vrijdag 15 november 2013

Greenpeace-activist beschrijft zijn cel: drollen, vrieskou en botsplinters

Bewerkt door: redactie − 12/11/13, − bron: ANP
© anp. Een bord met een foto van de Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels, een van de 30 die vasten zit in het Russische Moermansk, tijdens een demonstratie op de Grote Markt in Groningen.
'De dagelijkse macaroni zit vol met botsplinters en valt, zonder gevaar voor je gebit en tandvlees, niet naar binnen te werken.' Dat heeft de Groninger Mannes Ubels, bemanningslid van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, vanuit zijn cel geschreven in een brief aan het Dagblad van het Noorden. De krant publiceerde de tekst dinsdag.
  •  De eerste cel was ook de beste om mee te beginnen, in de hoek wat opgedroogde uitwerpselen
Waar de botsplinters vandaan komen, meldt Ubels niet. Ubels schrijft dat hij inmiddels twaalf cellen van binnen heeft gezien. 'De eerste cel was ook de beste om mee te beginnen, in de hoek wat opgedroogde uitwerpselen en daar heb ik liggend op mijn rug, samen met Herman, een nacht of drie doorgebracht.'

De Groninger schrijft verder dat hij ongeveer 5 kilo is afgevallen in de cel. Via een medegevangene, die vertaalde, klaagde hij bij een dokter. 'Eenmaal uitgesproken kreeg [de tolk] en niet ik de wind van voren en na een tirade van anderhalf minuut kreeg ik van de jonge werkster de verkorte versie van 'Je Body Mass Index is goed'. Toen had ik al wel door dat het niets zou uithalen.'

Cel is een kubus
Ubels werd maandag overgebracht naar een cel in Sint-Petersburg. Hij schreef de 'vijf A4'tjes' vorige week donderdag vanuit cel 410 in de gevangenis van Moermansk, waar hij sinds half september zat. Ubels omschrijft de cel als 'een kubus van 7 bij 3,5 meter en 3,5 meter hoog met muren van een halve meter dik'. Aan de muur hangt een kastje, maar de deurtjes zitten los. 'Je moet de deurtjes eruit pakken en er weer inzetten als je iets uit het kastje nodig hebt', aldus Ubels.

Comfortabel is de cel niet echt. 'De temperatuur van het bed is gelijk aan die van de muur, die op haar beurt aardig in de buurt komt van de buitentemperatuur' in het noordelijke Moermansk. Om de kou te lijf te gaan, slaapt Ubels naar eigen zeggen als een mummie: 'één volledige laag thermo-ondergoed, een T-shirt met lange mouwen, een fleecebroek en -jas en drie paar wintersokken (waarvan twee paar om mijn voeten en één paar om mijn handen)'.

Ubels en de anderen werden opgepakt na een protestactie bij een Russisch boorplatform. Greenpeace wilde de aandacht vestigen op de gevaren van boren in de poolzee voor het milieu. Of dat gelukt is, weten de opgepakte activisten niet. Door censuur horen ze namelijk niet wat er buiten de gevangenismuren speelt. 'Als het onderwerp opnieuw besproken wordt, dan is in elk geval die doelstelling gehaald', aldus Ubels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten