maandag 29 september 2025

Ultra-bewerkte instant noedels: vaak te zout voor je organen

 

Ultra-bewerkte instant noedels: vaak te zout voor je organen


Logo Foodwatch

Natuurlijk is er niets mis met een klein bakje chips of een chocolate chip cookie op z'n tijd. Onze boodschappenmandjes zijn alleen steeds voller en voller geworden met goedkope, verslavende en sterk bewerkte producten.

Dat is niet gek als je bedenkt dat 70-80% van het aanbod in de supermarkt bestaat uit ongezonde en merendeels sterk bewerkte voedingsmiddelen, die ook nog eens relatief goedkoop en met grote regelmaat in de aanbieding zijn! Deze voedselproducten zitten vaak bomvol suiker, vet en zout.

Instant noedels zijn een goed voorbeeld van een ultra-bewerkt en met zout overladen product. Voor Zoutmaxdag hebben we dit jaar daarom extra goed gekeken naar het zoutgehalte van instant noedels uit de supermarkt en bij Aziatische webshops. Onze top-5 aan meest zoute instant noedels blijkt gemiddeld 8,7 gram zout per portie te bevatten. Dat is ver boven de dagelijkse maximale zoutadviezen van de Gezondheidsraad (maximaal 6 gram zout per dag) en de Wereldgezondheidsorganisatie (5 gram zout).

Van fermenteren naar fabrieksvoer

Technologische innovatie heeft de manier waarop we voedsel produceren sterk veranderd. Wat ooit begon als ambachtelijke voedselbewerking is geëvolueerd tot een wereldwijde industrie die winst boven gezondheid stelt. Het bewijs stapelt zich op: ultra-bewerkte voedingsmiddelen (UPF's) gaan hand in hand met serieuze gezondheidsrisico's.

Eeuwenlang conserveerden mensen hun eten met natuurlijke methoden zoals fermentatie en drogen. Vandaag draait alles om snelheid, efficiëntie en winst. Chemische additieven en industriële extracten vervangen natuurlijke ingrediënten om voedsel goedkoop, consistent en verslavend lekker te maken.

De macht van Big Food

Acht bedrijven – Nestlé, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Danone, Mondelez, Kraft Heinz en Fomento Económico Mexicano – beheersen samen een enorm deel van de wereldwijde UPF-markt. Ze maken jaar in jaar uit miljardenwinsten door producten te verkopen die relatief goedkoop te maken zijn en ontworpen om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn.

Voor de industrie is ultra-bewerkte voeding goud waard: gemaakt van goedkope basisgrondstoffen, lang houdbaar door bewerking, en door onze strot gepusht dankzij megalomane marketing. Alleen al Nestlé gaf tussen 2015 en 2019 ongeveer 100 miljard dollar uit aan reclame.

Net als de tabaks- en alcoholindustrie gebruiken Big Food bedrijven politieke strategieën om overheidsmaatregelen tegen te houden, denk aan: lobbywerk tegen suikerbelastingen, pseudo-onderzoek om eigen producten te legitimeren, en onderzoekers onder druk zetten die hun praktijken bekritiseren.

Supermarkt die volstaat met ultrabewerkte voedingsmiddelen, versproducten ontbreken volledig

De moderne supermarkt: veel 'super', weinig 'markt'

 

Je kunt er nauwelijks aan ontsnappen

We leven in een omgeving die ons voortdurend aanmoedigt om UPF's te kopen:

  • Overal verkrijgbaar: van supermarkten tot (tank)stations en van kantines tot sportscholen
  • Verslavend lekker: ontworpen volgens het 'bliss point' principe, we eten en drinken er meer van dan goed is, zonder snel verzadigd te raken
  • Goedkoper: 100 kcal uit UPF's is vaak meer dan de helft goedkoper dan uit onbewerkte voeding
  • Megalomane marketing: van kinderreclames tot misleidende gezondheidsclaims

In Nederland is de situatie extreem: bij volwassenen komt volgens cijfers van het RIVM 61% van de dagelijkse energie-inname uit ultra-bewerkte voeding. Bij jongeren onder de 18 jaar is dit zelfs 75%!

 

Gezondheidsrisico's

Steeds meer studies wijzen op verbanden tussen UPF-consumptie en obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en mentale gezondheidsproblemen. De risico's gaan verder dan alleen het hoge gehalte aan suiker, zout en vet. Kijk voor onze bronnen in ons online dossier!

Sommige landen ondernemen al actie door frisdrankbelastingen, restricties op reclame voor kinderen, waarschuwingslabels of voedselkeuzelogo's zoals Nutri-Score in te stellen. Maar het is niet genoeg. We moeten de UPF-industrie buitensluiten van beleidsvorming!

 Wat jij kunt doen:

  • Kies bewust en vermijd producten met lange ingrediëntenlijsten en onbekende toevoegingen
  • Koop zoveel mogelijk lokale, onbewerkte of weinig bewerkte voeding
  • Eis transparantie en betere regelgeving van de overheid
  • Check de Nutri-Score, 87,5% van alle ultra-bewerkte voedingsmiddelen krijgt netjes een C, D, of E
  • Deel deze informatie met anderen

Zoals UNICEF onlangs ook heeft laten zien: volksgezondheid en bedrijfsbelangen gaan niet samen. Samen kunnen we het tij keren. Onze gezondheid, die van onze kinderen en van toekomstige generaties staat op het spel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten