woensdag 30 september 2020

greenpeace

 

Een hoognodige actie na 3 jaar passief beleid

Beste Brigitte,

Graag vertel ik je persoonlijk wat meer over onze actie op de Noordzee. De woorden waarmee de discussie in sommige media wordt gevoerd zijn niet mals. ‘Gevaarlijk. Onverantwoordelijk. Gekkenwerk.’ Prima hoor. Schelden doet geen pijn. Maar een beschermd stuk van de Noordzee kapot vissen? Dat doet mij wél zeer. Dát is pas onverantwoordelijk en gevaarlijk. Daarom praat ik je graag bij over waar het nou écht om gaat.

Maar eerst: wat hebben we nou precies gedaan?


Sinds vorige week plaatsen onze actievoerders op een veilige manier natuurstenen bij de Doggersbank. Hierdoor is nu 47 vierkante mijl van het beschermde gebied afgesloten voor de sleepnetvisserij. Om een beeld te geven: dat is 1% van de hele Doggersbank.

Dit Britse deel van de Noordzee zou op papier al 3 jaar beschermd - en dus überhaupt ontoegankelijk voor vissers - moeten zijn. Alleen: dit beleid wordt niet gehandhaafd door de Britse overheid. Dat betekent simpelweg dat deze kwetsbare bodem nog altijd wordt kapotgemaakt en bijzondere vissoorten en zeezoogdieren nog steeds bedreigd worden.

Het is een veilige actie, dat is eerder ook bepaald door de rechter. De exacte coördinaten van de stenen zijn doorgegeven aan de autoriteiten, waardoor vissers eenvoudig weg kunnen blijven uit het natuurgebied en hun netten niet blijven haken achter de stenen. Een vreedzame en spraakmakende actie, precies zoals Greenpeace haar supporters belooft.

Meer weten? Lees verder!

3 jaar beschermde status, 3 jaar onveranderde situatie

Dit is een hoognodige actie en misschien wel een van de redenen waarom jij Greenpeace als actie-organisatie steunt. De Doggersbank is een bijzonder natuurgebied waar walvissen, dolfijnen en kabeljauwen leven en heeft al 3 jaar een beschermde status. Maar de bescherming gaat niet verder dan op papier. Daarom komen wij in actie.


Met warme en vastberaden groet,

Joris Thijssen 
Directeur Greenpeace Nederland

Doneer nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten