vrijdag 18 september 2020

Help mee en teken onze petitie voor een lobbyvrij logo in Europa

 


Beste foodwatcher,

Al jarenlang strijden wij voor jouw recht om te weten wat je eet. Daarom is een duidelijk logo op de voorkant van voedselverpakkingen zo belangrijk. Wat ons betreft is het voedselkeuzelogo Nutri-Score het beste. Het is onafhankelijk en door wetenschappers ontwikkeld. Met Nutri-Score kunnen consumenten in één oogopslag producten uit dezelfde categorie met elkaar vergelijken op voedingswaarden. Zonder dat je daarvoor de kleine lettertjes achterop de verpakkingen moet bestuderen!



Een lobbyvrij logo?






Teken onze actie ››



Verwatering moet worden voorkomen

Voedselkeuzelogo Nutri-Score wint aan terrein in Europa, hoera! Ook Nederland zal het logo gaan invoeren. Naarmate de populariteit van dit keuzelogo toeneemt, neemt ook de weerstand toe uit de hoek van de voedingsindustrie, de lobby, en bij beleidsmakers. Sommigen verzetten zich hevig tegen de invoering van het consumentvriendelijke label.

Dit vind ik heel zuur, want we hebben eindelijk een kans op een onafhankelijk, vanuit de wetenschap ontwikkeld, voedselkeuzelogo. Dit mogen we niet laten verwateren door onze overheid en laten afzwakken door de industrielobby. 



Wat zeggen onze tegenstanders?

Unilever en andere voedingsreuzen willen liever een logo dat uitgaat van portiegrootte in plaats van per 100 gram/milliliter. De Italianen zien het als een aanval op hun culinaire erfgoed omdat – ja, helaas – vette kazen en zoute hammen niet goed scoren. En tot overmaat van ramp hebben we deze week vernomen dat onze Gezondheidsraad vindt dat de Nutri-Score echt nog moet worden aangepast, omdat het niet goed overeenkomt met de Nederlandse voedingsrichtlijnen Schijf van Vijf.

In deze nieuwsbrief ontkracht ik daarom graag vier rookgordijnen die onze tegenstanders momenteel opwerpen!



#1: Nutri-Score belemmert keuzevrijheid, want 'rood' betekent: 'stop, niet kopen'

Nutri-Score stelt geen beperkingen aan aankopen. Het label helpt consumenten om in één oogopslag te kunnen zien welk product een gezondere keuze is qua voedingswaarden. Vooral in het geval van bewerkte voedingsmiddelen zoals vruchtenyoghurt, diepvriespizza's en ontbijtgranen.

Het systeem stelt mensen zonder kennis van zaken in staat om producten uit dezelfde categorie makkelijk te vergelijken zonder de voedingstabellen uitvoerig te moeten bestuderen.




#2: Nutri-Score misleidt, het houdt geen rekening met portiegrootte

Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. De reden dat de Nutri-Score de consument in staat stelt om verschillende voedingsmiddelen objectief te kunnen vergelijken, komt omdat de scores zijn berekend op basis van een uniforme referentiehoeveelheid (100 gram of 100 milliliter).

Als de Nutri-Score berekend zou worden op basis van de grootte van de porties, zouden fabrikanten de Nutri-Score op hun producten kunnen manipuleren door de willekeurige definitie van kleine porties.

Een andere ongewenste uitkomst van een op porties gebaseerde benadering is dat snoep en suikerspreads gezonder lijken dan ze in werkelijkheid zijn.




#3: Nutri-Score moet in overeenstemming zijn met algemene voedingsrichtlijnen

De Nutri-Score zou niet aansluiten bij de Nederlandse richtlijnen gezonde voeding en de Schijf van Vijf, wat bijdraagt aan de ‘voedingsjungle’. Het heeft echter geen zin om algemene richtlijnen, zoals de Schijf van Vijf, te vergelijken met een voedselkeuzelogo. Ze streven verschillende doelen na. De Schijf van Vijf geeft aanbeveling over goede versus slechte voeding (binair). Nutri-Score helpt bij een ‘betere’ of ‘slechtere’ keuze (gradueel).

Algemene voedingsrichtlijnen en een vereenvoudigd voedingswaarde-etiketteringssysteem zoals de Nutri-Score hebben verschillende doelen en zijn complementair. Foodwatch vindt dat het daarom niet mogelijk en ook niet nodig is om volledige consistentie te moeten kunnen garanderen. Wanneer de voedingsrichtlijnen bijvoorbeeld de regelmatige consumptie van vis en yoghurt aanbevelen, kan de Nutri-Score de consument helpen bij de keuze van visproducten met een lager zoutgehalte en yoghurtproducten met minder suiker.


#4: Nutri-Score benadeelt Italië. Parmezaanse kaas, Parma ham en olijfolie scoren slecht

Het mediterrane dieet wordt als gezond en evenwichtig beschouwd. Enkele Italiaanse politici hebben nu gezegd dat de Nutri-Score een aanval zou zijn op het mediterrane dieet. Omdat traditioneel geproduceerde producten zoals prosciutto, Parmezaanse kaas en gorgonzola slechte scores zouden krijgen.

Deze beweringen zijn echter misleidend. De Nutri-Score laat slechts de voedingskwaliteit van deze producten zien. De genoemde drie zijn inderdaad zeer rijk aan vet en zout. Ze moeten daarom sowieso in kleine hoeveelheden worden gegeten. Ook binnen het mediterrane dieet.




Bijvoorbeeld, olijfolie krijgt net als koolzaad- en walnootolie een gele C, wat de beste beoordeling is binnen de categorie "oliën". Hoewel olijfolie een relatief gezonde olie is, moet deze in relatief kleinere hoeveelheden worden geconsumeerd.


Dit wil foodwatch!

Consumenten moeten in de supermarkt in één oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een product is. Zo kunnen ze producten gemakkelijker met elkaar vergelijken. Het van origine Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score is het meest begrijpelijke model voor voedingswaarde-etikettering.

Foodwatch pleit voor de verplichte invoering van de Nutri-Score in de hele EU, waarbij de industrie en lobbyisten worden uitgesloten van deelname aan de overlegtafels. Bij vrijwillige invoering gaan producenten van ongezonde producten waarschijnlijk niet meedoen, daarom moeten bedrijven verplicht worden het logo te gebruiken.




Met vriendelijke groet,

Frank Lindner,
Campaigner




Deel deze nieuwsbrief:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S.: We strijden al jaren voor een lobbyvrij voedsellogo. Dit kunnen we doen dankzij de steun van onze donateurs. Wil jij ons ook (verder) ondersteunen? Dat kan hier!


Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden

NL43 TRIO 0390 3757 64


Nutri-Score mythes ontkracht


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten