woensdag 14 september 2022

 Compassion in World Farming

 

Red de paling

 
blije paling in het water
 

Beste Brigitte,

Wist je dat de paling een ernstig bedreigde diersoort is? Het gaat zelfs zo slecht met de paling dat er nog maar 3% over is van de dieren die er in de jaren 70 zwommen. Internationale wetenschappers luiden de noodklok en vragen om een stop op de palingvisserij. Maar Nederland, als grootste palingvisser in de wereld, vangt de afgelopen jaren alleen maar meer paling.

De regering moet nu in actie komen om dit bijzondere dier van uitsterven te redden. Help mee en teken de petitie voor een stop op de palingvisserij.

 

Miljoenen jonge palingen verdwijnen in kwekerijen

 
krioelende glasalen
 

Nederland is de grootste palingvisser én ‘palingkweker’ van de wereld. Omdat palingen zich in gevangenschap niet voortplanten worden jaarlijks miljoenen piepjonge palingen (glasalen) op zee gevangen, waarna ze in kwekerijen vetgemest en gedood worden. Dat komt bovenop de honderdduizenden volwassen dieren die gevangen worden uit onder andere het IJsselmeer.

Het is absurd dat er in Nederland massaal jacht wordt gemaakt op een ernstig bedreigde diersoort. Daarnaast is er ernstig dierenleed in de palingkwekerijen. De paling legt van nature in z’n eentje duizenden kilometers af, maar in een kwekerij zit het dier met duizenden op elkaar gepropt in een kale bak. Er is vrijwel geen ruimte voor natuurlijk gedrag, wat leidt tot stress en het risico op ziekte en sterfte is hoog.

Kom daarom nu in actie en roep de landbouwminister op een einde te maken aan de palingvisserij en de palingkweek.

 

Nederlanders willen stop op palingvisserij

 
paling bij rots
 

Nederlanders maken zich zorgen over de paling en de overgrote meerderheid (85%) wil een stop op de palingvangst om het dier te redden. Dat blijkt uit opinieonderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau dat wij vandaag publiceren.

De paling is een intelligent dier met gevoel en emoties en met een fascinerende levensloop. Geboren in zee in Midden-Amerika leeft hij jarenlang in Europese rivieren en meren om uiteindelijk duizenden kilometers terug te zwemmen naar z’n geboorteplek en zich voort te planten.

We moeten er alles aan doen om dit bijzondere dier te behouden voor toekomstige generaties. Help daarom nu mee en teken de petitie.

 

Hartelijk dank voor jouw steun.

Met vriendelijke groet,

Annemarie Brijder

Annemarie Brijder
Campaigner

PS Het is absurd om jacht te maken op een ernstig bedreigde diersoort. Nederland moet naar de wetenschap luisteren en nú alle palingvangst stoppen om het dier te redden. Vind jij dat ook? Teken dan nu. Dankjewel.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten