woensdag 26 februari 2020

'KFC doet niets aan preventie van voedselverspilling'


Beste foodwatcher,

Als voedselwaakhond zijn wij natuurlijk tegen de nutteloze verspilling van ons voedsel. Helaas zorgt onder meer de fastfood-industrie niet alleen voor ‘snel voedsel’ maar ook voor 'snel weggooien'. Bij Kentucky Fried Chicken (KFC) wordt na 60-90 minuten bereide kip niet meer verkocht, dan is die ‘te oud’. Volgens een medewerker van een Nederlands KFC-restaurant moet hij zes vuilniszakken kip per uur weggooien. Elke dag een paar containers vol. Al die kippen worden dus geslacht om erna domweg in de vuilnisbak te belanden…
foodwatch vindt dat dit echt niet langer kan. Denk jij er ook zo over? Steun ons, zodat we als onafhankelijke voedselwaakhond dergelijke misstanden aan de kaak kunnen stellen en aanpakken.



Samen staan we sterk!






Steun foodwatch



Hoe meer, hoe beter?

De meeste fastfoodketens zijn helemaal niet bezig met het aanpakken van voedselverspilling. Ze willen in de eerste plaats zo veel mogelijk verkopen.
Hoe meer kip per uur, hoe beter. Al na 2,5 minuten moeten de Chicken Buckets, Hot Wings of Crispy Strips van KFC op een dienblaadje worden gepresenteerd voor de wachtende klant. Al die gefrituurde kip moet onafgebroken klaarliggen in ‘warmhoudkasten’, zodat medewerkers er enkel naar hoeven te grijpen en het direct kunnen verkopen. Die kasten moeten elk moment van de dag helemaal gevuld zijn. Om die te vullen moeten de medewerkers eerst alle ‘oude kip’ eruit kieperen – die dus maar anderhalf uur lang bewaard mag worden.
In totaal zou KFC zo’n 2,5% van de producten weggooien. Dat lijkt weinig, maar als je weet dat KFC in Nederland alleen al 60 restaurants heeft, betekent dit op wereldschaal ongelooflijk veel verspilde kilo’s kip.




Geen preventie bij KFC

'KFC doet niets aan preventie van voedselverspilling', leg ik uit bij RTL Nieuws. In tegendeel, KFC houdt vast aan haar beleid om kip al na een uur weg te gooien, zoals ze zelf ook beamen: 'Bij KFC is het voor ons echt belangrijk dat onze klanten genieten van ons voedsel op zijn best. Dus als onze kip na 60-90 minuten onverkocht is, trekken we het terug uit de verkoop.' Is voedsel al na een uurtje echt niet goed genoeg meer?
KFC zorgt er via hun verspillingsbeleid voor dat ook het leven van de kippen wordt verspild. Hun lijden is dus voor niets geweest. KFC lag eerder al onder vuur vanwege het kippenleed: de kippen worden vetgemest zonder daglicht, zitten op elkaar gepropt en moeten in hun eigen uitwerpselen staan - met pijnlijke voetzweren tot gevolg. Een half jaar geleden beloofde het fastfood-bedrijf om tegen 2026 te stoppen met het kweken van 'plofkippen' en het dierenleed te verzachten. Dit doen ze trouwens alleen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden. Hoe zit het met de overige miljoenen kippen die wereldwijd onder barre omstandigheden worden vetgemest, om erna in de vuilnisbak te belanden? 
________________________________________________________________________________



1.000.000 vrachtwagens vol voedsel

In Europa verspillen we 88 miljard kilo voedsel per jaar. Hiermee kan je 1 miljoen vrachtwagens vullen. Dit is een file van vrachtwagens van Amsterdam tot aan Barcelona. Per persoon verspillen we in Nederland zo'n 173 kg voedsel per jaar. Dat komt overeen met om de 4 dagen een heel brood weggooien.
We verspillen niet alleen het voedsel, maar ook de grondstoffen, dieren, energie, tijd en geld die nodig zijn om het te produceren. 
 


Nederland wil tegen 2030 de voedselverspilling halveren. Dan zal ook de fastfood-industrie mee moeten werken, in plaats van na elk uur alle producten naar de vuilnisbak verbannen. foodwatch roept de industrie op om te stoppen met deze verspilling! #lovefoodhatewaste


Met vriendelijke groet,
Elif Stepman,
Campaigner


"KFC doet niets aan preventie voedselverspilling"


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten