vrijdag 20 maart 2020

theater voor Thuiszitters

Theater Rotterdam
Deze week: Theater voor thuiszitters
Vorige week werd bekend dat de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus ervoor zorgden dat wij de komende weken geen theater kunnen maken en tonen. In de loop van de week werd duidelijk dat deze situatie nog in elk geval tot 6 april zal duren. Iedereen die kaarten heeft gekocht voor een voorstelling in die periode informeren wij via mail. Hou ook onze website in de gaten voor meer nieuws over Theater Rotterdam in corona-tijden.

En nu? Beleef TR vanuit huis
Als jij niet naar het theater kan komen komt het theater naar jou. Via de enige echte coronaproof methode; het internet. In deze mail hebben we een paar digitale theatrale initiatieven voor jou én je kinderen op een rijtje gezet zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen. Kijk ook regelmatig op onze Facebook en Instagram voor meer updates over TR, onze makers en onze gastbespelers die hun dagelijkse leven over een andere theatrale boeg moeten gooien.
Groeten van het Schouwburgplein
Een klimaatneutraal schouwburgplein
Vijf jaar wordt er nu gewerkt aan 7 Square Endeavour, het initiatief van Theater Rotterdam om het Schouwburgplein klimaatneutraal te maken. In Metro & Nieuwspeper een uitgebreid gesprek met procesmanager Jeroen de Leeuw: “Hier kunnen we een verschil maken.” Het doel is om het Schouwburgplein in 2030 met tal van maatregelen volledig klimaatneutraal te maken. De kans van slagen is groot, “want”, zo vertelt De Leeuw, “we zijn een interessant testgebied. Het werkt omdat we samenwerken en allemaal hetzelfde willen.”
Lees het hele verhaal in Metro
Ook mooi aan de buitenkant: de Rickey's zijn terug!
We zouden het bijna vergeten te vertellen: sinds vorige week hangen de drie sculpturen van kunstenaar George Rickey weer aan onze voorgevel! De bewegende, op de wind deinende constructies genaamd Three Columns, werden in 1989 aangebracht in de stalen kubussen aan de gevel van de Rotterdamse Schouwburg. Rickey wilde met het kunstwerk de lichamelijkheid van dansers en acteurs uitbeelden. Het is een schrale troost, maar nu ons gebouw dicht is zijn we in ieder geval blij dat de buitenkant er mooi uitziet .
 
Geen Repelsteeltje - hoe gaat Kim van Zeben daar mee om?
Kim van Zeben speelt Koninging Juliana in Repelsteeltje en de blinde prinses maar... nu even niet. Via bovenstaand filmpje neemt ze ons mee op de eerste avond dat ze alleen thuis zit. Dat wordt natuurlijk de hele avond handen wassen... of is er nog meer te bedenken?

Deze week was Kim ook te horen in (de laatste vijf minuten van) het Radio 1-programma Met het oog op morgen. En laat dat programma nu al jaren lang dezelfde tune hebben als één van de liedjes uit de voorstelling! Luister hieronder het hele gesprek én het beroemde liedje.
Met het oog op Repelsteeltje
Hoep Snorro! Bekijk deze familieklassieker lekker thuis op de bank
We hebben deze week natuurlijk enthousiast geklapt voor de mensen in de zorg, maar wist je dat er in één van onze familievoorstellingen ook een gemaskerde held rondloopt? Hij heet Snorro, hij bestrijdt onrecht en corruptie en is smoorverliefd op de mooie Carmelita. Dus zet je laptop, je ipad of je flatscreen op standje thuistheater en geniet met de hele familie van Snorro, de gemaskerde held (8+) via de site van de vpro.
Olé! Naar de Snorro-registratie
Stop acting now - Wunderbaum's avondvullende film over alles behalve theater maken
Wunderbaum moet dezer dagen ook even noodgedwongen afstand doen van het podium. Dat is niet voor het eerst; het was ook het uitgangspunt bij het maken van de film Stop acting now. Samen met regisseuse Mijke de Jong maakte het Rotterdamse collectief een docudrama waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen. We volgen de verwoede pogingen van de acteurs om de wereld radicaal te veranderen, maar ten koste van wat? Nu voor het eerst te zien bij jou in de huiskamer.
Bekijk Stop Acting Now via ons Youtube-kanaal
Het waarom beantwoord - de docu
Volgende week zou de voorstelling Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven in première gaan bij Productiehuis Theater Rotterdam. Maar dat gaat nu even niet. Gelukkig is Het waarom beantwoord niet alleen een voorstelling, maar ook een installatie (binnenkort vast weer te zien in de hal van TR Schouwburg) én een documentaire, die je nu kunt zien op Youtube. Meer informatie over het hele project op tr.nl/waarom
Bekijk de docu via de TR-Youtube
Geen première? Dan maar een dagelijks Youtube-feuilleton
Vrijdag 13 maart zou de jonge theatergroep Het Paradijs in Theater Bellevue in première zijn gegaan met hun voorstelling PARADIJSVERTRAGING en we keken al uit naar deze voorstelling bij Theater Rotterdam op woensdag 25 maart (én naar hun samenwerking met ons Productiehuis volgend seizoen). Maar voorlopig moet de groep iets anders verzinnen om haar boodschap uit te dragen in de wereld. Met Berichten uit de bunker doet Het Paradijs dagelijks verslag van een wereld in lockdown.

Bekijk de filmpjes via de knop en lees hier een interview met de groep in Het Parool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten