vrijdag 13 mei 2016

Geen feestjes, geen zwemdiploma's en soms niet eens een echt bed

Geen feestjes, geen zwemdiploma's en soms niet eens een echt bed

Maaike Bezemer − 09/05/16, 12:45
© Arie Kievit. Bianca Riley en haar twee kinderen pakken een voedselpakket uit: brood, groente, sap en chips voor de meiden.
In Rotterdam groeit één op de vier kinderen op in armoede. "De Hema vind ik te duur."
  •  de achtjarige Maroussia zit niet meer op ballet en zwemdiploma's heeft ze ook niet
Ze leidt haar kinderen af als ze langs een speelgoedwinkel komen; daar kan moeder Bianca Riley toch alleen maar nee zeggen. Haar achtjarige dochter Maroussia zit niet meer op ballet en zwemdiploma's hebben zij en haar zusje Maraishia (4) ook niet. De Rotterdamse is alleenstaand en arbeidsongeschikt. Ze zit in de schuldsanering, dus haar inkomen wordt beheerd. Riley: "Ik moet het doen met 50 euro leefgeld per week".

In Nederland lopen 421.000 minderjarige kinderen risico op armoede. Dat is 12 procent en evenveel als tien jaar geleden, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Tussen 2005 en 2010 was er wel sprake van een daling, maar door de economische crisis is het aantal lage inkomens weer toegenomen.

Rotterdam spant de kroon: daar groeit een op de vier kinderen op in een gezin met minder dan 1900 euro per maand of, als het een eenoudergezin betreft, minder dan 1540 euro. Onder niet-westerse kinderen groeit een derde op in een gezin met een laag inkomen en vaak duurt die situatie ook langer. Utrecht heeft de 'rijkste' jeugd.
  • © anp.
    Voor Bianca Riley is de HEMA te duur.
  •  Soms is er thuis geen feest, omdat bezoek anders ziet dat er niet zo veel spullen zijn
    Elsemarie Schop
Door Hemelvaart en Bevrijdingsdag kreeg Riley dit weekeinde nog even geen geld, maar gelukkig kwam de stichting House of Hope een tas met boodschappen brengen van de voedselbank. Het zijn spullen die de Surinaamse zelf niet zo snel zou kopen: verse groenten, appels, chips voor de meiden, twee pakken sap. Maroussia loopt intussen in en uit de kamer met vrolijke velletjes in geel, groen, rood en blauw. Ze kan misschien niet zwemmen, voor 'Veilig en vlot lezen' verzamelde ze al wel tien diploma's.

House of Hope biedt in Rotterdamse buurten als Carnisse, Charlois en Tarwewijk niet alleen voedsel- en kledinghulp maar ook vrouwengroepen, koffie-ochtenden en computer uurtjes. Een klein beetje hulp bij financiële regelingen of het schrijven van brieven kan net het verschil maken, zegt medewerker Elsemarie Schop.

Ze onderzoekt voor haar hbo-opleiding Maatschappelijk Werk wat leven in armoede met kinderen doet. "Ergste is dat ouders door hun zorgen minder energie in hun kinderen steken, minder vaak positieve dingen met ze doen. Hoe meer stress, hoe meer impact dat heeft."

Praktisch betekent armoede in deze wijken dat kinderen niet trakteren op school. "Soms is er ook thuis geen feest, omdat bezoek anders ziet dat er niet zo veel spullen zijn", zegt Schop. "Er is veel schaamte." Ze ziet ook wel gezinnen die op een matras op de grond slapen. "Soms kunnen wij dan net het verschil maken door een bed te regelen."
  • © Trouw.
Zo erg is het bij Bianca Riley niet. Gelukkig is er Marktplaats, lacht ze in haar vrolijke paarse huiskamer. Sinds twee jaar zit ze in de schuldsanering. En dat duurt nog tot 2017. "24 november om precies te zijn."

In het begin kreeg ze nog 80 euro leefgeld, maar haar woonkosten stegen toen ze een benedenwoning kreeg toegewezen. Met haar rug- en bekkenproblemen was het niet meer te doen op drie hoog. Ook de gemeentebelastingen stegen.

Wel heeft ze een Rotterdam pas met een jeugdtegoed. Al is het lastig om daarmee de juiste spullen te kopen. "Er is een beperkt aantal winkels waar ik het kan besteden. Een sportzaak bijvoorbeeld, terwijl je maar zoveel sportschoenen nodig hebt. En de Hema vind ik te duur." De schoolbijdrage van 55 euro per dochter, kan ze er niet van betalen.
  •  Intussen kennen ze het versje wel dat mama geen geld heeft
    Bianca Riley
Deze vakantieweken zijn de zusjes een keer naar het speelparadijs gegaan, omdat een kennis ze meenam. "Intussen kennen ze het versje wel dat mama geen geld heeft", zegt Riley. "Ik kan het rustig aan ze uitleggen. Het zijn geen moeilijke meiden, ze zijn niet veeleisend. Gelukkig houden ze van fietsen voor de deur en van knutselen."

Maroussia rolt ineens over het laminaat. Ze heeft even haar andere gympen aangetrokken. Gekregen van een collega van haar oudere zus, die al niet meer thuis woont. Zij is stewardess, vertelt Maroussia trots. Ze somt de namen op van de meiden in de klas: bijna allemaal hebben ze schoenen met wieltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten