zondag 3 november 2013

Grootste zoetwatermoeras van Nederland wordt drooggelegd

Door: Caspar Janssen − 02/11/13, 06:00
© anp. Oostvaardersplassen
Het grootste zoetwatermoeras van Nederland, onderdeel van de Oostvaardersplassen, zal drie jaar lang geheel worden drooggelegd. Dat staat in het concept van het Natura 2000 beheerplan voor het natuurgebied waar de bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis is opgenomen.
De 'kunstmatige catastrofe' is nodig om de groei van jong riet weer op gang te brengen, essentieel voor de soortenrijkdom in het moeras. De plannen voor de drooglegging bestonden al langer, maar zijn nu voor het eerst uitgewerkt en vastgelegd in een concreet voornemen. Dat bevestigen ingewijden, waaronder Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied. De drooglegging zou in 2015 moeten plaatsvinden.

Natuurlijke dynamiek
In het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen, tweederde deel van het areaal van het natuurgebied, ontbreekt het aan voldoende natuurlijke dynamiek, in de vorm van fluctuerende waterstanden en periodieke droogval. Het gevolg is dat er steeds meer open water ontstaat, met harde overgangen naar oud riet. Jong riet komt niet meer op, waardoor zeldzame moeras- en watervogels dreigen te verdwijnen.

Ecoloog Frans Vera, een van de betrokkenen bij de plannen, gelooft dat een 'eenmalige reset', in combinatie met het aanbrengen van meer variatie in het waterpeil na de drooglegging, wel voldoende natuurlijke dynamiek kan creëren. 'We willen het nu in één keer goed doen.'

Natheid
Naast de drooglegging van het moerasgebied zal in een deel van de begraasde randzone de 'natheid' worden hersteld. Die delen worden dan moeilijk bereikbaar voor grote grazers, waardoor (riet)vegetatie weer een kans krijgt.

Volgens Frans Vera staan de ingrepen niet op gespannen voet met de filosofie om het gebied zoveel mogelijk te vrijwaren van menselijke invloed. 'We creëren de randvoorwaarden, vervolgens gaat de natuur zijn gang.'       

Lees meer in het Wetenschapskatern van de Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten