maandag 24 februari 2020

Meesterlijk! / Kunsthal t/m 29 maart

Met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’ presenteert de Kunsthal Rotterdam vanaf 7 december 2019 een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat. Ook is werk te zien van minder bekende kunstenaars als Cornelis Saftleven en Joseph Augustus Knip. ‘Meesterlijk!’ is de derde tentoonstelling in de serie van drie die de Kunsthal in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’ laat zien.
Ruim 130 werken uit de collectie Museum Boijmans Van Beuningen belichten de bijzondere wisselwerking tussen schilder- en tekenkunst en laten de liefde zien van de grote meesters voor tekenen. De tekeningen lijken je dichterbij de kunstenaar te brengen en zijn vaak veel vrijer en intiemer dan de schilderijen die we van deze meesters kennen. ‘Meesterlijk!’ toont het grote meesterschap van kunstenaars die in beide kunstvormen uitmuntten. Zo kan de bezoeker steeds het geschilderde en getekende werk van een kunstenaar vergelijken. Soms gaat het daarbij om een directe relatie tussen de tekeningen en schilderijen, zoals bij het Portret van de familie Lütjens door Max Beckmann, waarvan een reeks van getekende portretstudies wordt getoond.

Werken in de tentoonstelling

Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Portret van een jonge vrouw (Madame de Conflans), collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Portret van een jonge vrouw (Madame de Conflans), collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).

Onlosmakelijk verbonden

Schilderen en tekenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De traditionele opleiding voor een schilder begon met pen, penseel, potlood, krijt en papier. Tekenen was de eerste stap om de wereld om ons heen te leren vastleggen. Pas wanneer studenten het tekenen meester waren kon worden begonnen met olieverf, doek en paneel. Maar het was niet alleen het ideale middel om vaardigheden te verkrijgen. Volleerde schilders gebruikten tekeningen om de compositie van hun schilderijen uit te testen en om studies te maken van landschap, mensen, dieren, planten en andere zaken die ze later konden toepassen in hun geschilderde werken.
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Van voorbereiding naar eigen kunstvorm

In eerste instantie was de tekenkunst louter bedoeld als voorbereiding, maar al gauw kwamen er kunstenaars die de tekenkunst zelfstandig gingen gebruiken. Al tenminste vanaf de zeventiende eeuw waren er meesters die zich er speciaal op gingen toeleggen. Dat kon zijn omdat het beter bij hun talenten en interesses pasten, maar ook omdat er langzaam een eigen markt voor kwam. In de daarop volgende eeuwen ontwikkelde de tekenkunst zich tot een eigen kunstvorm, maar het bleef daarnaast altijd nauw verbonden met de schilder- en beeldhouwkunst. Toen in de twintigste eeuw de kunst zich niet alleen meer ging baseren op de reële wereld, bleef de tekenkunst een vast bestanddeel van de beeldende kunst.

Wereldberoemde collectie tekeningen

De collectie tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen is een van de belangrijkste ter wereld en wordt vanwege haar gevoeligheid voor licht maar zelden getoond. In de tentoonstelling ‘ Meesterlijk’ in de Kunsthal wordt een selectie van de mooiste werken op papier voor even uit hun dozen gehaald om daarna weer voor jaren te worden opgeborgen.
De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Friso Lammertse en maakt onderdeel uit van ‘Boijmans bij de Buren’, een stadsbreed project om de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen tijdens de renovatie zichtbaar te houden. ‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten