maandag 25 november 2013

Ploumen zet modewinkels Coolcat, Wibra en Prénatal op zwarte lijst

Door: Redactie − 25/11/13, 06:47
© reuters. Textielproductie in Bangladesh.
Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opent de aanval op drie Nederlandse kledingbedrijven. In het AD van vandaag zegt Ploumen dat Coolcat, Wibra en Prénatal weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de arbeiders die de kleding maken.
  •  Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel
    Minister Ploumen
In de fabrieken in Bangladesh wordt het personeel uitgebuit en zijn de werkomstandigheden slecht. De bedrijven weigeren akkoorden te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders redelijke salarissen te betalen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Ploumen roept de bedrijven nu nogmaals op om iets te doen aan de rechten van de arbeiders. 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten.' Ploumen deed al eerder een oproep om de afspraken te onderteken zodat textielarbeiders betere en veiligere arbeidsomstandigheden krijgen.

Volgens Ploumen is het maken van winst voor de kledinggiganten geen excuus om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders.(...)
Ploumen is maandag in Berlijn bij een conferentie over leefbaar loon. Eerder dit jaar kwamen meer dan 1100 mensen om doordat een complex met kledingfabriekjes in Bangladesh instortte. De fabriekjes leverden ook aan ketens in het westen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten