woensdag 3 mei 2023

Murakami, in gesprek bij Daughters of the Sun

 

Murakami, in gesprek bij Daughters of the Sun en de IFFR publieksprijswinner
FILM

LANTAREN VENSTER
De oorschelpen van vrouwen blijven fascineren

Katten lopen weg, jazz staat op en een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Blind Willow, Sleeping Woman is een betoverende film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur: Haruki Murakami. Als geen ander creëert hij wonderlijke droomwerelden waarin realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar overlopen.

Componist/regisseur Pierre Földes vindt dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef het scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft. Hierop gaf de schrijver zijn zeer zeldzame toestemming. 

Op donderdag 30 maart geeft filmwetenschapper Rudi de Boer een inleiding over Blind Willow, Sleeping Woman en over Murakami.

Een verhaal dat gehoord moet worden
Ook op donderdag 30 maart te zien: Daughters of the Sun, een indrukwekkende documentaire waarin Jezidi-vrouwen die in 2014 door IS werden ontvoerd, vertellen over hun aangrijpende ervaringen. Regisseur Reber Dosky is op deze avond met een aantal Jezidi-vrouwen te gast in LantarenVenster. Onder leiding van migratiedeskundige Carla van Os zullen zij met het publiek in gesprek gaan over de film en hun ervaringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten