vrijdag 29 november 2013

Poëzieweek 2014

M'zine 48, week 48


K. Schippers
Buiten beeld
2013424419De dichter K. Schippers (1936) schreef het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014, waarbij hij zich liet inspireren dooer het thema van de week: verwondering. Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, grote liefde, de ontdekking van het nog ongekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven. En daarover gaat poëzie. Poëzie heeft de kracht om je onverwacht de verrassende andere kant van dingen te laten zien.


Micha Hamel
Bewegend doel
2012253335 In Bewegend doel wisselt de dichter onophoudelijk van rol. Hij is kunstenaar en burgerman, en laat zich in deze hoedanigheden schoonmaker of psychonaut noemen. Hij zoekt in zijn huis naar het goud en vindt zichzelf terug als blinde stumper die met bloedend tandvlees langs de deuren gaat om zijn liederen te slijten. Maar ook is hij popster, rechter en acteur, en onderzoekt hij hoe deze personages hem vervormen. Zoals gewoonlijk in het werk van Hamel wordt er een waaier aan thema's aangeroerd. Er is een gedicht over depressie, over een Egyptische godin, over het woordje zwoel en over de Italiaanse volksaard. Er is zelfs een gedicht over ideeënarmoede, want zoals er emotietelevisie en ervaringstheater bestaat, zo bestaat er ook bekentenispoëzie, latexallergie, scheurbuik en donkere materie.
Micha Hamel (1970) is componist, dichter en dirigent. Hij componeerde orkestwerken, liederen, en kamermuziek voor de concertzaal en muziek voor dans en theater. Zijn tragische operette Snow White (2008) was een landelijk succes. In 2012 was hij 'componist in focus' op het Holland Festival. Hamel publiceerde de bundels Alle enen opgeteld (Van der Hoogtprijs 2005), Luchtwortels en Nu je het vraagt.


Delphine Lecompte
Schachten en amuletten
2012504464De Vlaamse dichteres (1978) debuteerde in 2009 met 'De dieren in mij' (tweemaal beprijsd) dat in 2012 gevolgd werd door 'Blinde gedichten'. Een jaar later verschijnt deze derde bundel van bijna 150 grote bladzijden die meestal tot de nok toe gevuld zijn met een gedicht. Deze dichteres opereert dus onvervaard en heeft stof en techniek te over. Het is bijzonder lastig dit exuberante werk bondig samen te vatten, daarvoor is het te associatief en in zeker opzicht zelfs langdradig en breedsprakig. Het droomachtige karakter rechtvaardigt de talloze ongefundeerde overgangen die zij toestaat. Wel is duidelijk dat vader, moeder, jeugd, grootouders, 'mijn muze', de oude kruisboomschutter, steeds weerkerende personages zijn, maar die komen in zulke vreemde nesten terecht dat ze blijven intrigeren. Maar het intrigerendst van allen is de 'ik' die het weinig met zichzelf en de wereld lijkt getroffen te hebben, en ook de poëzie is niet alles, in een gedicht waarin zij zichzelf als 'Delphine' aanspreekt: 'Niemand wacht op mijn rauwe bekentenissen / Vermomd als pretentieloze raaskalgedichten.' Als vermomde poëtische biografie mogen we deze hoe dan ook opmerkelijke en lijvige bundel waarschijnlijk wel lezen. Neem er de tijd voor!


Leonard  Nolens
De liefdesgedichten van Leonard Nolens
2012482848Het liefdesgedicht, het gedicht dus waarin op een of andere wijze van de liefde wordt getuigd voor de ander, is in de poëzie van Leonard Nolens een veel voorkomend genre. Hij heeft er nu een aantal, zeker niet alle, bij elkaar geplaatst en die geven een goede indruk van zijn, nooit ongecompliceerde, liefdesgevoelens. De intense behoefte aan eenzaamheid is strijdig met de even intense behoefte aan bij elkaar zijn. Op afstand worden briefgedichten geschreven of gedichten waarin het verlangen naar elkaar het onderwerp is. Tegelijkertijd is er de onmacht, het gevoel te falen in de liefde, omdat het besef heerst dat niemand de ander echt kan bereiken. Nolens is de dichter bij uitstek van alle existentiële gevoelens die gepaard gaan met de liefde, van angst tot verrukking, van verlangen tot smart. 'En zoenend en stom onderzoeken je lippen / De sombere man die jou zwijgend staat aan te blaffen / Met liefdesgedichten'. En een vraag als deze: 'Hoe ver mag ik gaan, hoe ver in alleenzijn, hoe diep, / En zonder dat ik straks uit haar gezicht verdwijn?' Het liefdesgedicht is bij Nolens ook en vooral zelfonderzoek.


Ester Naomi Perquin
Celinspecties
2011465286De technisch overkomende titel staat in contrast met de emoties en gewaarwordingen die Ester Naomi Perquin (1980, Utrecht) in haar derde bundel oproept. Zij doet dat vaak in over de regels heen lopende zinnen die bijna in proza uitmonden. Precies op het juiste moment is er dan een blok of buffer. In de meanders, zo belangrijk voor het meeslepende ritme, liggen zandbanken van onheilspellende mededelingen en scherpe beschrijvingen, soms boven, soms onder water. Perquin zorgde voor een originele bouw: elk van de 10 delen begint met een vers dat een mannelijke voornaam en initiaal van achternaam als titel draagt. Verzonnen of niet, als namen van gevangenen (Perquin werkte in een penitentiaire faciliteit) passen ze perfect bij die van de bundel. Als afspiegeling van een cel blijven ze uiteraard in omvang beperkt. De gedichten ontlenen een meerwaarde aan deze benauwende perspectieven, evenals aan de thematiek van schuld en boete die nog aangezet wordt door geraffineerde, zelden haperende verschuivingen in de relaties tussen dader en slachtoffer en waarnemer. Ja, goede poëzie!


Mustafa Stitou
Tempel
2012483090De vierde dichtbundel van Stitou, tien jaar na zijn met VSB- en Campertprijs bekroonde 'Varkensroze ansichten', geeft in dezelfde laconieke, registrerende trant een beeld van zijn kijk op de wereld waarin we leven: een kijk die doordrongen is van bizarre, tragikomische tegenstellingen. Het lijkt er vaak op dat Stitou tekst van anderen parafraseert of berichten uit de krant verwerkt, een beproefd maar toch wat goedkoop middel om in poëzie de aandacht te trekken. 'Walvis verstrikt geraakt / in een vissersnet, aangespoeld / op het strand.' Zo begint het gedicht 'Klerken': 'De Rooms-Katholieke Kerk is van plan / het voorgeborchte af te schaffen, / lees ik in de krant. // De afdeling van het voorgeborchte / waar de zielen van ongedoopte / doodgeborenen en zuigelingen vertoeven.' - Dit zijn de nuchtere twee beginstrofen, die evenwel worden gevolgd door mooie, duizelingwekkende sprongen in tijd en ruimte. Dat is Stitou op zijn best: als hij noteert, redeneert en door alles heen filosofeert. Zijn poëzie wil als een tempel zijn, waarin 'talrijke goden' neerstrijken - 'van ademende waarheden is deze tempel vergeven / hier bespreekt het brein het brein / bezingt wonder wonder en tegenwonder / hier wordt de beul bestudeerd en de bij'.


Toon Tellegen
De optocht
2012280788Toon Tellegen heeft een moderne dodendans geschreven. In de middeleeuwen was het een genre, zowel in de beeldende als de literaire kunst. De 'standenrevue' werd het genoemd: daarmee werd bedoeld dat iedereen of hij nu koning of bedelaar was, in het leven onderworpen was aan een en dezelfde dood. Ook Tellegen voert een menigte personages en verschijnselen op ('Daar komen zij die zich onaantastbaar wanen', 'Daar komen de door de wol geverfde heelmeesters van de achterdocht', 'Daar komt een man zonder achtergrond, een man an sich', 'Daar komt een man die de dood onder ogen wil zien' etc.) die elk voor zich na een karakterisering boordevol woorden - deze tekst over de dood gaat evenzeer over taal en woordenrijkdom - worden afgeschreven met het refrein 'Pats!'. Dat Tellegen dit heeft gedurfd en hierin overtuigend is geslaagd, is een wonder. Pats! Pats! Pats! Pats! Alles en iedereen krijgt na een alinea z'n onverbiddelijk einde. Zelfs de stilte die tegen het slot even lijkt in te treden  ('Nu is het stil, nadert er niemand') is niet veilig voor de vernietiging: 'Pats!'. Tellegens poëtische dodendans heeft een allure, ook als woordkunst, zonder weerga. In zijn oeuvre is het wat opeenhoping van vocabulair betreft ook met niets anders vergelijkbaar.


Anne Vegter
Eiland berg gletsjer
eiland berg gletsjerMet deze ontroerende, soms adembenemende poëzie overtreft Anne Vegter haar eerder werk. In het lange titelgedicht wordt met tedere wreedheid en een onpeilbare melancholie een liefdesleven bezongen. Het overrompelende derde deel van de bundel is een Bijbelcommentaar, een toneelmonoloog en een groot lied van verlangen en rebellie.


Menno Wigman
Mijn naam is Legioen : gedichten
mijn naam is legioen'Ik leefde snel en telde af, dat was toen mode', dicht Menno Wigman in zijn nieuwe bundel MIJN NAAM IS LEGIOEN. De dandy van de desillusie, zoals een criticus hem ooit noemde, kijkt terug op de eerste tien jaar van de eenentwintigste eeuw en doet dat in vastberaden, aangrijpende en soms ronduit pijnlijke gedichten.
Of Wigman nu over chatrooms, porno, tuincentra, massavaccinaties of jeugdvandalisme schrijft, steeds is zijn toon die van een klassieke dichter, maken zijn gedichten de indruk er altijd al te zijn geweest. Zoals Guus Middag in NRC Handelsblad schreef: 'Wigman wil als een van de weinigen niet behagen. Hij gaat zijn eigen gang. (...) Hij spreekt voor zichzelf, maar ook meteen voor iedereen - dat is het bijzondere.'
Mijn naam is Legioen is Wigmans eerste dichtbundel sinds zes jaar.



Kira Wuck
Finse meisjes
finse meisjesHet is vreemd dat ons lichaam zin blijft houden. Na een winterslaap strekken we onze ruggen Eten elkaars placenta en worden voor het eerste dronken. Hier hebben we de hele winter op gewacht. Er zijn mensen die ik als familie beschouw, omdat we op elkaar zijn gaan lijken.


Wolf Erlbruch
Ik juich voor jou
ik juich voor jouTwintig schitterende en kunstzinnig ogende sportprenten, waarvan twee op de schutbladen, vormden de inspiratiebron voor het maken van zeventien verhalende gedichten. Diverse facetten van sport en sportbeleving worden belicht: winnaars, verliezers, doorzettingsvermogen, vergankelijkheid van roem, doping en  inspiratie. Zoals we gewend zijn van de auteur is het geen eenvoudige rijmelarij, maar poëzie met inhoud in een taal die onuitputtelijk lijkt. Een ode aan creatief taalgebruik. Een feest voor het oog zijn de paginagrote kleurenillustraties - op de linkerpagina en steevast met een deels crèmekleurige achtergrond - die met diverse materialen en technieken zijn vervaardigd. De antropomorfe dieren, groot en vaak onhandig in hun voorkomen, vertederen onmiddellijk. Het hilarische gehalte is hoog, zelfs in hun kwetsbaarheid. Zowel auteur als illustrator zijn meermaals bekroond en onderscheiden. Achterin staat een overzicht van de dichtbundels van Edward van de Vendel. Deze bundel is een aanrader voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten