dinsdag 8 september 2020

Manon Uphoff


Manon Uphoff greep dan wel – ondanks een rist nominaties – naast een aantal grote literaire prijzen met haar bejubelde roman Vallen is als vliegen, maar beleeft nu toch een kleine revanche. De Nederlandse schrijfster heeft de driejaarlijkse Charlotte Köhler Prijs gekregen, goed voor 15.000 euro. De 57-jarige auteur werd geprezen voor een ‘rijk en eigenzinnig literair oeuvre, culminerend in haar meest recente roman’. Daarin benut ze ‘haar volle literaire vermogens (…) voor een verhaal van een diepe, duistere en vormende ervaring met misbruik’, aldus het juryrapport.

Thomas Piketty versus Chinese censuur

Het ziet ernaar uit dat het nieuwste boek van de Franse econoom Thomas Piketty niet in China zal verschijnen. Piketty weigert zich neer te leggen bij een aantal censuuringrepen in Kapitaal en ideologie, dat over economische ongelijkheid handelt. Hoewel de Chinese president Xi Jinping een groot bewonderaar is van Piketty, stelde zijn Chinese uitgever Citic Press tien pagina’s aanpassingen voor, voornamelijk in passages over ongelijkheid en ondoorzichtige marktpraktijken in hedendaags China. Piketty houdt het been stijf en wil dat het boek ongewijzigd het licht ziet.

Yasmina Reza is beste satirische schrijfster

De bekende Franse romancière en toneelschrijfster Yasmina Reza mag een merkwaardige prijs aan haar palmares toevoegen. In Zürich werd ze bekroond met de Jonathan Swiftprijs, bestemd voor een auteur die ‘uitmuntende diensten heeft bewezen aan het genre van de satire en de humor’, goed voor 20.000 euro. David Sedaris ging haar voor op de erelijst. ‘Yasmina Reza schrijft geen komische of satirische teksten. Maar dankzij haar vermogen om mensen en situaties te observeren, ontstaan komedie en satire op natuurlijke wijze’, stelt juryvoorzitter Charles Lewinsky.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten