zaterdag 31 augustus 2024

Steeds meer weerstand tegen diepzeemijnbouw Teken de petitie tegen diepzeemijnbouw / Greenpeace

 

Steeds meer weerstand tegen diepzeemijnbouw

Teken de petitie tegen diepzeemijnbouw
© Solvin Zankl | Greenpeac

Jij geeft om de wonderen van de diepzee. Geweldig! Dankzij jouw steun willen steeds meer landen de diepzee beschermen. Bovendien is het ook aan jou te danken dat mijnbouwbedrijven, die de oceaanbodem willen plunderen, steeds meer weerstand ondervinden.

We moeten de oceanen definitief beschermen tegen de verwoestende diepzeemijnbouw. Lees hieronder wat we al hebben bereikt. En kijk met mij mee naar wat ons nog te doen staat.

Samen beschermen we dit grotendeels onontdekte ecosysteem en zijn bewoners!

Dit heb jij voor elkaar gekregen

  • Meer landen voor een tijdelijk verbod: Oostenrijk, Honduras, Guatemala, Malta en Tuvalu steunen nu een tijdelijk verbod (moratorium) of pauze op diepzeemijnbouw, wat het totaal op 32 landen brengt.
  • Gebrek aan regels verhindert diepzeemijnbouw: De Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) boekt amper vooruitgang met regelgeving. Er is dus nog volop kans om ervoor te zorgen dat de diepzee beschermd wordt. Positief is ook de benoeming van de nieuwe leidinggevende van de ISA, zij is mariene biologe. Haar voorganger is een uitgesproken voorstander van diepzeemijnbouw.
  • Mijnbouwbedrijf ondervindt steeds meer weerstand: De CEO van The Metals Company wringt zich in steeds meer bochten om zijn plannen goed te praten. Nadat hij eerst het bestaan van diepzeedieren ontkende, beweert hij nu dat regelgeving geen vereiste is voor zijn bedrijf om met diepzeemijnbouw te beginnen.

Dit staat ons nog te doen

  • Dat meer landen tijdelijk verbod steunen: 32 landen is een goed begin, maar nog lang niet genoeg. Ook Nederland heeft zich tot nu toe niet uitgesproken tegen diepzeemijnbouw. Wat enorm zal helpen om landen zo ver te krijgen, is de recente ontdekking dat mangaanknollen zuurstof produceren.
  • Meer onderzoek doen: De Noorse regering wil de eigen Arctische wateren openstellen voor diepzeemijnbouw. Dankzij jouw steun onderzoekt Greenpeace met haar schepen Witness en Arctic Sunrise ter plekke de mogelijke impact op walvissen en dolfijnen.
  • Druk verder opvoeren: De verwachting is dat de ISA in juli volgend jaar zal besluiten over de toekomst van de diepzee. Dat geeft ons de tijd om de druk op landen en bedrijven verder op te voeren en zo samen met jou de wonderen van de diepzee te beschermen.

Wetenschappers staan echt perplex van de ontdekking dat er zuurstof wordt geproduceerd op de bodem van de oceaan, zonder dat er licht is. De diepzee is mogelijk de oorsprong van al het leven. Over wonderen gesproken!

Ik wil je graag bedanken voor jouw cruciale steun aan het grootste ecosysteem op aarde. Het tij keert dankzij jou. Heb jij de petitie tegen diepzeemijnbouw al getekend?
Teken de petitie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten