vrijdag 19 maart 2021

Help de democratie te beschermen!

 



Help de democratie te beschermen!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Herinner je je nog de protesten tegen TTIP, het vrijhandelsakkoord met de VS? Miljoenen burgers kwamen de straat op om hiertegen te protesteren.

Waarom? Niet omdat ze tegen internationale handel waren, maar wel tegen schadelijke handel!

Er waren grote zorgen dat handelsovereenkomsten zoals TTIP schadelijk zijn voor de democratie. Deze bezorgdheid blijkt helaas terecht.



Help je mee?






Stop CETA!







CETA nog erger dan TTIP

Het vrijhandelsverdrag TTIP ligt gelukkig voorlopig in de ijskast. Nu is CETA, het verdrag tussen de EU en Canada actueel. Nederland moet net als de parlementen in andere Europese lidstaten stemmen over de inwerkingtreding van het verdrag. Het is van groot belang dat Nederland tegenstemt! CETA is immers nog veel zorgwekkender dan TTIP...

Kort samengevat: CETA is een aanval op de democratie die ik nooit voor mogelijk had gehouden, ook al houd ik me al jaren intensief bezig met vrijhandelsverdragen als TTIP en Mercosur..

Dit verdrag moet worden voorkomen. Als je het nog niet gedaan hebt, stuur dan een protestmail naar de Senaat die nog over CETA moet besluiten. 



Waarom is CETA nog erger dan TTIP? CETA is een zogenaamd ‘modern’ handelsakkoord. Het akkoord beslist niet alleen over tariefverlagingen aan de grens, het neemt ook zogenaamde ‘onnodige handelsbelemmeringen’ weg op het gebied van consumenten- en gezondheidsbescherming. Daartoe bijvoorbeeld behoren veiligheidsvoorschriften voor bestrijdingsmiddelen, hygiënecontroles en productwaarschuwingen.

Dit zijn allemaal kwesties die ons dagelijks leven rechtstreeks beïnvloeden. Het is dus van groot belang dat ze op democratische wijze en met voldoende inspraak van de bevolking worden behandeld. Maar: het zijn niet onze democratisch verkozen parlementsleden die over deze verordeningen beslissen. Dit doen bureaucraten uit Canada en van de Europese Commissie, via zogenaamde ‘verdragscomités’.


Gevaar voor onze democratie

Uit onderzoek door foodwatch blijkt reeds dat deze comités de bescherming van onze gezondheid lang niet altijd voldoende waarborgen…  Zo kunnen de comités de kwaliteit van de hygiënecontroles bij de invoer van vlees verlagen, of de veiligheidsnormen voor bestrijdingsmiddelen naar beneden brengen. Deze comités vinden ook nog eens achter gesloten deuren plaats. Niemand weet tot welke regelingen de geheimzinnige handelsbureaucraten in de toekomst zullen besluiten.



CETA is ondemocratisch

  • Het EU-Parlement is niet betrokken.
  • De beraadslagingen zijn niet openbaar.
  • De notulen van de beraadslagingen zijn vertrouwelijk.
  • De EU kan verordeningen niet eenzijdig intrekken.


Wij willen deze ondemocratische praktijk voorkomen. Help ons alsjeblieft om dit te doen. Behalve met een emailactie kun je ons ook steunen met een exra gift. 


Geen Europese bescherming meer

De bevoegdheid van deze 'verdragscomités' brengt een heel belangrijke consequentie met zich mee, die ik ronduit schandalig vind. Een consequentie waarmee geen rekening wordt gehouden. Namelijk: Europa kan als verdragspartij de besluiten van de comités niet eenzijdig vernietigen. Indien de EU bijvoorbeeld de veiligheidsnormen voor bestrijdingsmiddelen – die door de comités zijn vastgesteld – zou willen aanscherpen, zijn de hogere veiligheidsnormen niet van toepassing op Canadese producten. Daar is eerst toestemming van Canada voor nodig. Als de EU toch hogere normen handhaaft, schendt zij het internationaal recht. Met andere woorden, CETA kan de Europese beschermingsnormen gewoonweg bevriezen!!!

Als CETA zo ondemocratisch en onveilig is, mag dit toch nooit worden goedgekeurd? Nog niet alle lidstaten in de EU hebben CETA geratificeerd. Als ook maar één lidstaat ‘nee’ zegt, is CETA van de baan. 


Lobby versus democratie

Machtige ondernemingen hebben handelsovereenkomsten ontdekt als een middel om lastige burgers en hun parlementen op afstand te houden. Dat allemaal onder het voorwendsel van vrijhandel. We moeten de parlementariërs ervan overtuigen dat ze door CETA te steunen zichzelf, en daarmee ook ons burgers, machteloos maken! 

Met CETA en de zogenaamde moderne handelsovereenkomsten bereikt het lobbyen door bedrijven een volledig nieuw level. CETA is het ware paradijs voor lobbyisten. De lobbyisten hoeven niet eens parlementen te beïnvloeden. De parlementen zijn gewoonweg buitengesloten. Dit is een aanfluiting van de democratie.

Er zijn nog 12 landen in Europa die CETA kunnen voorkomen, wie weet zal Nederland straks de doorslag geven. We houden je op de hoogte en dank voor je steun. 






Hartelijk dank en vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten