woensdag 14 september 2022

Waarom de NVWA keer op keer op keer faalt... / Foodwatch

 


Zoals je je misschien kunt herinneren, (en waar je misschien al voor getekend hebt), voerden wij een paar maanden geleden een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over separatorvlees. Na onze actie voor de rechtbank, waar we jullie handtekeningen aan de advocaten hebben overhandigd, volgde een urenlange zitting bij de rechter.

De NVWA, die tot die tijd nagenoeg geen duidelijkheid gaf over waar, hoe en onder welk toezicht separatorvlees in Nederland wordt geproduceerd, stelde in de rechtbank wel degelijk over alle gegevens te beschikken. De rechter besloot vervolgens dat de NVWA opnieuw in gesprek moest met Foodwatch over de handhaving van dit restproduct van de vleesindustrie.  




De gesprekken met de NVWA hebben inmiddels plaatsgevonden. Inderdaad bleek er meer informatie voorhanden te zijn dan de NVWA eerder wilde overhandigen. Echter, voor Foodwatch was dit niet genoeg. Omdat we een diepgravend onderzoek willen naar de grote separatorbedrijven in Nederland hebben we een beroep gedaan op de Wet Open Overheid.

De NVWA moet ons nu alle auditrapporten overhandigen die er zijn. Op die manier krijgen we écht de onderste steen boven op dit dossier. Waarom we dit noodzakelijk vinden? Separatorvlees brengt risico's met zich mee voor de consument, omdat het vatbaar is voor snelle bacteriegroei die ernstige darmziekten kan veroorzaken. Bovendien is er het risico van fraude, omdat de consument niet weet dat hij de goedkoopste vleesresten voorgeschoteld krijgt waarvoor hij veel te veel geld zou kunnen betalen. Zodra we alle stukken binnen hebben, zal ik je weer op de hoogte brengen.


Dat de toezichthouder niet helemaal goed functioneert is al langere tijd bekend. Keer op keer op keer op keer op keer blijkt dat de NVWA onvoldoende menskracht heeft om voedselverwerkers en -transporteurs te controleren. Dit is een risico voor onze voedselveiligheid, maar natuurlijk ook voor het welzijn van dieren in stallen, tijdens vervoer en in de slachthuizen. 




Een recent Europees onderzoek komt tot schokkende conclusies als het gaat om controle op het welzijn van leghennen in de Nederlandse kippenindustrie. De NVWA controleert en evalueert onvoldoende: de inspecties zijn niet gericht op het controleren van welzijnsvoorschriften en daarmee is het bijvoorbeeld onzeker of de dieren geen onnodig pijn lijden.

De Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (SANTE) van de Europese Commissie heeft de NVWA aan het werk gezet om deze zaken op orde te brengen met een actieplan. In de reactie schrijft de toezichthouder dat ze dit gaan proberen “met de beschikbare toezichtcapaciteit”. Foodwatch vindt dit waanzin! Er moet overduidelijk allereerst geïnvesteerd worden in uitbreiding van de capaciteit. 


Fraude en voedselschandalen

Door de ondercapaciteit, slechte controle en handhaving van de NVWA en andere instanties is het vragen om problemen. Na jaren aan de bel trekken is de toezichthouder nog steeds niet voldoende uitgerust om voedselschandalen aan de bron aan te pakken. Zo krijgen frauduleuze praktijken vrij spel. Als jouw voedselwaakhond blijven we waken, onderzoeken en aan de bel trekken. We houden je op de hoogte!



Beter toezicht nodig!






Lees verder ›




Met vriendelijke groet,


Nicole van Gemert,
Directeur

DEEL DEZE NIEUWSBRIEF OP SOCIAL MEDIA:





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S.: We strijden graag, samen met jou, voor veilig, gezond en eerlijk voedsel voor iedereen. We zijn geheel onafhankelijk, onze campagnes kosten veel tijd en geld. Jouw hulp is onmisbaar. Word ook donateur! Of wil je een beetje extra geven? Alvast ontzettend bedankt!



Waarom de NVWA keer op keer op keer faalt...


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten