woensdag 14 september 2022

Heb jij ook de pest aan pesticiden? / Foodwatch

 


Er is nog flink veel werk aan de winkel tegen het gebruik van chemische rommel in de landbouw. Insecticiden, fungiciden, herbiciden… er wordt wat afgespoten tegen ongewenste natuurverschijnselen onder het mom van gewassen ‘beschermen’. Met milieuvernietiging, biodiversiteitsverlies en gezondheidsrisico’s tot gevolg. Deze afhankelijkheid van landbouwgif kunnen we stoppen! 




Gifcocktails in beeld

Zoals elk jaar doen we onderzoek naar gifresten op voedsel. Zo brachten we vorig jaar zwaar vervuilde rozijnen aan het licht. We hebben bij de NVWA weer de jaarcijfers opgevraagd over aangetroffen pesticideresiduen op voedsel en zijn druk bezig deze te analyseren. Over de resultaten zullen we je zo snel mogelijk op de hoogte stellen.


Wij zijn heel blij met jouw steun! Want alleen met financiële hulp kunnen wij campagne blijven voeren tegen schadelijke stoffen. We maken veel kosten door onderzoek van externe experts en uitgebreide laboratoriumtesten die ons duizenden euro’s kosten. Mocht je ons met meer willen steunen, dan is dat zeer welkom.


Stop de gele velden!

We strijden al jaren tegen het middel glyfosaat. Deze onkruidverdelger vergiftigt het milieu en kent ernstige gezondheidsrisico’s: genoeg redenen voor foodwatch om die troep volledig te willen verbieden. Eind dit jaar zou Europa met een herbeoordeling komen, maar de verantwoordelijke autoriteit zorgt voor een jaar vertraging. Het sprayen gaat intussen in Nederland gewoon door.

Het beoordelingsproces is super ingewikkeld en duurt lang. Wij volgen de procedure kritisch, want bij de vorige beoordeling in 2017 bleek dat de industrie de wetenschap om haar vinger had gewonden. Chemiereus Monsanto (onderdeel van Bayer) schakelde toen ghostwriters in om wetenschappelijke studies te beïnvloeden en doneerde tienduizenden euro’s aan politieke groepen in Europa. De gebruikte onderzoeken werden vervolgens niet openbaar gemaakt. Dit mag niet nog een keer gebeuren!





Met jouw donaties help je ons al in de strijd tegen glyfosaat, waarvoor enorm veel dank! Foodwatch is een onafhankelijke voedselwaakhond en neemt geen geld aan van overheden en bedrijven. Daarom is jouw donatie onmisbaar. Overweeg je om je donatie te verhogen? Heel graag!


De strijd voor gifvrije landbouw

De Europese Commissie wil dat lidstaten tegen 2030 de helft minder chemische en gevaarlijkere pesticiden gebruiken. Onlangs lanceerde de Commissie nieuw beleid om dit voor elkaar te krijgen, omdat huidige maatregelen niet werken. Ook nu maken wij ons zorgen dat de uitwerking in de lidstaten gaat falen. Het nieuwe beleid moet echt hand in hand gaan met voldoende financiële steun voor de boeren, voorlichting over alternatieven en duidelijke doelstellingen. Tegelijkertijd moet er een pesticidenbelasting worden ingevoerd om het gebruik te ontmoedigen, een ingreep die in Europa nog niet op tafel ligt.


100% pesticidenvrij is ons streven. Een duurzame, gezonde, pesticidevrije landbouw in de EU is mogelijk. Hierover hebben we een rapport geschreven voor regeringsleiders en beleidsmakers in Europa. Zo’n rapport van wetenschappelijke kwaliteit maken en over het voetlicht brengen kost veel tijd en geld, maar was mogelijk dankzij jouw steun. Heel veel dank hiervoor!



Pesticidenvrije EU






Lees verder ››






Met vriendelijke groet,

Anke Bakker,
Campaigner

Heb jij ook de pest aan pesticiden?


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten