woensdag 3 mei 2023

 

Deze week zit vol met zogenaamde bewustwordingsdagen. En daar zitten er een hoop bij die te maken hebben met voedsel! Zowel nationaal als internationaal wordt er deze week voor verschillende thema’s aandacht gevraagd. Lees je met me mee?




Wereld Obesitas Dag

Afgelopen zaterdag was het Wereld Obesitas Dag. Op deze dag is er aandacht voor de grote toename van mensen met overgewicht, vooral bij kinderen, en de impact die dat op de wereld heeft. Zo wordt geschat dat we op weg zijn naar een wereld waarin meer dan de helft van de mensen overgewicht of obesitas heeft! Ook is de dag bedoeld om de complexiteit en misverstanden rondom obesitas bespreekbaar te maken en de negatieve stigma’s te doorbreken. Dit is voor ons natuurlijk ook een belangrijk onderwerp, want een van de oorzaken van de grote toename van overgewicht is onze voedselomgeving. Fabrikanten stoppen ons overbewerkte voedsel vol met suiker en vet, en vervolgens wordt er van ons als consument verwacht altijd maar de ‘gezonde keuze te maken! Hier strijden wij tegen met onze voeding- en gezondheidscampagnes. Wij berekenen bijvoorbeeld elk jaar de Suiker- en Zoutmaxdagen en hebben in 2021 een Offensief voor de Gezondheid gelanceerd. En met succes! De BTW op groente en fruit wordt verlaagd (maar nog niet snel genoeg) en er komt een suikertaks aan. Ook is er een kans dat de Nutriscore wordt ingevoerd in Nederland en Europa, waardoor consumenten eindelijk hulp krijgen van een verplicht, makkelijk interpreteerbaar logo op de voorkant van verpakkingen, wat het makkelijker maakt om gezondere keuzes te maken. 



Dag van de Ontbijtgranen

Oké, bij deze spelen we misschien een beetje vals, want dit is alleen een nationale dag in de Verenigde Staten… Maar vandaag, dinsdag 7 maart, is de Dag van de Ontbijtgranen. Dit is wellicht een marketingstunt van producenten, maar wij kunnen het toch niet laten ons eigen ontbijtgranen-nieuws hierbij te delen! Wij hebben namelijk aan Kellogg’s de Oorverdovende Stilte Oorkonde uitgereikt, omdat Kellogg’s ontbijtgranen genomineerd waren voor onze Gouden Windeiverkiezing. Kellogg’s gaf als enige kandidaat geen gehoor aan de klachten van de consument dat de verpakking op een geniepige manier dunner is gemaakt. Zo’n consumentenbedrog laten we natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Daarom zijn wij een e-mailactie gestart naar een hoop krimpflatie-schuldige producenten, waaronder Kellogg’s. Stuur je ook een mail?



Internationale Vrouwendag

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Huh, wat heeft vrouwendag nou met voedsel te maken? Best veel! Vrouwen produceren namelijk volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties het merendeel van al het voedsel op de wereld. Ook zijn overal op de wereld vooral vrouwen verantwoordelijk voor het eten in een huishouden, door bijvoorbeeld te koken en boodschappen te doen. Daarmee houden vrouwen hele huishoudens, en daarmee de hele wereld gevoed en gezond! Daarnaast is genderongelijkheid een drijvende kracht achter voedselonzekerheid en ondervoeding. Terwijl verbeterde posities van vrouwen (meer gelijkheid) juist voor betere voedselzekerheid en voeding zorgen voor iedereen. Genoeg redenen voor een (voedsel gerelateerd) compliment aan alle vrouwen op Internationale Vrouwendag dus!



Wereld Nieren Dag

Dan komen we bij donderdag 9 maart, Wereld Nieren Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor chronische nierziekten. De grootste oorzaken van chronische nierziekte zijn hoge bloeddruk en obesitas, twee dingen die kunnen worden veroorzaakt door slechte voeding. Hoge bloeddruk heeft bijvoorbeeld te maken met zoutinname. En uit onderzoek voor onze Zoutmaxdag blijkt dat we in Nederland nog steeds veel te veel zout innemen. Het meeste zout wordt geconsumeerd door mannen tussen de 31 en 50 jaar. Hun Zoutmaxdag valt nét over de helft van het jaar, wat betekent dat ze bijna twee keer zo veel zout binnen krijgen als aanbevolen! Wil je checken wanneer jouw Zoutmaxdag valt? Check het hier! En dan is het naast Wereld Nieren Dag volgende week ook nog Wereld Zout Bewustzijns week, dubbel zo veel redenen om op je zoutinname te letten deze week dus. Maar het zou nog beter zijn als voedselproducenten er op gaan letten!



De Week Zonder Vlees

En voor als dit allemaal nog niet genoeg is, is het deze week óók nog de nationale Week Zonder Vlees. Deze campagne vraagt mensen om een week lang geen vlees en zuivel te eten. De initiatiefnemers willen daarmee een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met plantaardige alternatieven. Dit is belangrijk om de milieuafdruk te verkleinen door watergebruik en broeikasuitstoot te verminderen. Volgens de Week Zonder Vlees bespaar je door een week geen vlees of zuivel te eten gemiddeld 834 gram dierenvlees, 2,4 kilo zuivel, 193 liter water en 80 km autorijden. Iets voor jou? Lees hier verder!



Wat vind jij van al deze bewustwordingsdagen? Werken ze voor jou? Doe jij bijvoorbeeld mee aan de Week Zonder Vlees, of eet je deze week ook echt minder zout? Of stuur jij op de Dag van de Ontbijtgranen samen met ons een email naar (onder andere) Kellogg’s tegen Krimpflatie?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten