donderdag 13 februari 2020

Foodwatch / CETA


Beste foodwatcher,

Morgen is het zover! Na maanden van intensief campagne voeren debatteert de Tweede Kamer over het CETA verdrag met Canada. Op het allerlaatste moment komen wij, samen met onze vrienden van de Council of Canadians, met een schokkend rapport! 
Via een Canadese wet op openbaarheid vroegen we geheime documenten op over een vergadering tussen Europese en Canadese ambtenaren die de details van het verdrag aan het uitwerken zijn. En nu begrijpen we waarom ze deze vergaderingen geheim willen houden...
De ambtenaren voeren samen met multinationals een rechtstreekse aanval uit op onze voedselveiligheid! We hebben nu onomstotelijk bewijs dat de EU-functionarissen - die de consument zouden moeten beschermen - willen afstappen van het voorzorgsbeginsel. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat gevaarlijke pesticiden gemakkelijker toegelaten kunnen worden.
Onze voedselveiligheid is in gevaar! Zorg dat CETA niet doorgaat. Nog niet getekend? Doe dit nu!



zeg NEE





CETA!



Geheime documenten

We krijgen keer op keer te horen dat CETA geen negatieve gevolgen heeft voor ons burgers. Maar is dat wel zo? Lees de schokkende feiten in ons rapport!
  • Canada wil de minimum residugehalten voor pesticiden en herbiciden wijzigen. Landbouwgiffen als glyfosaat hebben dus een grotere kans om op onze markt en in onze voeding terecht te komen. 
  • De EU-functionarissen willen het Europees Voorzorgsbeginsel opheffen: "het doel op lange termijn voor de EU is om af te stappen van een op risico's gebaseerd afsluitingscriterium als basis voor regelgevingsbeslissingen". Geen extra voorzorg voor mogelijk schadelijke stoffen meer dus... 
Klik hier voor het volledige artikel en rapport!


Multinationals boven mens, dier en milieu

foodwatch legde gisteren op Radar uit hoe gevaarlijk CETA is. Het is een deal die alleen grote chemiereuzen en bedrijven wil helpen en onze gezondheid in gevaar kan brengen. Bekijk hier de uitzending!
Via CETA kunnen multinationals ook nog eens onze overheid aanklagen en miljarden aan schadevergoedingen eisen, als de overheid maatregelen neemt die de winst van bedrijven kan aantasten. Dit gebeurde in het verleden onder gelijkaardige verdragen ook al, bijvoorbeeld toen Vermillion geen schadelijke fossiele energie meer mocht produceren in Frankrijk. Of toen Philip Morris in Australie moest voldoen aan anti-rookmaatregelen. Toen suikergigant Cargill in Polen werd geconfroteerd met een suikertaks, legde zij een schadeclaim neer. CETA beschermt echter niet ons, maar het recht van bedrijven om winst te maken. Maar wie beschermt het recht op volkgezondheid, milieubescherming en dierenwelzijn tegen de macht van het geld?
Lees meer over deze schadeclaims


Het is bijna zover...

Nederland kan CETA tegenhouden. Als de Tweede Kamer deze week tegenstemt, kan het volledige CETA verdrag niet geratificeerd worden. Al heel wat parlementariërs hebben zich uitgesproken tegen het verdrag. Overtuig ook de rest – jouw handtekening kan écht een verschil maken! We hebben nu al meer dan 10.000 handtekeningen. Hoe meer bezorgde consumenten, hoe groter onze vuist tegen dit ondemocratische verdrag.
Maak het verschil en zet hier je handtekening tegen CETA!




Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur
CETA: Multinationals scheppen eigen rechtsorde

Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten