vrijdag 24 december 2021

 


Beste foodwatcher,


In deze nieuwsbrief start ik met een welgemeend dankjewel. Dank voor het doneren en samen met ons acties te voeren. Want onze campagnes zijn niets zonder jou. Dankzij jou kunnen de voedingsindustrie en politiek niet meer om consumentenrechten heen! Door te doneren, onze e-mailacties te ondertekenen, onze onthullingen te lezen en te delen, door ons te waarschuwen over misleiding en misstanden kunnen wij actie ondernemen!

Wij bestaan voor, maar ook dóór mensen als jij. Mensen die ons in staat stellen 100% onafhankelijk campagne te voeren, zonder giften vanuit de overheid of bedrijven. Dankzij jou hebben wij de middelen om onderzoek te doen, alarm te slaan en onze stem te laten horen.




Dit kunnen we samen bereiken

En wat was het een jaar... Wat hebben we samen veel bereikt! Maar ook het komende jaar is er nog heel veel te doen. We blijven niet bij de pakken neerzitten!

1. Samen pakken we ongezonde voeding en marketing aan

Net voor het jaar om is hebben we nog een enorm succes binnengehaald. Er komt een suikertaks, de btw op groente en fruit wordt verlaagd tot 0% en er komen bindende afspraken met de voedingsindustrie. Zo zie je maar: actie, al duurt het járen, loont echt. Maar er is nog werk aan de winkel. Voedingsbedrijven ontwikkelen nog altijd marketingstrategieën die zich specifiek op kinderen richten: via speeltjes, tekenfiguren en online zelfs via populaire influencers en idolen. Wanneer de industrie dit inzet om junkfood te promoten bij de kleinsten, is dit echt kwalijk. Hier zetten we in 2022 op in: ongezonde junkfoodindustrie, laat onze kinderen met rust! En wat de supermarkten betreft: eindelijk een leeftijdsgrens voor ongezonde energiedrankjes graag!

2. Samen halen we schadelijke stoffen van ons bord

We hebben een belangrijke overwinning geboekt om schadelijke additieven uit ons eten te halen: E171 krijgt nu een verbod in de hele EU! Het komende jaar pakken we graag andere twijfelachtige E-nummers aan. Dankzij donaties van mensen als jij kunnen we laboratoriumtests financieren. Deze tests zijn van groot belang: zo hebben we ontdekt dat één op de acht producten (met een totaal van 152 geteste voedingsmiddelen) verontreinigd is met giftige minerale olie. Ook dit heeft weer effect: foodwatch heeft al een overleg met de Europese Commissie gekregen. Het komende jaar willen we erover waken dat het niet bij praten blijft, maar doen!

3. Samen ontmaskeren we misleidende marketing en voedselfraude

We hebben net onze Gouden Windei verkiezing afgesloten. De winnaar maken we binnenkort bekend... maar wat was het een succesvolle editie! Nog nooit laaide het publieke debat, ook in de media, zo hoog op. De kerst op de taart van al onze acties tegen misleiding het voorbije jaar. Dankzij tips van onze volgers hebben we talrijke misleidende producten en verpakkingen van het schap gehaald! In 2022 willen we ons graag verdiepen in het toppunt van misleiding, namelijk regelrechte voedselfraude. Van kleine oplichters en nepvoedsel tot grote georganiseerde misdaad, zoals het witwassen van geld via de handel in citrusvruchten. Met jouw steun kunnen we al dat geheime gelieg en bedrieg aan het licht brengen. Deze voedselwaakhond is er dankzij jou!


En nog veel meer...

Dit zijn niet onze enige successen van het voorbije jaar, zoals je ook kan lezen op onze nieuwspagina. En we hebben ook nog allerlei andere plannen voor weer een prachtig campagnejaar! Zo hopen we het gevaarlijke glyfosaat in 2022 eindelijk verboden te krijgen. Met ons kleine team van zes medewerkers kunnen we, vanuit onze zolderkamer in Amsterdam, bergen verzetten. En dat kan enkel en alleen dankzij onze betrokken en ondersteunende achterban. Jij maakt onze campagnes mogelijk. Dankjewel. 



Met strijdbare groet,

Nicole van Gemert,
Directeur



Whatsapp


Twitter
Facebook
LinkedIn

Ook in 2022 staat ons heel wat te wachten


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten