zondag 15 mei 2016

Hogehakkenopstand: bedrijf stuurt vrouw op platte schoenen op eerste dag naar huis

Meer dan honderdduizend mensen hebben een internetpetitie getekend tegen bedrijven die vrouwen dwingen de hele dag hoge hakken te dragen.
Een 27-jarige Londense uitzendkracht heeft deze week in het Verenigd Koninkrijk een hogehakkenopstand uitgelokt. Meer dan honderdduizend mensen hebben een internetpetitie getekend tegen bedrijven die vrouwen dwingen de hele dag hoge hakken te dragen. Accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) stuurde de vrouw op haar eerste werkdag linea recta naar huis omdat ze haar werk als receptioniste op platte schoenen wilde uitvoeren.
'Of je gaat naar huis, of je loopt nu naar de schoenwinkel om gepast schoeisel te kopen.' Dat was de keuze waarvoor Nicola Thorp zich gesteld zag toen ze aan het werk wilde gaan. PwC's definitie van gepast schoeisel was: met hakken tussen de 5 en 10 centimeter. Na een woordenwisseling, waarbij de feministe vroeg waarom mannen geen schoenen met hoge hakken hoeven te dragen, koos ze voor optie één. Haar werkgever, uitzendbureau Portico, besloot haar voortaan naar bedrijven te sturen met een minder streng schoenenbeleid, maar daardoor kreeg Thorp ineens veel minder werk. PwC stelt nu dat er sprake was van een misverstand.
Haar petitie richtte zich ook tegen de veelvoorkomende eis aan vrouwen make-up te dragen
Thorp, die als actrice twee keer heeft meegespeeld in de televisieserie Doctor Who, liet het er niet bij zitten en begon een succesvolle campagne in de sociale media. Haar petitie richtte zich ook tegen de veelvoorkomende eis aan vrouwen make-up te dragen. Tot de ondertekenaars behoort het Conservatieve Lagerhuislid Margot James. De petitie heeft als doel zulke verplichtingen te verbieden. Volgens Thorp werkt het seksistische arbeidsrecht in het voordeel van de werkgevers. Portico heeft inmiddels beloofd de kledingvoorschriften aan te passen.

Bedrijfskleding

Veel Londense vrouwen hebben de gewoonte tijdens het forensen gympen te dragen, om eenmaal op kantoor schoenen met hakken aan te doen. De afgelopen dagen hebben verscheidene vrouwen uit protest foto's online gezet van de blaren die ze op hun hooggehakte werkdagen hebben opgelopen. Schoenen met hakken blijven overigens wel onverminderd populair in het uitgaansleven, hetgeen bij overmatig drankgebruik soms tot komische taferelen leidt. Een bekend criticaster van hoge hakken is koningin Elizabeth. De 90-jarige vorstin draagt tijdens haar werk altijd 'gemakkelijke schoenen'. In haar ogen zijn dat schoenen met hakken van hooguit 3 centimeter.

De hogehakkenkwestie speelt niet in Nederland, reageert Leontine Bijleveld van de Vereniging Vrouw en Recht, al 'speelt soms een discussie op over al dan niet te korte rokken. Maar daar blijft het bij.'

Om problemen te voorkomen, verstrekken bedrijven soms bedrijfskleding. Bij banken, maar bijvoorbeeld ook in de horeca. 'Vijfsterrenhotels en de betere restaurants hechten aan nette kleding. Als die wordt verstrekt door het bedrijf zelf en als vooraf duidelijk is waar iemand zich aan moet houden, is daar niets op tegen', zegt Ben Francooy, voorzitter van FNV Horeca. Een woordvoerder van PwC in Nederland zegt dat de hoge hakken in Groot-Brittannië werden voorgeschreven door het uitzendbureau dat de receptioniste aan PwC leverde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten