zondag 17 november 2013

Sinterklaas in het land, weg met het pseudoantiracisme!!!

Twee miljoen kijkers voor Sinterklaas

17/11/13− bron: ANP
© epa.
Bijna 2 miljoen mensen zagen zaterdag op de televisie hoe Sinterklaas aankwam in Groningen. Dat blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Om precies te zijn stemden 1.941.000 mensen af op de uitzending op Nederland 3.
Alleen Holland's Got Talent en het NOS Journaal om 20.00 uur trokken meer kijkers. Het Sinterklaasjournaal deed het met 762.000 kijkers evenmin slecht.

Intocht Sinterklaas Groningen 'een groot kinderfeest'

16/11/13, 18:30  − bron: ANP
UPDATE Na weken van discussie was het vandaag eindelijk tijd voor de daadwerkelijke aankomst van Sinterklaas in Nederland. De goedheiligman zette voet aan wal in Groningen, waar hij door een uitbundige menigte van zo'n 50.000 kinderen en ouders werd verwelkomd.
  • © anp.
    De eerste kinderen verzamelen zich langs de route die Sinterklaas zal afleggen. De goedheiligman heeft dit jaar voor zijn intocht gekozen voor Groningen.
Eenmaal aan wal sprak de sint bij een persconferentie van een fantastische ontvangst. 'Onderweg zagen we ontzettend veel blije kinderen in de weilanden en langs de kades staan. Dat was ontroerend', vond de goedheiligman. Burgemeester Ruud Vreeman sprak van een geweldige sfeer zijn stad. 'Dit was Groningen op z'n best.'
De politie had geen bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen. Enkele fanatieke tegenstanders kondigden eerder aan dat ze sint en Zwarte Piet letterlijk de rug toe zouden keren.
De aankomst in Groningen verliep echter incidentloos. Alleen een verwarde 45-jarige man uit Groningen moest worden aangehouden, omdat hij tijdens de intocht stond te schreeuwen en zich niet kon legitimeren. Ook bleek op het politiebureau dat hij een mes bij zich droeg en een celstraf van zeven dagen open had staan.

Ook op Curaçao kwam Sinterklaas feestelijk aan per boot. De goedheiligman, die voor de gelegenheid wit was geschminkt, werd vergezeld door tientallen zwarte en bont gekleurde pieten. Ondanks de 'Zwarte Piet is Racisme-actie' van de Curaçaose kunstenaar Quincy Gario in Nederland waren er geen protesten of demonstraties.

Kleine protestgeluiden waren er wel in Amsterdam. Een paar honderd betogers hadden zich op het Beursplein in Amsterdam verzameld om eensgezind te laten horen dat Zwarte Piet een vorm van racisme is. Gisteren wees de voorzieningenrechter in Amsterdam een verzoek af om de vergunning voor de Amsterdamse intocht van Sinterklaas zondag in te trekken. De zwarte pieten zijn in Amsterdam dus gewoon van de partij.
Bewerkt door: redactie − 17/11/13, 14:24  − bron: ANP
© anp. Betogers staan met dichtgeplakte mond met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas.
Onder luid gejuich van duizenden kinderen en hun ouders, zijn Sinterklaas en zijn Pieten zondagochtend feestelijk onthaald in Amsterdam. Het uiterlijk van de Pieten is dit jaar aangepast om de tegenstanders van het kinderfeest tegemoet te komen. Slechts één anti-zwarte pietdemonstrant werd door de politie verwijderd.
  • © anp.
    Betogers staan met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas.
  • © anp.
(...)Eén actievoerder verwijderd
Tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is één actievoerder verwijderd. Een agent plukte de anti-zwarte pietdemonstrant uit de menigte en duwde hem een steegje in. Vlak voor de stoet met de sint de Dam bereikte, ontstond een opstootje. Een anti-zwarte pietdemonstrant ging op de afgesloten rijbaan staan, maar werd met wat duw- en trekwerk snel verwijderd door agenten. Of hij degene is die is opgepakt, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wat de demonstrant die werd verwijderd, had gedaan.
Tientallen demonstranten, van wie een enkeling met een 'Zwarte Piet is Racisme'-shirt, keerden de stoet uit protest met gebalde vuist in de lucht de rug toe. Volgens verslaggever Van Walsum ging het om zo'n 20 demonstranten in een rij op de Dam. 'Ze stonden zwijgend met de rug naar Sinterklaas en zijn gevolg toegewend, omgeven door politieagenten.' Ook hadden mensen hun mond met tape afgeplakt. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten, maar greep zoals beloofd niet in.
De Stichting Nederland Wordt Beter die het protest organiseerde, vindt het hulpje van de goedheiligman racistisch. Tegenstanders van Zwarte Piet probeerden de Amsterdamse sintintocht nog bij de rechter te voorkomen, maar dat was tevergeefs. De organisatie van het kinderfeest heeft wel wat aanpassingen beloofd om de tegenstanders tegemoet te komen.
De Pieten mogen dit jaar geen goudkleurige oorringen dragen en mogen een andere kleur lippenstift kiezen. Ook mogen ze variëren in haardracht.
Aankomst
Om tien uur kwam de stoomboot Amsterdam binnen. Vlak voordat de stoomboot van de goedheiligman aanmeerde bij het Scheepvaartmuseum, vuurde het voc-schip naast het museum twee schoten af bij wijze van welkom. Op de kade werd de sint ontvangen door burgemeester Eberhard van der Laan. 'We zijn zo blij dat u er bent. We konden niet ophouden er over te praten de afgelopen weken.'
Sinterklaas dankte de burgervader voor de sfeervolle ontvangst. 'U bent zo druk geweest met mijn komst. We hebben zwaar weer gehad, maar ik en de pieten zijn heel blij hier te zijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten