woensdag 3 mei 2023

Op wie ga jij stemmen? / Foodwatch

 




Nog maar één dag en dan gaan de stembussen open om de nieuwe Provinciale Statenleden en de waterschappen te kiezen.

Het zijn belangrijke verkiezingen, omdat de gekozen statenleden uiteindelijk de leden van de Eerste Kamer bepalen. We zien iedere keer weer dat de publieke strijd dan ook vooral gaat om de meerderheid of aantal zetels in de Eerste Kamer, terwijl er, wanneer het gaat om de toekomst van onze boeren en de veiligheid van ons voedsel, zoveel meer op het spel staat. 



Er valt iets te kiezen morgen!

Eerlijk, gezond en veilig voedsel is niet links of rechts, verwacht van foodwatch dan ook geen stemadvies. Wat ik wel van harte hoop, is dat je gáát stemmen.




Deze verkiezingen zijn belangrijk voor ons voedsel

Volgens onderzoek van het kieskompas staat voor veel mensen ‘natuur en milieu’ in de top 2 van belangrijkste onderwerpen. En dat is terecht. Toch bestond de opkomst van de vorige provinciale verkiezingen met 56,2 % uit slechts de helft van de kiesgerechtigden. Dat is bedroevend laag.  Het gaat bij de niet-stemmers volgens onderzoek vooral om mensen voor wie onbekend is wat de provincie en het waterschap doen, en welke invloed deze bestuurslagen hebben.

Wat er in de provincies gebeurt gaat ons allemaal aan. De landbouw heeft natuurlijk grote invloed op de kwaliteit van de lucht die we ademen, ons drinkwater, op natuur en landschap en de kwaliteit en beschikbaarheid van ons voedsel. De provincie bepaalt waar en hoe de landbouw plaatsvindt. Zij kan daarvoor ook regelingen en subsidies in het leven roepen. Sommige provincies, zoals Noord-Holland, hebben een visie ontwikkeld op voedsel en voeren hier actief beleid op. De provincie kan voor verandering zorgen op veel voedselthema’s, zoals pesticiden, lokale voedselproductie, biologische landbouw, natuur, voedselverspilling en meer (financiële) waardering van boeren.  



Op wie ga jij stemmen?

Mede daarom roept een grote coalitie van boeren- en maatschappelijke organisaties samen met artsen, dierenartsen en natuurbeheerders op om na te denken over je stem. Zij presenteren een Groenboerenplan: een tienpuntenplan voor een voedseltransitie naar een volhoudbare landbouw die gezond voedsel produceert voor iedereen binnen ecologische grenzen.

Nog niet gekozen? Let bij het invullen van een stemwijzer extra goed op vragen die gaan over natuur, landbouw, voedsel of water. Na het stemmen kun je meestal nog aangeven welke onderwerpen jij extra belangrijk vindt en kijken wat bepaalde partijen vinden.

De Nederlandse waterschappen, die de waterpeilen beheren en daarbij continu de belangen van landbouw, natuur en veiligheid af moeten wegen, hebben elk hun eigen stemwijzer. Je vindt ze hier.



Er staat genoeg op het spel

Uiteraard is de uitslag morgen ook van belang voor de Eerste Kamer. Het zal spannend worden en ik hoop op een grote opkomst!




Met vriendelijke groet,

Op wie ga jij stemmen?


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten