maandag 30 mei 2016

Levenslang voor voormalige dictator Tsjaad Hissène Habré / Trouw

Vandaag vielen slachtoffers elkaar gillend in de armen na de veroordeling van ex-dictator Hissène Habré.
 Levenslang voor voormalig dictator TsjaadWat jaren niet voor mogelijk werd gehouden, gebeurde vanmiddag voor de 'speciale Afrikaanse rechtbank' in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hissène Habré is veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.


Slachtoffers en mensenrechtenactivisten vielen elkaar gillend in de armen, hier en daar ging een gebalde vuist de lucht in. Hissène Habré, de voormalige dictator van Tsjaad, is vanmiddag in Senegal veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.
  • Deze dag zal in de geschiedenis worden gebeiteld als de dag dat een groep vastberaden overlevenden hun dictator ter verantwoording riepen Reed Brody, Human Rights Watch
Een uniek proces is daarmee besloten met de hoogst mogelijke straf. Wat jarenlang niet voor mogelijk werd gehouden gebeurde vanmiddag voor de 'speciale Afrikaanse rechtbank' in de Senegalese hoofdstad Dakar: Een voormalig dictator werd gevonnist in een ander land volgens 'universele jurisdictie', het principe dat ieder land de zwaarste misdaden kan berechten, ongeacht wie ze pleegde en waar.

Habré werd in 1990 afgezet als president van Tsjaad, na een achtjarig schrikbewind waarbij volgens een waarheidscommissie veertigduizend mensen werden gedood. Onder Habré's bewind werden politieke tegenstanders en hun naasten op grote schaal gemarteld, verkracht en geëxecuteerd. Slechts een fractie van de mensen die in handen vielen van zijn geheime dienst DDS, kan het navertellen.

Overlevenden getuigen
Juist die getuigen bleken cruciaal in het vonnis van vandaag. Zij achtervolgden Habré in Dakar, waar hij na zijn afzetting in ballingschap ging, en dienden aanklachten tegen hem in. Na jaren van aarzeling en uitstel besloot Senegal uiteindelijk Habré te vervolgen, met steun van de Afrikaanse Unie en van een aantal westerse landen. Nederland schonk bijvoorbeeld een miljoen euro, ruim 10 procent van het budget voor het proces.
Tientallen directe slachtoffers namen het afgelopen jaar plaats in de getuigenbanken. Oog in oog met Habré vertelden ze wat ze hadden doorgemaakt, zoals Robert Hissein Gambier, die in de rechtszaal voordeed hoe DDS-agenten met stokken zijn schedel beknelden als martelmethode. Khadidja Hassan Zidane getuigde dat Habré haar persoonlijk had verkracht.

Totale straffeloosheid
"Deze dag zal in de geschiedenis worden gebeiteld als de dag dat een groep vastberaden overlevenden hun dictator ter verantwoording riepen", stelde mensenrechtenactivist Reed Brody, die namens Human Rights Watch de slachtoffer de afgelopen zestien jar bijstond in de juridische strijd. De slachtoffers hebben tegelijkertijd ook civiele zaken tegen Habré aangespannen. Die worden binnenkort gehoord.

Volgens de voorzitter van de rechtbank, Gberdao Gustave Kam, was Habré persoonlijk schuldig aan een reeks gruwelijke misdrijven en hield hij ook andere plegers de hand boven het hoofd. "Habré creerde en onderhield een omgeving van totale straffeloosheid", stelde hij in het vonnis.

De nu 73-jarige Habré hoorde het vonnis schijnbaar onbewogen aan vanachter een zonnebril. Hij erkent de rechtbank niet en heeft ook geweigerd een verdediging te voeren. Hij kan nog wel in beroep gaan tegen zijn straf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten