maandag 25 november 2013

Schrijver Gerrit Krol (79) overleden

Bewerkt door: redactie − 25/11/13, 09:37  − bron: ANP
© anp. Gerrit Krol bij de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs in 2001. Zijn echtgenote toont het beeldje aan de aanwezige pers.
Schrijver Gerrit Krol is zondag in zijn woonplaats Groningen op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever maandag bekendgemaakt. Krol leed aan de ziekte van Parkinson.
De auteur ontving veel erkenning voor zijn werk, zoals de Multatuliprijs en de Busken Huetprijs. Zijn oeuvre werd in 1986 bekroond met de Constantijn Huygensprijs en in 2001 met de P.C.Hooft-prijs. In 2005 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Krol werd op 1 augustus 1934 geboren. In 1962 schreef hij zijn romandebuut De rokken van Joy Scheepmaker. Hij schreef in totaal meer dan 50 romans, verhalenbundels, novellen, dichtbundels en essays en won daarvoor diverse prijzen. In zijn laatste roman Duivelskermis (2007) beschreef hij de gevolgen van de ziekte Parkinson.

Reacties
'Querido verliest in Gerrit Krol een scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes, de kunst en de wetenschap, in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde', aldus uitgever Annette Portegies.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur liet in een reactie weten dat Nederland met het overlijden van Krol 'een van zijn meest bijzondere schrijvers' heeft verloren. 'Zijn uitzonderlijke literaire kwaliteiten hebben in combinatie met zijn bizarre humor en scherpe, exacte geest geleid tot een uniek oeuvre dat verrast, confronteert en aanzet tot nadenken.'

Wiskunde
Gerrit Krol was wiskundig aangelegd. Hij werkte onder meer als computerspecialist bij Shell en bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij als systeemontwerper. Zijn werkzaamheden brachten hem ook meermalen in het buitenland.

Zijn vrije uurtjes besteedde hij aan het schrijverschap. Zijn debuut was een traditioneel geschreven verhaal, maar in zijn latere werk zocht hij naar een eigen stijl, waarbij hij wiskundige aspecten in zijn werk vlocht. Dit is onder meer te zien in het boek Het gemillimeterde hoofd uit 1967. Met dit boek won hij in 1968 de Prozaprijs van de gemeente Amsterdam.

De doodstraf
In de jaren '90 sloeg hij een nieuwe weg in en zijn deze wiskundige elementen minder nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. In zijn essay Voor wie kwaad wil ging Krol in op het verschil in aandacht voor daders en slachtoffers van een misdrijf. Terwijl alle aandacht veelal gaat naar de daders, blijven de slachtoffers in de kou staan. Volgens Krol zijn we slachtoffer geworden van onze tolerantie. De schrijver gaf aan niet onwelwillend te staan tegen de invoering van de doodstraf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten