maandag 13 december 2021

Angela Merkel

 

Duitse regeringswissel

Van aspirant-parlementariër in 1990 op bezoek bij lokale vissers tot minister tot kanselier tot de onbetwiste leider van de Europese Unie. Deze week nam onze fotoredactie in stijl afscheid van Angela Merkel als politicus met een prachtige serie.

 Drie decennia politiek, Duitse geschiedenis, Europese crises en mondiale kwesties in beeld. Wat mij het meeste opvalt: haar functie verandert, de mode eveneens, maar haar uitstraling eigenlijk niet. Soms lacht ze, soms kijkt ze serieus. Maar op alle foto’s vallen haar scherpe blik op, evenals een lichaamstaal die iets afwachtends maar ook relativerends uitstraalt. Alsof ze wil duidelijk maken: ‘ als we kalm blijven, lossen we ook dit probleem wel weer op’. 

Merkel is weg en Scholz aangetreden. Als ik naar foto’s van hem kijk, zie ik nog weinig. Ja, een man in pak. Onze correspondent schreef deze week al wel heldere analyses over wie de nieuwe Duitse ministers zijn en wat ze willen. De opdracht voor Scholz is huizenhoog. De druk voor hem is groot meer te zijn dan de man die het ambt van kanselier bekleedt, om de Scholzomat te ontstijgen, om ook een leider te worden die met zijn lichaamstaal, hoe subtiel dan ook, een boodschap verkondigt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten