maandag 29 september 2025

 

Wij zijn hard nodig als jouw voedselwaakhond 👮
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Haast iedere dag komen wij berichten tegen over terugroepacties van voedingsmiddelen. Er is mee gefraudeerd, of ze zijn verontreinigd en daarmee gevaarlijk voor jouw en mijn gezondheid!

Beste Brigitte,

De ene keer is het giftige minerale olie, zoals laatst in Lay’s Bugels en Wokkels, de andere keer is het illegaal behandeld mineraalwater van Nestlé’s merk Perrier. Waar nota bene ook nog de poepbacterie E.coli in is aangetroffen. En wat dacht je van het nieuwste schandaal: door botulisme in avocadoproducten afkomstig van een verwerker uit Nederland liggen er in Italië mensen aan de beademing!  

Lees hieronder meer over voedselschandalen, wat wij hier als jouw onafhankelijke voedselwaakhond aan doen en hoe jij kunt helpen om deze gevaarlijke praktijken te stoppen! 

Waterfraude: jarenlang geflest

🔍 Grote merken als Perrier, Hépar, Contrex en Cristaline blijken jarenlang de regels te hebben overtreden. Ze pasten verboden microfiltratie toe, verkochten vervuild bronwater doodleuk als zuiver mineraalwater, en verzwegen de risico’s voor jouw gezondheid. Zelfs toen schadelijke bacteriën zoals E.coli werden gevonden in Franse Perrier-flessen, werd dit niet tijdig gemeld aan de gezondheidsautoriteiten. 

💥 Niet zomaar een schandaal. Maar massale misleiding waarbij Nestlé zich boven de wet waant!

Fles perrier mineraalwater

Onderzoeksjournalisten in Frankrijk hebben deze fraude begin vorig jaar aan het licht gebracht.Vervolgens sleepte  foodwatch Nestlé Waters in Frankrijk voor de rechter . Dankzij aanhoudende druk van onze Franse collega’s is er nu eindelijk een gerechtelijk onderzoek gestart. Er zijn miljoenen flessen vernietigd, huiszoekingen uitgevoerd bij het hoofdkantoor van Nestlé Waters en de directies zijn gehoord door de Franse Senaat. Maar de (juridische) strijd is nog lang niet gestreden! 

Het team van foodwatch voor de rechtbank

Giftige olie gelekt in zoutjes

In Nederland zijn vorige maand Lay’s zoutjes uit de schappen gehaald (Bugels en Wokkels). De oorzaak: te hoge concentraties aromatische minerale oliën, stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. We stelden vragen aan eigenaar PepsiCo en waarschuwden consumenten in Nederland: de vervuiling zat in de frituurolie door een lek in een verwarmingsbuis.  

Wij voeren - zoals je wellicht weet - al jarenlang campagne voor nul-tolerantie op deze minerale oliën in voedingsmiddelen. Giftige en potentieel kankerverwekkende minerale oliën kunnen in het hele productieproces voorkomen en zijn door ons enkel met dure tests te ontdekken. Maar we kunnen natuurlijk niet alles zelf laten testen, dus eisen we strenge wetgeving om onze gezondheid te garanderen. 

En gelukkig: we boeken succes! Want in Brussel is men bijna zover dat er strengere en betere regelgeving wordt voorgesteld. Mede dankzij onze laboratoriumtests. Dat we hierbij hebben volgehouden, is vooral dankzij de steun van jou, Brigitte, als een van onze vaste donateurs, ook al wisten we dat dit jaren zou gaan duren. 

Van foodfestival naar ziekenhuis

Heftig nieuws uit Italië deze week. Daar zijn meerdere personen, ook jonge kinderen, ernstig ziek geworden. Ze hebben een botulisme-infectie opgelopen, vermoedelijk na het eten van taco’s met avocado. Deze avocado’s kwamen van een Nederlandse voedselverwerker. Wij trokken meteen aan de bel. Dit soort gevallen van zeer zware voedselinfecties tonen aan dat de systemen van controles en vooraf detecteren niet goed genoeg werken in Nederland en de EU.  

Te vaak staat bij voedselschandalen eerst het hele huis in brand, en moet de brandweer op volle kracht uitrukken. In plaats van dat we investeren in betere rookmelders. We zagen het eerder ook bij Ferrero toen daar salmonella werd aangetroffen in de bekende Kinder-chocolaatjes.  

Wij informeren bij voedselschandalen onmiddellijk en daarna nemen we de tijd om de onderste steen boven te krijgen! Dat is veeleisend en soms tergend werk, want voedselbedrijven houden zich het liefst stil en hebben grote budgetten voor juristen en damage control.

Gelijk hebben en gelijk krijgen

De voedingsindustrie moet veel transparanter en eerlijker zijn. Daarom vecht foodwatch door met alles wat we hebben. Maar dat kunnen we niet alleen. Gelijk hebben en gelijk krijgen kost vandaag de dag - helaas - een enorme bak met geld. 

💡 Steun ons met een extra donatie:

⚖️ voor dure rechtszaken tegen grote voedselbedrijven

🧪 voor onafhankelijk onderzoek naar voedselveiligheid 

📢 voor campagnes, consumentenvoorlichting en media-aandacht 

🎤 voor krachtige woordvoering in Den Haag en Brussel 

Extra doneren kan hier.

💛 Help ons grote bedrijven ter verantwoording te roepen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat bij voedselschandalen de overtreders ter verantwoording worden geroepen. Laat ons eten en drinken weer zuiver zijn! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten