donderdag 26 maart 2020

Het Coronavirus stort onze wereld in onwerkelijke tijden. Het is alle hens aan dek in de zorg, landen gaan op slot en het ene na het andere evenement moet worden geannuleerd. Ook de consequenties voor het 51ste Poetry International Festival van 25 t/m 28 juni in de Doelen zijn nog ongewis. Ondertussen presenteren we dagelijks mooie gedichten en verhalen online, en houden je op de hoogte van opvallende initiatieven op het gebied van poëzie, letteren en kunst. We wensen je veel sterkte deze dagen, en veel vindingrijkheid. Ondertussen ... houd afstand, blijf gezond, steun elkaar. Team Poetry International

     
                                 
       
                                 
             
             
             
      De cursusavonden van de Poetry Academy vinden tot en met 1 juni zoveel mogelijk online plaats. In de cursus Blijven Schrijven is nog een plek vrij en ook bij Poëzie Lezen kan nog digitaal aangeschoven worden.

Vragen:
poetryacademy@poetry.nl
  Ook de workshops die in het kader van het educatieve programma Louder Than a Bomb vanaf midden maart op verschillende Rotterdamse scholen zouden worden gegeven, zijn tot nader order uitgesteld.

Meer weten:
educatie@poetry.nl
     
             
       
                                 
                                 
           
                                 
      Op coronagedicht.nl verzamelen Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en Mario Reijnen gedichten over het Coronavirus. Daarmee willen ze laten zien hoe 'Nederland' deze vreemde tijden beleeft. Het weblog telt inmiddels vele gedichten van bekende en onbekende dichters, onder wie ook Ingmar Heytze, Lies Van Gasse, Babs Gons en Paul Demets. Je gedichten zijn er van harte welkom!    De uitreiking van De Grote Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar ging op 21 maart jl. niet door. De bekendmaking van de winnaar is verschoven naar de uitzending van Opium Radio, op maandag 30 maart a.s. om 22:30 uur op NPO Radio 4. De genomineerde dichters zijn Ellen Deckwitz, Asha Karami, Vrouwkje Tuinman, Peter Verhelst en marwin vos. De presentatie is in handen van Andrea van Pol.    
                                 
       
                                 
           
                                 
      De Herman De Coninckprijs 2020 gaat naar Eva Gerlach, voor haar bundel 'Oog'. De jury spreekt van 'Een strak gecomponeerde bundel': 'Als we het bewijs niet voor ons hadden liggen, hadden we nooit kunnen vermoeden dat iemand dit met poëzie kon doen: met deze bekroning willen we onze diepe bewondering voor dit dichterschap tot uitdrukking brengen,' De Vlaamse Herman De Coninckprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige bundel met een geldbedrag van € 7500,-. Het hele juryrapport lees je hier.      
                                 
                                 
     
     
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
      Voor Literatuur op het Scherm ontwikkelen auteurs en interactieontwerpers, gamemakers of digitale mediamakers samen literaire producties gericht op het digitale domein. Tot en met 6 mei a.s. kunnen projectplannen worden ingestuurd, om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Alle genres Nederlandstalige literatuur komen in aanmerking en ook de keuze voor het digitale platform en hard- en software staat vrij. Te denken valt aan webomgevingen, mobiel, gameplatforms of virtual reality of augmented reality. Met Literatuur op het scherm willen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds talentontwikkeling, samenwerking en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines versterken. Kijk hier voor meer informatie.      
                                 
           
                                 
       
                   


       
                                 
      Is het niet bij uitstek de poëzie, het genre dat zoekend en tastend een taal voor onze werkelijkheid probeert te vinden, die als het op troosten aankomt de helpende hand kan bieden? Direct of met een omweg, sprekend over de liefde, de warmte van de herinnering, de glinstering op het water, het gezang van vogels tegen de onverstoorbare lucht.        
                                 
      Van de kleine en grote troost die het alledaagse ook in deze ontregelende tijden in zich draagt, koos Poetry International uit haar online poëziecollectie troostende gedichten voor elk moment van deze onwerkelijke dagen. Lees en luister naar gedichten van Armando, Menno Wigman, Gershwin Bonevacia, Tsead Bruinja, Rutger Kopland, Remco Campert, Marieke Lucas Rijneveld en vele internationale dichters in de Archive Tour Alledaagse troost, in de oorspronkelijke taal en vertalingen naar het Nederlands en het Engels.      
                 
                                 
       
                                 
           
                                 
      Voor de 33ste editie van Poetry Internationals C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut werden maar liefst dertig eerste bundels ingestuurd. Inmiddels buigen de juryleden Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens zich over deze aanzienlijke oogst. Medio april maakt Poetry International de vier genomineerden bekend. Wanneer en hoe de prijs wordt uitgereikt, wordt opnieuw bezien. Het overzicht van alle dertig ingezonden debuten vind je alvast op poetry.nl.      
                                 
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten