woensdag 7 november 2012

Bio aan zee week: brandrode runderen en zwarte kool!

Binnen de vereniging van houders van Brandrode Runderen zit ik in een werkgroep die in samenwerking met Slow Food Nederland een protocol opgesteld heeft om dieren die op dit moment al vroeg afvloeien naar reguliere mesterijen langer vast te houden en op een natuurlijke manier op te laten groeien en daarna pas het vlees te vermarkten.DSC_0242
 Deze week bij Arie de Winter in Oostvoorne de eerste oogst van Cavolo Nero (zwarte kool). Een bijzonder mooie bladgroente om te zien vol met vitamines. De smaak kennen wij nog niet, dus dat gaan we volgende week ontdekken. Het wordt rauw gegeten, geroerbakt of gekookt. Cavolo Nero is een oud gewas dat eeuwen geleden al geteeld werd. Het is een aantal jaren geleden opnieuw over gekomen uit Italië en wordt bij Arie de Winter op kleine schaal geteeld.
 cid:image008.jpg@01CDA656.F7BA1C60Het assortiment van de Ring in Oud Sabbinge is uitgebreid met de verwerkte producten van dit jaar. Niet alles wat geoogst wordt is geschikt voor de verkoop. Een deel van de oogst wordt verwerkt tot confituren en vruchtenbeleg. Het verschil tussen de twee soorten is dat de confituren gezoet zijn met rietsuiker en het vruchtenbeleg met appeldiksap. Bij vruchtenbeleg dus dubbel fruit. Er is ook bramensiroop en bramen-bessensap. Op de bestellijst staat het nieuwe assortiment vet vermeld. Een aanrader is de Extra Jam, Kruisbessen met munt. Vinden wij verrassend van smaak. De verpakkingen kunnen hergebruikt worden om later zelf producten in te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten