woensdag 2 november 2022

De strijd tegen CETA is nog niet gestreden...

 


Beste Brigitte,

21 september 2017. Wij zaten hier op kantoor aan de buis gekluisterd, wachtend op de uitslag. Konden we ademhalen, of moesten we ons schrap zetten? Het werd het laatste. Sindsdien strijden we om de ratificatie van CETA door de lidstaten tegen te houden. Want vijf jaar geleden werd het meest ondemocratische handelsverdrag dat we ooit gezien hebben, voorwaardelijk aangenomen door de Europese Unie. En nu, 5 jaar na dato, is die strijd op zijn hevigst. 


Samen staan we sterk

Het is namelijk nu dat in veel lidstaten de definitieve, belangrijkste stemmingen plaatsvinden. Nu wordt bepaald of een land nu na al die jaren voor, of tegen het verdrag gaat zijn. Een spannende, maar ook hoopvolle tijd! Er hoeft namelijk maar één land tegen te stemmen. In Nederland is die stemming al geweest, met helaas een nipte meerderheid voor het verdrag.

Daarom richten wij onze inspanningen nu op andere Europese landen. Zo moeten de regeringen van onder andere Duitsland en Frankrijk nog gaan stemmen. En laten we daar nu óók foodwatch collega’s hebben!




Vandaag lanceren we dan ook gezamenlijk een internationaal rapport (in het Engels) dat het resultaat is van drie jaar lang onderzoek naar ‘geheime’ documenten van de vergaderingen van de CETA comités. Uit het rapport blijkt dat de democratie, de milieubescherming en de voedselveiligheid in gevaar is.

Het verdrag schakelt het Europees Parlement uit en versterkt in plaats daarvan de macht van regeringen en bureaucraten. Het rapport is een gezamenlijk initiatief van alle foodwatch kantoren. Voor Nederland komt het helaas te laat, maar we hopen dat het een doorslaggevend argument voor de andere landen zal zijn.

 


Gedeelde acties en campagnes van foodwatch

CETA is trouwens niet het enige onderwerp waarin we op Europees niveau op samenwerken. Zo zijn onze acties tegen gevaarlijke pesticiden bijvoorbeeld ook gedeeld met onze collega’s in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Brussel. En ook in onze strijd tegen voedselspeculatie en voor een onafhankelijk en lobby-vrij voedselkeuzelogo trekken we samen op. We delen onze kennis, onderzoeksresultaten, campagne-ideeën en zaken als fondsenwerving & ondersteuning. Zo kunnen we niet alleen samen krachtiger actie voeren; we kunnen ook de kosten delen. En dat is fijn, want ons werk kost veel geld. 

Jouw hulp is daarbij van onmisbaar belang en we zijn je ontzettend dankbaar dat jij donateur van foodwatch bent. Zoals je weet weigeren we elke subsidie van overheid en voedselindustrie. We willen namelijk altijd en overal kunnen zeggen wat we willen, tegen wie we dat willen. En dankzij jou kan dat!

 



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert
Directeur foodwatch Nederland



De strijd tegen CETA is nog niet gestreden...


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten