maandag 30 mei 2016

deze week bezoekers uit ...

Madagaskar
2

Hissène Habré, oud-leider van Tsjaad, kreeg in Senegal levenslang voor massamoord en verkrachting. Nooit eerder werd een ex-staatshoofd in een ander land veroordeeld.


Levenslang voor voormalige dictator Tsjaad Hissène Habré / Trouw

Vandaag vielen slachtoffers elkaar gillend in de armen na de veroordeling van ex-dictator Hissène Habré.
 Levenslang voor voormalig dictator TsjaadWat jaren niet voor mogelijk werd gehouden, gebeurde vanmiddag voor de 'speciale Afrikaanse rechtbank' in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hissène Habré is veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.


Slachtoffers en mensenrechtenactivisten vielen elkaar gillend in de armen, hier en daar ging een gebalde vuist de lucht in. Hissène Habré, de voormalige dictator van Tsjaad, is vanmiddag in Senegal veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.
  • Deze dag zal in de geschiedenis worden gebeiteld als de dag dat een groep vastberaden overlevenden hun dictator ter verantwoording riepen Reed Brody, Human Rights Watch
Een uniek proces is daarmee besloten met de hoogst mogelijke straf. Wat jarenlang niet voor mogelijk werd gehouden gebeurde vanmiddag voor de 'speciale Afrikaanse rechtbank' in de Senegalese hoofdstad Dakar: Een voormalig dictator werd gevonnist in een ander land volgens 'universele jurisdictie', het principe dat ieder land de zwaarste misdaden kan berechten, ongeacht wie ze pleegde en waar.

Habré werd in 1990 afgezet als president van Tsjaad, na een achtjarig schrikbewind waarbij volgens een waarheidscommissie veertigduizend mensen werden gedood. Onder Habré's bewind werden politieke tegenstanders en hun naasten op grote schaal gemarteld, verkracht en geëxecuteerd. Slechts een fractie van de mensen die in handen vielen van zijn geheime dienst DDS, kan het navertellen.

Overlevenden getuigen
Juist die getuigen bleken cruciaal in het vonnis van vandaag. Zij achtervolgden Habré in Dakar, waar hij na zijn afzetting in ballingschap ging, en dienden aanklachten tegen hem in. Na jaren van aarzeling en uitstel besloot Senegal uiteindelijk Habré te vervolgen, met steun van de Afrikaanse Unie en van een aantal westerse landen. Nederland schonk bijvoorbeeld een miljoen euro, ruim 10 procent van het budget voor het proces.
Tientallen directe slachtoffers namen het afgelopen jaar plaats in de getuigenbanken. Oog in oog met Habré vertelden ze wat ze hadden doorgemaakt, zoals Robert Hissein Gambier, die in de rechtszaal voordeed hoe DDS-agenten met stokken zijn schedel beknelden als martelmethode. Khadidja Hassan Zidane getuigde dat Habré haar persoonlijk had verkracht.

Totale straffeloosheid
"Deze dag zal in de geschiedenis worden gebeiteld als de dag dat een groep vastberaden overlevenden hun dictator ter verantwoording riepen", stelde mensenrechtenactivist Reed Brody, die namens Human Rights Watch de slachtoffer de afgelopen zestien jar bijstond in de juridische strijd. De slachtoffers hebben tegelijkertijd ook civiele zaken tegen Habré aangespannen. Die worden binnenkort gehoord.

Volgens de voorzitter van de rechtbank, Gberdao Gustave Kam, was Habré persoonlijk schuldig aan een reeks gruwelijke misdrijven en hield hij ook andere plegers de hand boven het hoofd. "Habré creerde en onderhield een omgeving van totale straffeloosheid", stelde hij in het vonnis.

De nu 73-jarige Habré hoorde het vonnis schijnbaar onbewogen aan vanachter een zonnebril. Hij erkent de rechtbank niet en heeft ook geweigerd een verdediging te voeren. Hij kan nog wel in beroep gaan tegen zijn straf.

Zwarte Piet

"Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties. Je kunt ze niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten."
Twee directeuren van de NTR reageren op de open brief over Zwarte Piet.

Een hof in Senegal doet uitspraak tegen oud-dictator Hissène Habré, verantwoordelijk gehouden voor 40.000 doden in Tsjaad.


donderdag 26 mei 2016

Een spoedcursus Europese cultuur van Pieter Steinz

Wat zijn de basisfundamenten van het Europese culturele erfgoed? Een spoedcursus in acht stappen van ‘Made in Europe’-schrijver Pieter Steinz.
  1. Epische gedichten van een blinde bard: Literatuur

    ilias
    Misschien komt het doordat ik me mijn hele leven heb beziggehouden met literatuur, maar in deze categorie is ’t het moeilijkst kiezen. Zonder Homeros gaat het in ieder geval niet. Zijn epische gedichten Ilias en Odyssee zijn de basis van de Europese literaire traditie. Alle conflicten en emoties in de fictie – trots, vooroordeel, misdaad, straf, oorlog, vrede, de dingen die voorbijgaan, de ondraaglijke lichtheid van het bestaan – vind je al in de homerische epen. Bovendien inspireerde de blinde bard een tsunami van imitaties en variaties, van Aeneis van Vergilius tot Ulysses van James Joyce.
    Het succesrijkste literaire genre is de roman, en de eerste (en misschien ook wel beste) roman uit de Europese geschiedenis is De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha (1605/1615) van Miguel de Cervantes. Het verhaal van de man die beneveld raakt door de ridderromans die hij leest, is in de eerste plaats een avonturenroman over een naïeveling in de boze buitenwereld. Daarnaast is het een satire op de samenleving én een filosofische roman waarin de verhouding tussen fictie en werkelijkheid op losse schroeven wordt gezet.
    Over de invloedrijkste schrijver uit de Europese literatuur na Homeros en Cervantes kun je van mening verschillen (Austen, Dostojevski, Woolf, Christie, Tolkien?), maar ik zet mijn geld op Franz Kafka, die in magisch-realistische boeken als Die Verwandlung, Das Schloss en Der Prozess een beklemmend beeld gaf van existentiële onzekerheid en allesvermalende bureaucratie. Niet voor niets zijn er twee bijvoeglijke naamwoorden van zijn naam afgeleid – kafkaësk en kafkaiaans – die onstuitbaar tot het taalgebruik zijn doorgedrongen.
  2. Vloeiende Madonna’s: Beeldhouwkunst

    laokoon
    Gemaakt in de eerste eeuw voor Christus en teruggevonden in 1506, geldt de Laokoöngroep als het mooiste voorbeeld van de hellenistische beeldhouwkunst, die op haar beurt weer het hoogtepunt is van de Griekse sculptuur. Michelangelo was maar een van de vele renaissancekunstenaars die zich door de dynamiek van het beeld van Agesander, Athenodoros en Polydoros uit Rhodos lieten beïnvloeden. Het aantal parodieën op de sterfscène van de mythische Laokoön en zijn zonen (gewurgd door een zeeslang) is niet te tellen: alles waar mensen mee worstelen, van financiële problemen tot internetaansluitingen, is wel eens in de Laokoönvorm gegoten.
    We kennen Michelangelo van de fresco’s in de Sixtijnse kapel, van de koepel van de Sint Pieter, van het plein op het Capitool, van de kleurige uniformen van de Zwitserse Garde, van zijn sonnetten. Maar misschien was deze uomo universale wel het invloedrijkst als beeldhouwer. Zijn reusachtige David bracht de renaissancekunst op een hoger plan, zijn vloeiende madonna’s waren de voorboden van het maniërisme, zijn onvoltooide sculpturen voor de tombe van Paus Julius II zouden onder anderen Rodin en Henry Moore inspireren.
    De Franse academist Auguste Rodin ontwikkelde vanaf 1875 een realistische stijl, die zich niets gelegen liet liggen aan het idealiserende van de Griekse beeldhouwkunst of het decoratieve van de barok. Rodin was met zijn sculpturen zijn tijd vooruit, en misschien wel het meest met L’Homme qui marche (1900), een hoofdloos beeld dat hij had samengesteld uit twee oude brokstukken. Onaf en abstract werd het een bron van inspiratie voor Brancusi, Hepworth en vele anderen.
  3. Avonturen met tekstballonnen: Beeldcultuur

    kuifje
    In deze categorie was het het makkelijkst kiezen: gewoon de beroemdste vertegenwoordiger van ieder genre. In de film is dat regisseur Alfred Hitchcock, die na een Europese carrière zijn uitzonderlijke talenten - psychologisering, opbouwen van spanning, sick jokery, uitserveren van horroreffecten – te gelde maakte in Hollywood. Hij was vernieuwend in cameravoering en montage, maar ook door de verbindingen die hij legde tussen seks en dood. De hedendaagse horrorfilm zou er zonder Hitchcock heel anders uitzien; net als de psychologische thriller, de spionagefilm en, als we zijn grootste fan François Truffaut mogen geloven, de moderne Franse filmgeschiedenis.
    De invloedrijkste stripmaker is Georges Remi alias Hergé. In de Kuifje-strips (1930-1976) vertelde een Europeaan voor het eerst een lang avontuur in een vormentaal met tekstballonnen, wolkjes, sterretjes en hulplijntjes die snelheid en beweging suggereren. Hergé was een meester in het verzinnen van een spannende plot, het opzetten van running gags en het scheppen van kleurrijke bijfiguren; maar het was vooral de kwaliteit van de tekeningen, de ‘klare lijn’, die generaties tekenaars zou beïnvloeden.
    Als je de pioniers van het genre (Niépce, Daguerre) niet meerekent, is Henri Cartier-Bresson de beroemdste fotograaf uit twee eeuwen ‘schrijven met licht’. Gewapend met een Leica 50mm-camera (‘het verlengstuk van mijn oog’) ging hij de straat op om de wereld in volle beweging te vangen, want een foto ‘kon de eeuwigheid in een enkel moment vastleggen’. Met Robert Capa en David Seymour was hij een van de oprichters van Magnum Photos (1947), een coöperatie die zou uitgroeien tot het beroemdste fotopersbureau ter wereld.
  4. Gevoel voor proportie: Architectuur

    parthenon
    Het Parthenon, het letterlijke hoogtepunt van de Akropolis (de citadel van Athene), is ook het hoogtepunt van het Griekse bouwen, waarvan het gevoel voor proportie en ornament de architectuurgeschiedenis dooradert – van de Romeinse bouwkunst via het classicisme (Palladio) tot het neoclassicisme. Gebouwd door Iktinos in de vijfde eeuw voor Christus is de Dorische tempel hét symbool voor the glory that was Greece en de triomf van het klassieke democratische systeem.
    ‘De Akropolis van Frankrijk’ is de Notre-Dame de Chartres wel genoemd. De gotische kathedraal uit de eerste helft van de dertiende eeuw is de kroon op de middeleeuwse bouwkunst en op de kunst van het glas-in-lood schilderen. De gotische kathedralen, met hun pilaren en scheibogen, hun kruisribgewelven en hun lucht- en spitsbogen, waren de concrete verbeelding van het christelijke geloof en de verhevenheid van God; gesamtkunstwerken waarvan de architecten onbekend bleven, meesterwerken zonder handtekening.
    De derde pijler van de Europese architectuur is Le Corbusier, het controversiële genie dat geldt als de invloedrijkste modernistische (stede)bouwkundige van de twintigste eeuw. Hij predikte de zegeningen van staal, glas en beton, schreef manifesten waarin hij de lof zong van wolkenkrabbersteden met gescheiden verkeersstromen en was een pleitbezorger van strookramen, daktuinen en zo min mogelijk ornamentiek. Tot tevredenheid van zijn tegenstanders bleven de meeste plannen die hij in zijn theoretische werken ontvouwde onuitgevoerd. Daarin was hij ook de voorloper van ‘papieren’ architecten als Rem Koolhaas, voor wie bouwen altijd minder belangrijk is dan theoretiseren.
  5. Minder is meer: Vormgeving en mode

    bauhaus
    Versiering was taboe in de ontwerpen van het Bauhaus, de school voor kunst en vormgeving die in 1919 door de architect Walter Gropius in Weimar werd gesticht. De vorm moest volgen uit de functie van een gebouw of een voorwerp, en daarbij gold, in de woorden van de later naar Amerika uitgeweken Bauhaus-directeur Ludwig Mies van der Rohe, ‘minder is meer’. In de architectuur leidde dat tot invloedrijke betonkolossen en wolkenkrabbers, in het meubelontwerp tot elegante ontwerpen die bijna een eeuw na dato nog steeds in iedere designwinkel te vinden zijn.
    De BILLY-boekenkast van IKEA is het succesrijkste voorbeeld van twintigste-eeuws Scandinavisch design. Geïnspireerd door het functionalisme van Bauhaus en door het gelijkheidsideaal in de politiek kwamen noordse designers met meubelen en gebruiksvoorwerpen die even minimalistisch gevormd als esthetisch verantwoord waren (denk aan de stoelen van Arne Jacobsen en de vazen van Alvar Aalto), en vaak nog laaggeprijsd ook (denk aan H&M en Marimekko).
    Alleen al als uitvinder van de little black dress zou Coco Chanel (1883-1971) verzekerd zijn van een plaats in de cultuurgeschiedenis. Maar ze heeft veel meer modeklassiekers op haar naam. Het naar haar genoemde mantelpakje bijvoorbeeld. Chanel No. 5, het eerste parfum op basis van synthetische geurstoffen. De gebreide jas en de jersey-jurk. Kralen en borduurwerk als versiering. La marinière, de Bretonse streepjestrui die onderdeel werd van een complete zeemansstijl. En niet te vergeten de garçonne-look (kort haar, comfortabele mannenkleren) die haar al in de jaren twintig tot kopstuk van de Eerste Feministische Golf maakte.
  6. Aardse klanken in de Voyager: Muziek

    beatles
    Over de grootste muzikale verworvenheid aller tijden zijn de geleerden het wel zo’n beetje eens – dat is het oeuvre van Johann Sebastian Bach. Bewonderd door zijn collega’s en navolgers, onder wie Mozart en Chopin, staat Bach bekend als de meester van het contrapunt en de barokke kerkmuziek, de man die de strenge Noord-Europese componeertraditie wist te verbinden met de lichtere Zuid-Europese. Op de ‘gouden plaat’ met representatieve aardse muziek die in 1977 werd meegegeven aan het onbemande ruimtevaartuig Voyager staan maar liefst drie van Bachs composities: het tweede Brandenburgse concert, de gavotte uit de derde vioolpartita en een prelude en fuga uit Das wohltemperierte Klavier.
    Ook Bach-bewonderaar Ludwig van Beethoven staat tussen de Voyagers greatest hits, met het eerste deel van zijn Vijfde Symfonie en de cavatina uit het Strijkkwartet No. 13. Maar in een Europese context is zijn Negende Symfonie (1824) het beroemdste muziekstuk ooit gecomponeerd. Niet alleen omdat ze extreem lang, formeel vernieuwend en onontkoombaar invloedrijk is; maar vooral omdat het vierde, meezingbare deel van de symfonie als ode aan de vreugde en het idealisme een instrument is geworden van de Europese politiek.
    In het fundament van de Europese muziek vinden we verder nog The Beatles. In de jaren zestig versmolten ze de Amerikaanse rock-’n-roll en rhythm-and-blues met Europese elementen, variërend van klassieke kamermuziek (‘In My Life’) en music-hallidioom (‘When I’m Sixty-Four’) tot Franse chansons (‘Michelle’) en de nonsensrijmen van Lewis Carroll (‘I Am The Walrus’). Het resultaat beïnvloedde zo’n beetje alle Europese popgroepen die na hen kwamen, maar werd ook teruggeëxporteerd naar Amerika.
  7. Van westers realisme naar abstractie: Schilderkunst

    mondriaan
    Ze waren niet allemaal Vlaams, en allesbehalve primitief. Maar de olieverftovenaars die we nu kennen als Vlaamse Primitieven ontwikkelden rond 1450 een schilderkunst die hun opdrachtgevers technisch en emotioneel verblufte en nog steeds drommen mensen ontroert. De religieuze taferelen van Rogier van der Weyden en Dirk Bouts, de portretten van Hans Memling en Petrus Christus, de altaarstukken van Hugo van der Goes en Jan van Eyck luidden niet alleen de noordelijke Renaissance in, maar maakten ook grote indruk op kunstenaars uit Italië en Spanje en legden het fundament onder het westers realisme.
    Net als de Primitieven waren de kopstukken van het impressionisme – Manet, Monet, Morisot, Degas, Pissarro, Sisley, Renoir – vooral geïnteresseerd in de reflectie van het licht. Maar ze keerden zich ook op andere manieren tegen het academisch schilderen in de negentiende eeuw: ze gingen de vrije natuur in, schilderden hun landschappen en scènes uit het dagelijks leven met behulp van de verftube en de fotografie, en brachten hun verfstreken dik en krachtig zonder al te veel mengen op. Daarmee stond het impressionisme aan de basis van de moderne en zelfs de abstracte kunst.
    De abstracte, non-figuratieve kunst heeft vele vaders, maar het is Piet Mondriaan die als de belichaming ervan geldt. In het eerste kwart van de twintigste eeuw ging hij onder invloed van de Parijse kubisten en de Stijlgroep van realistische afbeeldingen naar composities van kleurvlakken en dikke zwarte lijnen, en van expressionistische zeegezichten naar rood-geel-blauwe ‘Composities’. In zijn door jazz beïnvloede ‘Boogie Woogie’-schilderijen (1942-1944) liet hij de zwarte lijnen oplossen in kleurvlakjes. Zo kwam hij het dichtst bij zijn ideaal; schilderijen met een perfect kleurenritme.
  8. Plottenbakker zonder weerga: Theater en dans

    shakespeare
    De invloed van William Shakespeare (1564-1616) op de toneelgeschiedenis is even groot als die op de taal en de literatuur. De ‘bard’ uit Stratford-upon-Avon, die naast 38 toneelstukken ook nog 154 wonderschone sonnetten schreef, was een plottenbakker zonder weerga, een romantische kunstenaar avant la lettre, een moralist die nooit echt moralistisch was. Zijn invloed is zo alomtegenwoordig dat we van idioom als fair play, household name en into thin air niet eens meer beseffen dat het van Shakespeare afkomstig is.
    In de negentiende eeuw vernieuwde Richard Wagner het genre van de opera met zijn doorgecomponeerde, vaak episch lange muziekdrama’s. Hij legde de basis voor de atonale muziek door zijn experimenten met wisselende toonaarden en dissonanten. Zijn liefde voor grote orkesten, nieuwe instrumenten en veelomvattende harmonieën beïnvloedde componisten van Mahler tot Debussy en van Ennio Morricone tot Phil ‘Wall of Sound’ Spector, en zijn theorie van het Gesamtkunstwerk, waarin muziek, poëzie, toneel, beeldende kunst en architectuur tezamen kwamen, werd door velen in praktijk gebracht.
    Anna Pavlova (1881-1931) wordt gezien als de grootste ballerina aller tijden, alleen al dankzij haar onconventionele, niet-academische stijl, haar creativiteit en haar onnadrukkelijke gratie. Vierduizend keer danste ze ‘De stervende zwaan’, maar voordat Michail Fokine de beroemde solo voor haar schreef, had ze al een grote carrière gemaakt in het Keizerlijk Russisch Ballet in Petersburg. Daarna danste ze in de Ballets Russes in Parijs, richtte ze haar eigen gezelschap op en ging ze wonen in Londen, waar ze de Britse ballettraditie een boost gaf.

Met muizenstapjes van grijs naar groen

Met muizenstapjes van grijs naar groenVan 5,5 naar 5,8 procent, zo marginaal was de stijging van het aandeel groene energie in Nederland. Met dat groeitempo lukt het nooit om over vier jaar de benodigde 14 procent hernieuwbare energie te halen, wat een harde Europese eis is

dinsdag 24 mei 2016

eneen bezoeker uit Antigua en Barbuda


'De Mount Everest is geen Efteling'

'De Mount Everest is geen Efteling'
Drie bergbeklimmers hebben deze week hun avontuur op de hoogste berg ter wereld niet overleefd. Frits Vrijlandt heeft de gevaren van klimmen op grote hoogte aan den lijve ondervonden.

Macht van Joden is toch echt een mythe / opinie / Trouw

De Joden waren overal, met connecties en grote invloed. Dat is een misvatting die niet alleen begin vorige eeuw sterk leefde, zegt Hanna Luden van het CIDI, maar ook nu nog vaak de kop op steekt.

Hanna Luden − 24/05/16, 11:13
© afp. Joodse schoolkinderen in Tel Aviv oefenen in 1948 voor dienst bij de paramilitaire zelfverdedigingsorganisatie Haganah 
 
opinie Het idee dat Joden invloedrijk zijn, heerste niet alleen honderd jaar geleden, toen de grenzen in het Midden-Oosten werden vastgesteld. Tegenwoordig vind je zulke denkbeelden in de krant en in schoolboeken.
  • Hanna Luden
    Directeur Centrum Informatie en Documentaire over Israël
  • © anp.
    Hanna Luden
Tijd voor onderhandelingen over een nieuw akkoord, waarbij de kaart van het Midden-Oosten wordt hertekend, citeert Paul van der Steen de Koerdische leider Barzani in een artikel dat het Sykes-Picotverdrag in historisch perspectief probeert te schetsen. Dat verdrag is symbool komen te staan voor het Europese kolonialisme, dat in het Midden Oosten heeft gezorgd voor ellende die nog steeds voortduurt. Zie IS, zie ook de Koerdische strijd.

De auteur beperkt zich niet tot het Sykes-Picotverdrag. 'Opportunisme regeerde', schrijft hij over de Eerste Wereldoorlog. 'Iedereen die mee kon helpen om onrust te stoken in de regio werd gepaaid met mooie beloften.'
  •  De Joodse gemeenschap in de VS in die tijd was nieuw, klein, ongeorganiseerd, en zeker niet machtig
Tehuis voor het Joodse volk
Een van deze beloftes, die vaak moeizaam met elkaar te rijmen waren, was de Balfour-verklaring van 1917. Daarin verklaarden de Britten hun steun voor een nationaal tehuis voor het Joodse volk in Palestina. Met veel mitsen en maren, maar toch. Dit was het resultaat van de inspanningen van Joden in Groot-Brittannïe, met voorop Chaim Weizmann, die later de eerste president van Israël werd.

Van der Steen geeft een intrigerende historische verklaring voor het ontstaan van deze verklaring onder de nog intrigerender kop: Joods kapitaal. De Balfour-verklaring werd opgesteld om de machtige joden in de VS te paaien, schrijft hij. Het is een schoolvoorbeeld van (Britse) antisemitische vooroordelen in 1917: 'Londen ging ervan uit dat de druk van machtig Joods kapitaal in de VS ervoor kon zorgen dat die [Amerikaanse steun voor de Britten] er alsnog zou komen, als Londen enige steun aan de zionistische zaak zou betuigen.' Machtig Joods kapitaal? In de VS rond 1917? De Joodse gemeenschap in de VS in die tijd was nieuw, klein, ongeorganiseerd, en zeker niet machtig.

Hetzelfde geldt voor het beeld van de Britten over de Sovjet-Unie, toen net communistisch: 'Tegelijk maakten de Britse geheime diensten melding van veel Joden op invloedrijke posities bij de bolsjewieken [...]. In rapporten werd geopperd dat types als Trotski wellicht beter hun best zouden doen voor de geallieerde zaak en het voortzetten van de oorlog, als Londen een Joods tehuis in Palestina niet in de weg stond.' Maar de communisten, ook de (al of niet machtige) Joden onder hen, waren juist faliekant tégen de emigratie naar Palestina.

In 1917 was de mythe van de machtige Joden nog ijzersterk: de Joden waren volgens die misvatting overal, met connecties en vooral veel invloed. En allemaal dienden ze een gemeenschappelijk doel: steun aan het zionisme.

De laatste weken woedde in de Britse politiek een rel over precies dezelfde denkbeelden. Deze zijn helaas dus geen verleden tijd, en niet alleen in Groot-Brittannië.
  •  Jammer dat de krant deze vooroordelen zonder commentaar oplepelt
Ook in Nederland
Daarom is het een gemis dat de auteur deze historisch onjuiste vooroordelen zonder commentaar oplepelt. Des te meer omdat deze ideeën ook in Nederland nog leven: we vinden ze tot in Nederlandse geschiedenisboekjes terug, zelfs in schoolboeken. En deze denkbeelden vinden hun weg naar maatschappelijke en politieke discussies.

Al met al werpt het hele stuk de vraag op: wat was nu ook weer de oorzaak van die eeuw ellende en dat 'landjepik'? Het Sykes-Picotverdrag? Of de Balfour-verklaring die de aanzet gaf tot de oprichting van de staat Israël?
 

Shell ooit groen???

Hoe lang kan Shell de druk om te vergroenen nog weerstaan. Vandaag probeert een groep activistische aandeelhouders het concern te dwingen echt te kiezen voor groene energie.

Niet alleen activistische aandeelhouders roeren zich. Ook boze Groningers laten van zich horen.

Duurzame tonijn / Greenpeace

De echte prijs van een blikje tonijn

Het gaat slecht met de tonijn. Dat verwoesting en hebzucht de tonijnindustrie beheersen, maakt de situatie alleen maar erger. Voor de miljardenverkoop van blikjes tonijn worden oceanen uitgeput, bedreigde vissoorten gevangen en vissers uitgebuit. Middelpunt in dit niet-zo-fijne-tonijn-verhaal is Thai Union.

Waarom is Thai Union zo fout?

Thai Union, het grootste tonijnbedrijf ter wereld, is het moederbedrijf van grote merken als John West en is het schoolvoorbeeld van deze losgeslagen industrie. De tonijngigant staat wereldwijd verwoestende vismethoden toe die, naast tonijn, ook haaien, marlijnen en jonge tonijn aantrekt, vangt en doodt. Daarnaast betrapten we Thai Union in Zuid-Oost Azië op arbeids- en mensenrechtenschendingen. Van gedwongen arbeid tot moderne slavernij.

Wat wil Greenpeace?

Wij roepen Thai Union op zijn vismethoden wereldwijd te verduurzamen en uitbuiting van arbeiders te stoppen. En zo leiderschap te tonen om de tonijnindustrie ten goede te veranderen en deze eerlijk, duurzaam en veilig te maken. Nu en voor de generaties na ons.

Wat kun jij doen?

Sluit je aan bij onze internationale campagne. Samen kunnen we Thai Union overtuigen. Samen maken we het verschil.Teken voor duurzaame tonijn

vandaag een bezoeker uit

Koeweit 1

Man Booker International Prize

 

Han Kang heeft voor haar roman De vegetariër de Man Booker International Prize gewonnen. Zij deelt de prijs met haar vertaalster Deborah Smith. ‘De vegetariër is een wonderlijk boek, schurend en tegelijkertijd diep tragisch en ontroerend’, aldus de Volkskrant.



 
 

De dingen zijn niet wat ze lijken, ze zijn zelfs niet wat wij ze noemen.


Het leven is een reis, geen race.


Margriet Oostveen in Weert: Hier zijn onderduikers welkom / Vk

Zzp'ers ervaren minder werkdruk en hebben ook minder snel een burn-out dan werknemers in vaste dienst, blijkt uit onderzoek van TNO en CBS.

"Het is opvallend dat politici, opiniemakers en burgers sinds Fortuyn steeds luider roepen dat kritiek op moslims niets met racisme van doen heeft", schrijft universitair docent Claire Weeda.


zondag 22 mei 2016

petitie van Amnesty International / moord op mensen met albinisme in Malawi

Een albinojongen met zijn ouders in Nkole, Machinga district, Malawi. © GIANLUIGI GUERCIA AFP Getty Images
De moeder van de peuter Whitney werd in de nacht van 3 april wakker en zag dat haar kindje niet meer naast haar lag. Ze wist dat ze haar nooit meer levend terug zou zien. Whitney was een albinokindje met een witte huid en wit haar.
Twee weken later werd het verminkte lichaampje van de peuter gevonden in een bos vlakbij hun huis. Whitney’s moeder herkende de kleren die waren gevonden.

In Malawi neemt het aantal ontvoeringen van en moorden op mensen met albinisme dramatisch toe. Hun lichaamsdelen zouden magische krachten bevatten en geluk brengen. Daarom worden ze gebruikt door ‘toverdokters’ die er drankjes en poedertjes van maken. Duizenden albino’s leven in angst en afzondering omdat hun botten, huid en haar geld opleveren.

Sinds december 2014 zijn ten minste veertien albino’s vermoord in Malawi. Er zijn ruim zeventig gevallen bekend van pogingen tot ontvoering; ook worden overblijfselen uit graven gestolen. De daders gaan meestal vrijuit of krijgen een lichte straf.

Vraag de autoriteiten van Malawi om albino’s beter te beschermen.

Is de doodstraf als fenomeen aan zijn eind? / NRC

Het vuurpeloton of de gaskamer: in de VS ontstaan de wildste plannen voor executies nu dood door injectie steeds meer wordt bemoeilijkt. Is de doodstraf als fenomeen aan zijn eind?
 Arkansas vecht voor zijn executies
Doodstraf In een koelkast in de zuidelijke Amerikaanse staat liggen nog 15 doses om de doodstraf te voltrekken. Dat is er één te weinig voor de 8 criminelen bovenaan de wachtlijst. Executies worden steeds moeilijker.


Camera gericht op de executiekamer in de Cumminsgevangenis in Varner, Arkansas. Foto Danny Johnston, AP
In de zwaarbeveiligde Varner Unit, een gevangenis in Arkansas, wachten 34 zware criminelen op hun executie. Een van hen, de moordenaar van een kleuter, zit al 26 jaar op death row.
Sinds ruim tien jaar is er niemand geëxecuteerd in de zuidelijke Amerikaanse staat. Maar de conservatieve gouverneur Asa Hutchinson heeft haast. Hij wil zo snel mogelijk acht gevangenen ter dood laten brengen.
De aanloop naar deze executies verloopt chaotisch, en laat zien hoe zeer de doodstraf in de Verenigde Staten de laatste jaren onder druk staat. Het is maar zeer de vraag of de acht gevangenen ook echt ter dood zullen worden gebracht.
Donderdag hoorde het Hooggerechtshof van Arkansas de zaak die een van de gevangenen tegen de staat heeft aangespannen. De staat houdt de samenstelling van het mengsel waarmee de gevangenen ter dood gebracht moeten worden, geheim. Dat mag niet, betoogde de advocaat van de gevangene. Wie geëxecuteerd wordt, heeft het recht te weten waarméé. De hoogste rechters van Arkansas leken sympathie voor dat argument te hebben, al volgt een uitspraak pas over weken. Zo lang die er niet is, wordt niemand ter dood gebracht.
Die vertraging heeft grote gevolgen op death row. Want Arkansas heeft, zoals veel staten, grote problemen om de stoffen te vinden die nodig zijn om iemand dood te maken. Er zijn drie stoffen nodig voor een executie met een gifinjectie: een spierverslapper, een verdovend middel en ten slotte het gif zelf.

Reservegif

Op dit moment heeft de staat nog vijftien doses in de koelkast liggen om executies mee uit te voeren. Dat is een probleem: voor iedere executie zijn wettelijk twee doses vereist, één moet als reserve dienen. Als iemand geëxecuteerd is, mag het reservegif niet alsnog gebruikt worden. Dus de staat komt één dosis tekort.
Er is nog een veel groter probleem: de houdbaarheidsdatum komt dichtbij. Een van de drie middelen, de spierverslapper vecuroniumbromide, is nog tot eind juni houdbaar. Executiemiddelen mogen niet gebruikt worden als ze over de datum zijn.
Als het Hooggerechtshof opschiet en snel met een uitspraak komt, heeft de staat nog een week of vijf om de executies te volbrengen. Dat verklaart de haast om acht gevangenen te executeren.

Protest farmaceuten

Vrijwel alle staten die de doodstraf nog uitvoeren, hebben vergelijkbare problemen. Er is nauwelijks nog aan middelen te komen om iemand met een gifinjectie te executeren. Europese farmaceutische bedrijven staan, uit protest tegen de doodstraf, niet meer toe dat hun producten voor executies gebruikt worden. De EU heeft ook een uitvoerverbod ingesteld. Daardoor wordt het voor Amerikaanse gevangenissen vrijwel onmogelijk om aan de benodigde stoffen te komen.
De Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer sloot zich vorige week bij die Europese boycot aan. Pfizer kocht vorig jaar het bedrijf Hospira, dat onder meer slaapmiddelen en kalmerende middelen maakt. Meerdere staten, waaronder Arkansas, kochten de producten van Hospira. Pfizer heeft die handel nu geblokkeerd.
Daarmee is het vrijwel onmogelijk geworden voor staten als Arkansas nog legaal aan een dodelijke cocktail te komen. Sommige staten zijn gaan winkelen in lokale apotheken, en houden de producten die ze gebruiken geheim. Een paar staten hebben aangekondigd terug te keren naar oude executiemethodes. Utah zou het vuurpeloton weer invoeren. Alabama de elektrische stoel. En in Oklahoma werd gepraat over de gaskamer.
Staten in Amerika kunnen vrijwel niet meer legaal aan dodelijke cocktails komen
Toch zijn deze executiemethodes tot dusverre niet gebruikt. De meeste staten hebben executies opgeschort. Het publieke debat over de doodstraf is, zelfs in het conservatieve zuiden, sinds twee jaar sterk veranderd. In 2014 werd de executie van Clayton Lockett in Oklahoma een fiasco. Lockett bleef nog zo’n drie kwartier leven, en was grotendeels bij bewustzijn. Achteraf bleek er van alles mis: het gifmengsel was haastig bijeengeraapt, het personeel ongetraind, en het infuus was slecht aangebracht.
Sindsdien loopt het aantal executies scherp naar beneden. Vorig jaar werden 28 mensen ter dood gebracht, in 2009 nog 52. Staten hebben grote tekorten aan goede gifstoffen, en durven de gok niet meer aan.
De kans dat het Arkansas lukt de komende weken nog acht criminelen ter dood te brengen, wordt met de dag kleiner. De Republikeinse gouverneur Asa Hutchinson blijft geloven in de doodstraf, zei hij onlangs. „We moeten in zeldzame gevallen de doodstraf toepassen. Sommige misdrijven zijn te vreselijk om te laten lopen.” Uitstel, of misschien wel het opschorten van de doodstraf, ziet Hutchinson als „onnodig wreed voor de nabestaanden van de slachtoffers”.

Reizen is voor twintigers bijna een moetje geworden

Naar Azië, om te ontdekken wat je wil in het leven. Een wereldreis verruimt je blik, of is het toch vooral uitstelgedrag?

Omdat alles voorbij gaat, maar niet voorbij is. Griet op de Beeck


De verkiezing van Sadiq Khan tot burgemeester van Londen biedt hoop

De verkiezing van Sadiq Khan tot burgemeester van Londen biedt hoop, schrijft Hans Goslinga in zijn column. Het liet zien dat Khans standpunten en waarden doorslaggevender waren dan het feit dat hij moslim is.

vrijdag 20 mei 2016

Bosch Dreams spektakel

In Bosch Dreams op 1 oktober in Kunstmin, komen de schilderijen van Jeroen Bosch op magische wijze tot leven. Een excentriek gezelschap neemt je mee op een tijdreis tussen 1516 en 2016. Laat je meevoeren in de wereld van Bosch tijdens deze spectaculaire show.Bosch Dreams spektakel
NRC's citaat van de dag
“Ambtenaren moeten zich niet blindstaren op regeltjes, maar kunnen inschatten wat iemand nodig heeft. Toch even dat kopietje voor iemand maken, al is het na vijven, zodat de mens aan je loket zich kan ontspannen. Daarvoor moet je weten wat er zich in je wijk afspeelt en wat voor mensen daar wonen.”
Adelheid Roosen, theatermaker WijkSafari

Stem op de okapi heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2016 ontvangen. Het is voor het eerst dat de jeugdliteratuurprijs naar een non-fictieboek gaat.


Van gepieker krijgen wissewasjes grote schaduwen. Zweeds spreekwoord


De Nederlandse politiek gaat onder invloed van het populisme volledig de verkeerde kant op. Dat schrijft oud-politicus Bas de Gaay Fortman in zijn nieuwe boek.


gedicht van de oo-go Gerda Bové

Vertrouwen

Ik ben op reis met mijn geliefde,
ontmoet de wolken en de mist,
zacht ben ik.

Ik ben op reis met mijn geliefde,
vol gratie vouwt hij zijn handen
als een mantel
om mij heen.

Ik ben op reis met mijn geliefde,
mijn vragen gesteld zijn vertrouwd,
als vrienden,
zijn antwoorden zijn bekend,
of hoeven niet gekend.

Ik ben op reis met mijn geliefde
en voel mij veilig.

Gerda Boevé

Alleen jij, ik en de liefde / Trouw


Alleen jij, ik en de liefde

Jan Drost − 15/05/16, 22:00
© Brechtje Rood. "Als ik voor mezelf spreek: ik heb het nodig dat er genoeg mensen in de wereld rondlopen die weet hebben van liefde, toewijding, trouw en tederheid."
Essay Neem meerdere partners tegelijk, dan zul je van liefdesverdriet nooit last hebben, zeggen polyamoristen. Jan Drost bezingt liever de duoliefde.
  •  Polyamorie wordt nogal eens gepropageerd als het medicijn voor al onze liefdeskwalen
Van cultuurfilosoof Jan Drost (1975) verscheen in 2011 'Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde'. Afgelopen jaar publiceerde hij 'Denken helpt' (2015).

Als filosoof word ik regelmatig gevraagd voor lezingen over de liefde; dat krijg je ervan als je er een boek over schrijft. Een paar jaar geleden viel me op dat er steeds vaker ook een hersenwetenschapper bij werd uitgenodigd, die dan zijn objectieve licht op de liefde moest laten schijnen. Dit vanuit de gedachte dat als wij ons brein zijn, onze liefde daar dan ook wel zal zetelen.

De laatste tijd verschuift dit: er schuiven bij zulke avonden over de liefde nauwelijks nog breinwetenschappers aan. En de thematiek verandert ook: de gesprekken gaan vaak over monogamie versus polyamorie, waarbij dat laatste nogal eens wordt gepropageerd als het medicijn voor al onze liefdeskwalen.

Voorstanders van polyamorie worden in de media niet moe monogame relaties af te doen als uit de tijd, bezitterig, preuts, iets voor bangeriken, onvrij en onnatuurlijk. Waarom doen zij dat? Bewijzen ze de liefde er een dienst mee?
  •  Er is niets mis mee om aan je geliefde te vragen of die er in de eerste plaats voor jou zou willen zijn
  • © TR Beeld.
    Jan Drost schreef het boek 'Het Romantisch Misverstand'.
Een hart onder de riem steken
Laatst was ik gevraagd voor een lezing in Amsterdam over het 'Het einde van de monogamie'. Mijn eerste gedachte was: ik ga de monogamen een hart onder de riem steken. Ik had behoefte de 'duogeliefden' duidelijk te maken dat zij allesbehalve niet meer van deze tijd zijn.

Er is niets mis mee om aan je geliefde te vragen of die er in de eerste plaats voor jou zou willen zijn. Dat is niet per se egoïstisch of bezitterig, verre van zelfs. Want een dergelijke vraag veronderstelt wederkerigheid: jouw antwoord aan de ander moet dan zijn dat jij er in de eerste plaats voor de ander zult zijn. En dat schept verantwoordelijkheid.

Tijdens mijn lezing vroeg ik aan het publiek: Wie voelt zich wel eens bang of bezorgd als monogame relaties weer zo worden afgeserveerd? Aardig wat mensen staken hun hand op.

Waarna ik een pleidooi hield voor de vrijheid om zelf de liefdesrelatievorm te kiezen die bij jou en de ander past - oprecht monogaam, of oprecht polyamoreus, of wat dan ook. Dat zou pas echt van deze tijd zijn. We zijn geen tegenstanders, als we erkennen dat we allemaal op onze manier ernaar verlangen liefde te geven en te ontvangen.
  •  Tja, lachte ze, "als je polyamoreus was geweest, had je dat niet gehad"
Moddergooiers
Aan het einde van de avond kwam Simone van Saarloos naar me toe. Ze vroeg of ik op haar doelde toen ik het had over de moddergooiers tegen de monogamie. Ik knikte. Ze zei dat ze in haar boek 'Het monogame drama' veel genuanceerder was en gaf me een exemplaar. Ze was benieuwd wat ik ervan vond.

Daarna vroeg ze hoe het met me ging. Ze had gehoord dat mijn relatie voorbij was. Ik vertelde dat ik daar behoorlijk stuk van was geweest.

Tja, lachte ze, "als je polyamoreus was geweest, had je dat niet gehad".

Ik zag dat ze het niet onvriendelijk bedoelde.

In haar boek schiet Van Saarloos met grof geschut: ze heeft het over het 'failliet van de monogamie' en dat het bewijs dat een monogame relatie niet werkt 'al voldoende aanwezig' is. Zo'n relatie is een 'contraproductieve illusie', "geen warme cocon waarin het vredig thuiskomen is, maar een verstikkende uiting van hang naar veiligheid - vroeger economisch, nu veelal emotioneel, die ons kwetsbaar maakt. En die gedoemd is om dood te bloeden, want waar gewenning optreedt, kwijnt het verlangen weg."
  •  En de vele gelukkig samenlevende geliefden dan? Bestaan die niet?

  • Polyamorie of duoliefde?


En de vele gelukkig samenlevende geliefden dan? Bestaan die niet? Liegen die hun liefde? Simone van Saarloos' oplossing is simpel: het hebben van meerdere liefdesrelaties tegelijk: polyamorie.

Valse romantiek
Onder polyamoristen schijnt mijn boek 'Het romantisch misverstand' populair te zijn, waarschijnlijk omdat ik niet pleit voor één specifieke liefdesstijl. Waar het mij om gaat is dat valse romantiek de vijand is van elke liefdesrelatie, niet het feit dat je voor een exclusieve liefdesrelatie kiest.

Maar ook wie meerdere relaties tegelijk probeert te onderhouden, kan ten prooi vallen aan romantische misverstanden. Misschien dan zelfs meer. Het risico bestaat dat je jezelf in het middelpunt plaatst en als een romantisch consument de geliefden bij elkaar shopt tot jouw hele behoeftepalet gedekt is. De vijand van de liefde is agressief idealiserende en veeleisende romantiek, niet monogamie.

Misschien kunnen sommige polyamoristen gewoon niet geloven wat Hans Andreus dichtte, dat

alleen maar een man alleen maar een vrouw,

dat een mens een mens zo liefhad

als ik jou.
 
Die alleenmaareenmanalleenmaareenvrouw-relatie kende Van Saarloos zelf, twee jaar lang. Ze was jaloers op haar voorgangster en ze probeerde dat weg te redeneren. "Zolang ik aan haar bleef denken," schrijft ze, "zolang ik mezelf naast haar zette, voelde ik onvermogen en pijn. Maar zodra ik mijn geliefde als een ongrijpbare ander kon zien - iemand met wisselende rollen en kanten -, was het ineens minder moeilijk.

Een intellectueel rookgordijntje
De eerste polyamoreuze verhouding die op mijn monogame relatie volgde, vereiste dezelfde denkstappen. Dit keer moest ik ervaren dat de acceptatie van het verleden als grote afwezigheid ook over elementen in het heden - andere, gelijktijdige geliefdes - kan gaan. Iets hoeft niet achter slot en grendel te liggen om het ongemoeid te laten."

Dit is wat je noemt een intellectueel rookgordijntje. Want de moeilijkheid is juist dat hier níet dezelfde denkstappen zijn vereist. Weten dat jouw geliefde van iemand gehouden heeft voordat hij jou ontmoette, is iets heel anders dan weten dat hij van iemand houdt en wellicht met haar vrijt op hetzelfde moment dat jij thuis op de bank zit. Doen alsof verschillende dingen hetzelfde zijn maakt ze nog niet hetzelfde.

Een voordeel van meerdere liefdesrelaties is volgens Van Saarloos dat er 'nooit een vanzelfsprekende nummer één' is, 'waardoor je aandacht altijd moet bevechten'. Mij riekt dit naar een soort neoliberalisme - alsof ik het zusje van Rutte hoor praten. Een vrije markt waarin vaste contracten als hopeloos ouderwets worden weggezet en losse, tijdelijke contracten zonder enige sociale zekerheid de hemel in worden geprezen.

Tekst loopt door onder foto.
  • © Brechtje Rood.
  •  Aandacht moet je bevechten
Dan houd ik toch liever een pleidooi voor het behoud van de liefde als verzorgingsstaat. Voor mij gaan liefde en veiligheid onlosmakelijk samen. Veiligheid is niet iets wat je helemaal uit jezelf haalt, zo werkt dat niet. Ze komt juist tot stand door er voor elkaar te zijn. Zonder anderen geen veiligheid.

Dat veronderstelt wel een afhankelijkheidssprong, je moet het risico nemen een ander te vertrouwen. Maar het omgekeerde geldt dan ook: om het vertrouwen van de ander waard te zijn moet jij ook je best doen een veilige haven voor de ander te zijn. Misschien ligt daar het probleem voor veel mensen, hebben ze daar geen zin in, lijkt dat in hun ogen te veel op onvrijheid, een te groot offer om te brengen voor een ander.

De juiste hardheid
Van Saarloos citeert de Libanees-Amerikaanse auteur (en ex-derivatenhandelaar) Nassim Nicholas Taleb: "Aangenomen dat we over de juiste hardheid beschikken, hebben we behoefte aan toeval, chaos, avonturen, onzekerheid, zelfontdekking, bijna-traumatiserende gebeurtenissen, alle dingen die het leven de moeite waard maken."
  •  Niet wakker liggen om iets wat je een ander hebt aangedaan, klinkt mij nogal gewetenloos in de oren
Aan de hand van een essay van de Amerikaanse auteur Joan Didion stelt ze voor dat die 'juiste hardheid' te vinden in zelfrespect. "Wie zelfrespect heeft, ligt 's nachts niet wakker. Zelfrespect hebben betekent dat je niet wordt verteerd door schuldgevoelens over voorvallen in het verleden."

Niet wakker liggen om iets wat je een ander hebt aangedaan, klinkt mij nogal gewetenloos in de oren. Deze hardheid past niet bij mijn mensbeeld en mijn ethiek. Liever streef ik naar het cultiveren van de juiste zachtheid, waarin je je desnoods ten koste van je nachtrust om de ander blijft bekommeren. Schuldgevoel is een kwetsbaar menselijk vermogen, waaruit empathie blijkt en het voornemen kan ontstaan het goed te maken, het beter te doen, en in het vervolg meer rekening te houden met de ander.

Ik denk niet dat we leven in een tijd van het einde van de monogamie. Ik denk dat we nu een kans hebben op een nieuw en beter begin van de liefde. Als mensen zich veilig voelen bij elkaar, kunnen zij het leven beter aan. En ik kan mij voorstellen dat voor de meeste mensen die basisveiligheid het beste vorm te geven is in een exclusieve liefdesrelatie, een duoliefde, omgeven door de ruimere veilige kringen van vrienden en familie.
  •  liefhebben gaat niet zonder pijn
Ik geloof in de scheppende kracht van cultuur en in de invloed ervan op onze ervaring van liefhebben. Liefhebben gaat niet alleen, daarvoor heb je anderen nodig, meerdere anderen dan alleen een geliefde. Een liefdesrelatie moet begrepen, gedragen en bevestigd worden door de ideeën en opvattingen van de mensen eromheen.

Als ik voor mezelf spreek: ik heb het nodig dat er genoeg mensen in de wereld rondlopen die weet hebben van liefde, toewijding, trouw en tederheid, en die het ongelooflijk mooi vinden om hun best te doen een veilige haven voor een ander te zijn. Een culturele oorlogsverklaring aan de liefde heeft niemand verdiend.

Soms eindigt een exclusieve liefdesrelatie in een drama, dat is waar. En daar kun je stuk van zijn. Maar hoe je het ook doet, hoe je het ook vormgeeft, liefhebben gaat niet zonder pijn. Daar is geen medicijn tegen. De pijn van liefdesverdriet verwijst naar wat je had, en met wie je dat had, en dat was heel wat.

Dat had ik voor geen goud willen missen.

Vandaag precies honderd jaar geleden werd het Sykes-Picotverdrag gesloten / Trouw

Landjepik, goed voor een eeuw ellende
De huidige conflicten in Syrië en Irak, de verbetenheid van IS: veel valt terug te voeren op koloniaal landjepik. Hoe Londen en Parijs het Midden-Oosten verdeelden.
© Trouw. Verdeling volgens het Sykes-Picotverdrag
De huidige conflicten in Syrië en Irak, de verbetenheid van IS: veel valt terug te voeren op koloniaal landjepik, vandaag precies honderd jaar geleden bezegeld in het Sykes-Picotverdrag.
  • © Trouw.
    François-Georges Picot, de Franse consul-generaal in Beiroet
  •  
    De Britse en Franse belangen stonden voorop. Een degelijke toekomstvisie ontbrak
Hongerige grootmachten met het mes in de aanslag boven een taart, klaar om het lekkers in stukken te snijden. Het was in de negentiende en begin twintigste eeuw dé manier voor tekenaars van spotprenten om geopolitiek voor te stellen.

Ver bezijden de waarheid was het niet. Na de nederlaag van Napoleon hadden diplomaten op het Congres van Wenen de kaart van Europa op deze manier hertekend. Tussen pakweg 1880 en 1914 hadden de landen met imperialistische ambities de koek in Afrika verdeeld.

Niet heel lang daarna, in december 1915, riep de Britse premier Herbert Asquith Midden-Oostenexpert sir Mark Sykes bij zich op 10 Downing Street. Spoedig zouden Londen en Parijs om de tafel zitten over de toekomst van het Midden-Oosten. Wat was in dat geval wijsheid?

"Ik zou graag een lijn trekken van de o van Akko naar de laatste k van Kirkuk", antwoordde Sykes. Het was een advies dat naadloos aansloot bij de traditie van taart verdelen. Zonder acht te slaan op de complexe realiteit van de regio trok Sykes een diagonaal op de kaart, van de kust in het noorden van Palestina tot in het hart van Koerdistan. Het gebied erboven was voor de Fransen, dat eronder voor de Britten.

De onderhandelingen tussen Sykes en Picot, vertegenwoordiger van Parijs, zouden pas in 1916 plaatsvinden. Maar bij het geheime verdrag dat ze uitonderhandelden en in mei van dat jaar ondertekenden bleef de lijn van Akko naar Kirkuk overeind. Frankrijk kreeg zeggenschap in Libanon en Syrië, gebieden waarmee het van oudsher, al sinds de kruistochten, een band had. Groot-Brittannië mocht zich ontfermen over Transjordanië en Irak. Dat diende de strategische belangen rond het Suezkanaal en richting Brits-Indië en verzekerde Londen van toegang tot de olie in het oude Mesopotamië. Palestina zou onder internationaal bestuur komen.

In het Midden-Oosten worden de dealmakers van toen tot op de dag van vandaag door velen vervloekt. Hun namen zijn synoniem geworden voor de manier waarop de belangen van de bewoners van in de regio in de afgelopen eeuw keer op keer zouden zijn verkwanseld door het Westen. In juni 2014 riep Islamitische Staat een kalifaat uit in Irak en Syrië. Symbolisch was de vernietiging van de grenspost tussen de twee landen door de jihadisten. Een IS-strijder legde het als volgt uit: "Dit is het einde van Sykes-Picot". De Koerdische leider Massoud Barzani verklaarde dat het Sykes-Picot-tijdperk over is. Westerse diplomaten moeten misschien nog aan het idee wennen. "Maar het is de werkelijkheid op de grond." Tijd voor onderhandelingen over een nieuw akkoord, vindt Barzani, waarbij de kaart van het Midden-Oosten wordt hertekend.
  • © Trouw.
    Sir Mark Sykes, Brits diplomaat
  •  
    Sykes was een gewilde gast op feestjes en kon prachtig karikaturen tekenen
Eerste Wereldoorlog
Het in de regio zo verafschuwde verdrag is een erfenis van de Eerste Wereldoorlog en vooral van het onverwacht lang voortslepen daarvan. In de zomer van 1914 ging vrijwel iedereen nog uit van een korte strijd. Een paar maanden hooguit. Dan zou de oorlog zijn beslist. In de loop van 1915 drong stilaan tot iedereen door dat de ellende niet zomaar over zou gaan.

De Britten zochten naar mogelijkheden om de strijd in hun voordeel te beslissen. In het westen van Europa leken de opties beperkt. Het front zat muurvast. Maar de keizerrijken Duitsland en Oostenrijk-Hongarije waren niet de enige vijand. Zij hadden nog een bondgenoot, het Ottomaanse Rijk. Was het geen verstandige strategie om eens lekker te gaan prikken in de zachte onderbuik van de Centralen, het Midden-Oosten, om zo de vijand te verzwakken?

Ondertussen was het zaak dat de Britten met de Fransen om tafel gingen, vond Sykes. "Het was duidelijk dat een Arabische opstand (tegen het Ottomaanse rijk, red.) vroeg of laat zou uitbreken, en dat de Fransen en wijzelf dan maar beter een goede verstandhouding konden hebben, opdat die opstand geen vloek zou worden in plaats van een zegen." De Arabieren konden het de Turken lekker lastig maken, maar Londen en Parijs wilden hen wel onder controle houden.

Begin 1916 begonnen Sykes en Picot als vertegenwoordigers van hun regeringen gesprekken in Londen. Ze verschilden behoorlijk qua karakter. Sykes was het soort bonte vogel waar het Foreign Office er nogal wat van had rondlopen. Na gesjeesd te zijn als student begon de edelman aan een avontuurlijk leven, waarbij hij onder meer veel reisde door het Midden-Oosten. Sykes schreef ook een aantal boeken over de regio. Hij diende in het leger, zat in het parlement en werkte als diplomaat.

Bij al die serieuze klussen hield hij oog voor lichtheid: Sykes was een gewilde gast op feestjes en kon prachtig karikaturen tekenen. De jurist Picot stamde uit een geslacht van trouwe dienaren van de Franse staat. Hij was een wat stijve, steile man. Na jaren op onder meer de ambassades in Kopenhagen en Peking werd hij kort voor de Eerste Wereldoorlog de Franse consul-generaal in Beiroet.

Sykes kende de regio een stuk beter dan zijn Franse tegenspeler. Maar ook hij had moeite om zijn oriëntalistische bril af te zetten: vooroordelen over de plaatselijke bevolking zaten diep, evenals het geloof dat de westerse mogendheden bijna vrij konden beschikken over deze achtertuin van hun continent.

Opportunisme regeerde. De Britse en Franse belangen stonden voorop. Een degelijke toekomstvisie ontbrak. Iedereen die mee kon helpen om onrust te stoken in de regio werd gepaaid met mooie beloften. De Russen, altijd al dromend van een warmwaterhaven aan of dichtbij de Middellandse Zee, kregen Constantinopel als buit voorgespiegeld. Italië, dat eerst neutraal was gebleven in de Eerste Wereldoorlog, werd lekker gemaakt met het vooruitzicht dat de groen-wit-rode driekleur kon gaan wapperen in delen van Anatolië.

De Britten paaiden bovendien Arabische nationalisten, zetten hen aan tot een revolte tegen de Turken. De jonge officier T.E. Lawrence (bekend geworden als 'Lawrence of Arabia') wist de Hasjemitische heerser over de heilige plaatsen Mekka en Medina, sjarif Hoessein, enthousiast te krijgen voor een opstand. Bij succes zou hij kunnen heersen over een groot islamitisch en Arabisch rijk dat zich uitstrekte van Aleppo tot Aden, was de worst die hem met valse bedoelingen werd voorgehouden.

Lawrence had geen hoge pet op van Sykes ("Een en al vooroordelen, intuïties en halve waarheden") en vond het handjeklap met de Fransen verraad aan de Arabieren: "We roepen hen op voor ons te vechten op basis van een leugen en ik kan het niet uitstaan."

Lawrence werkte veel samen met Hoesseins zonen, Abdullah en Feisal. Laatstgenoemde informeerde hij over het geheime verdrag, waarin de Arabieren er bekaaid af kwamen. Als ze samen in de strijd tegen de Turken voor wapenfeiten op de grond zouden zorgen, zouden Londen en Parijs wellicht hun oorspronkelijke beloftes aan de Arabieren nakomen.
  •  
    In een toch al complexe regio was in een jaar of acht de kiem gelegd voor langdurige vetes
Joods kapitaal
De bazen van Lawrence gingen ondertussen vrolijk door met het doen van moeizaam te rijmen beloftes. De voorheen neutrale Amerikanen waren nu partij in de oorlog, maar nog terughoudend met de inzet van troepen. Londen ging er vanuit dat de druk van machtig Joods kapitaal in de VS ervoor kon zorgen dat die er alsnog zou komen, als Londen enige steun aan de zionistische zaak zou betuigen.

Tegelijk maakten de Britse geheime diensten melding van veel Joden op invloedrijke posities bij de bolsjewieken, een steeds machtiger wordende partij in het door een revolutie getroffen Rusland. In rapporten werd geopperd dat types als Trotski wellicht beter hun best zouden doen voor de geallieerde zaak en het voortzetten van de oorlog, als Londen een Joods tehuis in Palestina niet in de weg stond.

Op 9 november 1917 werd de Balfour-verklaring gepubliceerd, resultaat van onderhandelingen tussen de Britse minister Balfour (geassisteerd door onder anderen Sykes) en de zionistenleider Chaim Weizmann. 'De Britse Regering ziet de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk met welgevallen tegemoet', stond erin. 'Waarbij het duidelijk is dat er niets zal worden gedaan dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van bestaande niet-Joodse gemeenschappen kan schaden.' Dat leek iets van een garantie. Tegelijkertijd werd hier ruim negentig procent van de bevolking van Palestina op dat moment weggezet met de wat vreemde noemer 'niet-Joods'.

De bolsjewieken in Rusland waren, anders dan de Britten vooraf dachten, helemaal niet bezig met het zionisme. De inkt van de Balfour-verklaring was nog niet droog of ze grepen definitief de macht in Rusland. Onder leiding van Lenin stuurden ze niet alleen aan op een snelle einde van de oorlog. Om de imperialisten in het westen in hun hemd te zetten, maakten ze ook het in de archieven van de tsaar gevonden Sykes-Picot-verdrag openbaar.

Nu konden alle Arabieren kennis nemen van het bedrog. Het akkoord bleek bovendien geen dode letter. In de vredesonderhandelingen na de oorlog kregen de Fransen en de Britten wat ze hadden afgesproken. De diverse delen van het Midden-Oosten werden mandaatgebieden van Frankrijk en Groot-Brittannië. Die zouden hen namens de nieuwe Volkenbond als voogden naar zelfbeschikking begeleiden.

Feisal, die Syrië mee had veroverd en bestuurd en er zelfs was uitgeroepen tot koning, werd weggebonjourd door de Fransen. Als troostprijs mocht hij van de Britten koning worden van Irak. Zijn broer Abdullah kreeg de troon van Transjordanië. Hun vader, de sjarif, behield nog de zeggenschap over grote delen van het Arabisch schiereiland en riep zich in 1924 uit tot kalief, religieus leider. Dat wekte de woede van de Wahabieten, een bedoeïenenstam onder leiding van de al-Sauds, tot op de dag het koningshuis van Saudi-Arabië.

In de strijd die ontstond, deed Hoessein nog troonsafstand ten gunste van zijn zoon Ali. Maar de nederlaag tekende zich af. De al-Sauds vestigden hun tot op de dag van vandaag bestaande koninkrijk. De nationalistische droom van één groot Arabisch rijk viel in duigen.

In een toch al complexe regio was in een jaar of acht de kiem gelegd voor langdurige vetes. Na honderd jaar zijn ze onder meer in Irak en Syrië tot volle wasdom gekomen.