zaterdag 26 november 2022

Rijk worden door honger: het gebeurt nog steeds! / Foodwatch

 


Je ziet het natuurlijk dagelijks in de supermarkt: de voedselprijzen blijven maar stijgen. Eten wordt steeds duurder en dit zorgt ervoor dat mensen in lastige situaties terecht komen. Er worden veel oorzaken gegeven voor de stijgende prijzen; de hoge gasprijs, de oorlog in Oekraïne, de pandemie. Maar wist je dat een groot deel van die stijging komt door speculatie op de internationale grondstoffenmarkt? In deze nieuwsbrief vertel ik je erover en roep ik je op mede namens ons een dringend appel te doen op de G20 die samenkomt over vijf dagen!




Rijk worden door honger

Je leest het goed, er zijn mensen die bakken met geld verdienen op de aandelenmarkten door te speculeren met maïs en tarwe, terwijl anderen zich geen brood meer kunnen veroorloven. Sinds de oorlog in Oekraïne is de speculatie met voedsel enorm toegenomen - alleen al in de eerste dagen van de oorlog stroomden miljarden euro's en dollars naar fondsen die met voedsel speculeren. En dit drijft de stijgende voedselprijzen nog eens fataal op: op de wereldmarkt kost tarwe al ongeveer 50 procent meer dan aan het begin van het jaar.

Ondertussen stromen waarschuwingen voor hongercrises binnen. In Ethiopië, Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen heerst nu het hoogste hongeralarm. Ook in Nederland zien we ernstige gevolgen van de stijgende prijzen, zoals kinderen die met honger naar school gaan, en het toenemende gebruik van de voedselbanken. De oorzaken zijn divers en deels moeilijk op te lossen: klimaatverandering, droogte, oorlog, Corona. Maar wat we nu wél kunnen doen, is een einde maken aan het gokken op de grondstoffenbeurzen.


Help ons voedselspeculatie te agenderen!

Op 15 november komen de staatshoofden van ‘s werelds machtigste regeringen bijeen voor de G20-top op het Indonesische eiland Bali. Ook EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal aan tafel zitten. Wij willen deze gelegenheid aangrijpen om het ongecontroleerde gokken met voedsel op de agenda te zetten! 800 Miljoen mensen wereldwijd lijden honger - en financiële jongleurs blijven de prijzen opdrijven door speculatie. Maar hongerspeculatie staat niet op de G20 agenda. Daar willen wij verandering in brengen.


Speculatie met voedsel was ooit bedoeld om boeren een goede prijs voor hun product te garanderen. Maar door ‘hongermakers’, oftewel speculanten die enkel uit zijn op winst, komt de winst van voedsel in hun zakken terecht en al lang niet meer bij de boeren...

We zouden de regels rondom voedselspeculatie gewoon kunnen aanscherpen. Daarom zijn wij, samen met Foodwatch Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, een gezamenlijke petitie gestart: wij willen de kwestie van voedselspeculatie in de media en op de agenda van de G20 brengen. Want de staatshoofden van de EU en 20 andere machtige landen, hebben de macht plafonds in te stellen voor speculatie!

Om dit te doen hebben wij jouw hulp nodig. Teken de petitie en laat EU Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de staatshoofden van de G20 weten dat zij schadelijke speculatie eindelijk effectief aan banden moeten leggen!








Met vriendelijke groet,

Yade Cosgun,
Campaigner




DEEL DEZE NIEUWSBRIEF OP SOCIAL MEDIA:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S.: We strijden graag, samen met jou, voor toegang tot voedsel voor iedereen. We zijn geheel onafhankelijk, onze campagnes kosten veel tijd en geld. Jouw hulp is onmisbaar. Word jij ook donateur, of geef je een beetje extra?



Rijk worden door honger: het gebeurt nog steeds


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten