zaterdag 31 augustus 2024

Handel in schadelijke pesticiden gaat over grenzen

 



Stel je voor: pal naast je huis scheert een vliegtuigje over een veld en loost vanuit de lucht bakken met landbouwgif. De nevel stuift alle kanten op. En het is ook nog eens zeer schadelijk gif dat op een ander continent is verboden, omdat het zo gevaarlijk is. Dit is in Brazilië de realiteit waar mensen mee te maken hebben: ze worden blootgesteld aan levensgevaarlijke chemicaliën afkomstig uit Europa, terwijl die middelen voor Europees gebruik verboden zijn.




Wat de Europese Unie doet is hartstikke hypocriet. Alsof volksgezondheid over de grens niet meer belangrijk is! Foodwatch wil dat dit onrecht stopt. Wij voeren jarenlang campagne voor nieuwe Europese wetgeving en dat is een strijd van de lange adem. Het laatste jaar is er geen nieuws vanuit Europa gekomen over de beloofde nieuwe regels. Het is onverantwoord stil, maar wij zetten door. In deze mail praat ik je bij over ons laatste nieuws.


💰Grote gifhandel vanuit Nederland

Gelukkig staan wij niet alleen in het blijven aankaarten van dit onrecht. Het journalistieke programma Argos deed onlangs onderzoek naar de Europese handel in verboden pesticiden. Ze ontdekten dat er vanuit de haven van Rotterdam veel meer wordt verscheept dan terug te vinden is in de officiële Europese gegevens. Lees hier meer over het artikel en bekijk de boeiende uitzending…





Verboden gif op je bord 🍽️


Als het over de handel in pesticiden gaat dan val je van de ene verbazing in de andere. Europa verdient dus geld met de productie en export van verboden gifstoffen. En tegelijkertijd is de bescherming van Europese consumenten ook nog eens zo lek als een mandje: volgens de regels mag je namelijk voedsel importeren van buiten Europa als daar verboden gifresten op zitten. Zo belanden illegale bestrijdingsmiddelen alsnog hier in Nederland op ons bord. Wij zochten het voor je uit…


🔍Onderzoek data NVWA 2023


Net als elk jaar kun je van ons verwachten dat we ook weer de data van de NVWA over gifresten op ons voedsel onder de loep nemen. Voor het programma Argos keken we alvast naar de resten van de verboden middelen propargiet en cyproconazole, omdat bekend is dat deze vanuit Rotterdam naar de haven van Santos, bij Säo Paulo, zijn verscheept. We zijn hard bezig met de hele analyse dus hou ons nieuws in de gaten voor de publicatie!




Wat kan ik doen?

Met onze e-mailactie voeren we druk uit op de Europese Commissie en op grote pesticidenproducenten om te stoppen met de productie en export van verboden gifstoffen. Deel deze actie met de mensen om je heen en doe zelf mee als je dat nog niet gedaan hebt!



We zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft via onze nieuwsbrieven. Wil je vaker geïnformeerd worden met filmpjes en nieuwsberichten? Volg ons dan op Instagram, Facebook, TikTok of LinkedIn.

Handel in schadelijke pesticiden gaat over grenzen


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten