woensdag 18 maart 2020

Zo maak je een vegan curry met spullen uit de voorraadkast

Zo maak je een vegan curry met spullen uit de voorraadkast

©hannes Vandenbroucke
Niets in huis om te koken? Think again! Waag u, de volgende keer dat u Deliveroo wil bellen of overweegt een vettige pita af te halen, aan dit gemakkelijke recept voor voorraadkastcurry. 
Door de coronacrisis blijven we best zoveel mogelijk thuis, en hollen we best niet elke dag naar de winkel. In Temse city, waar we wonen, zijn Deliveroo en lekkere take-away-opties onbestaande. Een vloek en een zegen, want het dwingt me om, ook wanneer ik eigenlijk te moe ben, toch in de keuken te kruipen en een verse, zelf­gekookte maaltijd te maken. Hoe simpel ook. 
Het valt me op hoe ik tijdens het koken toch steeds weer energie krijg en het feit dat ik aan zo’n avondmaal achteraf geen mottig ‘overeten’-gevoel overhoud, wat met frieten en pita’s wel al eens het geval kan zijn, is ook mooi meegenomen.
Veganistisch koken heeft de reputatie omslachtig en tijdrovend te zijn. En dat is het soms zeker ook, maar het hoeft niet. Als het snel moet gaan, zoek ik mijn heil vaak in de Aziatische keuken. Fried rice, pad thai of geroerbakte groenten: je flanst het ­allemaal in een mum van tijd bijeen.

De kast is je beste vriend

Een topper die hier op tafel komt wanneer ik het huis niet uit wil, is een romige groentecurry. En die is, zonder dat je het doorhebt, 100% plantaardig. Weinig gerechten zijn zo vergevingsgezind als deze curry. Een restje bloemkool of een verloren zoete aardappel in de groentelade van de frigo, enkele handen diepvrieserwtjes of een bokaal uitgelekte kikkererwten, gooi het er maar bij! De romige currysaus bedekt ze met de mantel der liefde. Geloof me.
©hannes Vandenbroucke
Ondertussen ben ik, na jaren oefenen, een pro geworden in wat ik ‘voorraadkastkoken’ noem. Ik zie het als een persoonlijke uitdaging om van ogenschijnlijk niets, iets te maken. En vaak draait deze geïmproviseerde maaltijd uit tot de allerlekkerste van de week. Met een paar basistips en trucjes heb je het zo onder de knie.
Zo is een goedgevulde voorraadkast de ­ruggengraat­ van koken-met-wat-je-in-huis-hebt. Basisingrediënten die niet snel bederven zoals ­flessen passata, blikken tomaten en kokosmelk, voorgekookte kikkererwten en bonen, knoflook, uien, pasta, (zoete) aardappelen, noten en zaden, heb ik standaard in huis. En wist je dat je verse ingrediënten, zoals gember, kurkuma, chilipepers en limoengras, perfect in de diepvriezer kunt bewaren? Rasp diepgevroren (gaat veel gemakkelijker) wat je nodig hebt en de rest gaat weer het vriesvak in.
Een andere gouden raad: maak een dubbele of – waarom niet – driedubbele portie om in te vriezen. Dé truc om een homemade diepvriesmaaltijd opnieuw interessant te maken, zijn de toppings. Werk opgewarmde curry af met een lepel kokos­yoghurt, verse koriander en knapperige uitjes of pindanoten. Van ogenschijnlijk niets, iets maken. Het geeft belachelijk veel voldoening, probeer het eens.
©hannes Vandenbroucke

Curry van wat er voorhanden is (voor 4 personen)

geutje arachideolie / 1 ui, versnipperd / 4 tenen knoflook, tot moes geplet / een duimgroot stuk gember, geraspt / 2 cm verse kurkuma, geraspt (of 2 tl ­gemalen kurkuma) / 2 el (of naar smaak) rode currypasta / 1 blik tomaten / 2 blikken kokosmelk / 1 blokje groentebouillon / 2 el sojasaus / 2 grote zoete aardappelen, geschild en in hapgrote stukken gesneden / 1 courgette (of andere groente die je hebt liggen) / 1 blik kikkererwten, ­gespoeld en uitgelekt / enkele ­handen spinazie / 1 limoen, geperst / 50 g pindanoten, geroosterd / ­handvol koriander 
1. Verhit een geut olie in een grote kookpot en stoof er de ui en ­knoflook 1 min. in aan alvorens de gember en kurkuma toe te voegen. Stoof 1 min. verder en voeg de rode currypasta toe. Laat 1 min mee­stoven en blus met de tomaten uit blik en kokosmelk.
2. Vul de lege blikken met heet water en los er de bouillon in op. Voeg de bouillon (zorg dat de groenten net onder staan) samen met de sojasaus toe aan de pot. Breng zacht aan de kook en voeg dan de zoete aardappel toe. Laat 20 min. pruttelen over een zacht vuur en voeg in de helft van de kooktijd de courgette en ­kikkererwten toe.
3. Meng er aan het einde van de kooktijd de spinazie, limoensap en pindanoten doorheen. Serveer met gekookte rijst en koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten