maandag 13 december 2021

Minerale olie hoort niet op ons bord!

 


Beste foodwatcher,

Twee weken geleden heb ik je bijgepraat over onze campagne tegen gevaarlijke minerale olie in voeding: een strijd van lange adem die veel doorzettingsvermogen vergt. Maar jullie voedselwaakhond blijft doorzetten! We zijn achter de schermen al maanden bezig met laboratoriumtests in de verschillende landen waar foodwatch actief is. Ook in Nederland. En de resultaten zijn echt schrikbarend...

In één op de acht producten (met een totaal van 152) is minerale olie teruggevonden. Als consumentenorganisatie is jouw veiligheid voor ons van het allergrootste belang. Wij roepen via onze e-mailactie de Europese commissaris van Gezondheid en de nationale ministeries op dringend actie te ondernemen. Teken onze actie: voor jouw gezondheid en die van je naasten.




Populaire voedingsproducten verontreinigd

Uit analyses van twee onafhankelijke laboratoria in opdracht van foodwatch blijkt dat talrijke levensmiddelen met aromatische minerale oliën (MOAH) zijn verontreinigd. Een stof die als kankerverwekkend en mutageen wordt beschouwd.

We hebben producten getest uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België. De verontreinigingsniveaus lopen uiteen van 0,63 mg per kilo in het ene product tot maar liefst 82 mg/kg in het andere! Unilevers bouillonblokjes van Knorr blijken in verschillende partijen in al de vijf landen zeer sterk verontreinigd te zijn. In Nederland werd in de groentebouillon van Knorr 36 mg/kg MOAH gevonden. Dit is heel verontrustend, want veel mensen gebruiken dagelijks bouillon in hun maaltijden.

In Nederland is ook minerale olie gevonden in cruesli chocola voor kinderen van Quaker (met als moederbedrijf PepsiCo): een besmetting van 1,4 mg/kg MOAH. In de andere geteste producten uit Nederland zat geen MOAH. Maar dit is niet bepaald een geruststelling, als we naar de resultaten van de andere landen kijken. Zo werd minerale olie gevonden in zowat alle chocopasta's, waaronder Nutella. 




Wij eisen actie! Doe je mee?

Het is al de derde keer dat we testen hebben laten uitvoeren naar minerale olie in voeding. En opnieuw blijkt: er zijn nog steeds fabrikanten die een gevaarlijk kwaliteitsgarantieprobleem hebben. Daarom eisen wij:

1) Een wettelijke nultolerantiegrens voor schadelijke aromatische minerale oliën, zodat de levensmiddelenbedrijven alles in het werk stellen om verontreiniging met minerale oliën in hun producten te voorkomen!

2) De onmiddellijke terugroeping van producten die positief getest zijn.


Dit is een actie van alle foodwatch-kantoren samen. Als we ons massaal verenigen met consumenten uit Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk, kunnen de beleidsmakers niet langer om ons heen. Er zijn vandaag brieven onderweg naar de Minister-president, Unilever en PepsiCo. Maar we moeten de druk opvoeren! Teken onze actie en zorg ervoor dat ze dagelijks een oproep van duizenden consumenten in hun mailbox vinden!



Met strijdbare groet,

Nicole van Gemert
Directeur




Deel deze nieuwsbrief vooral ook op sociale media:



Minerale olie hoort niet op ons bord!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten