zondag 25 november 2012

Koken met de tajine: gezond en lekker!

Een tajine is een kookpot uit Noord-Afrika die is gemaakt van klei. Sinds eeuwen worden dergelijke kleipotten gebruikt om in te koken. De klei houdt de warmte goed vast waardoor het eten gelijkmatig verwarmd wordt.
Al sudderend op een vuurtje of in de oven wordt het langzaam gaar. Pottenbakkers maken de tajine van oudsher op een draaitafel. Tegenwoordig wordt ook wel gebruik gemaakt van een mal om de klei in te gieten. Als de klei is gedroogd, brengt men een laag glazuur aan en gaat de tajine in de oven om uit te harden. De tajines die de Wereldwinkel in de collectie heeft, worden gemaakt bij een familiebedrijfje in Tunesië. Naast effen tajines, maakt het bedrijf ook beschilderde exemplaren. Het zijn vooral vrouwen die de kunstzinnige schilderingen op de tajines aanbrengen.
Tajine
De tajine is heel geschikt om eenpansgerechten in te maken met groenten, vlees of vis, couscous en kruiden. De diverse smaken krijgen tijdens het stoven alle tijd om op elkaar in te werken. Doordat alles in zijn eigen vocht wordt gegaard, ontstaan heerlijke en vetarme gerechten. Omdat het gaarproces van binnen naar buiten verloopt, kunt u de ingrediënten die de langste bereidingstijd nodig hebben, in het midden van de schaal leggen. Als het gerecht geen vochthoudende ingrediënten bevat, voegt u een kopje water toe voordat u het gerecht laat sudderen. De tajine kan op iedere warmtebron worden gebruikt. Als u hem op het gasfornuis zet, kunt u het beste een vlamverdeler gebruiken. In de Wereldwinkel vindt u niet alleen tajines, maar ook boekjes met heerlijke recepten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten