zaterdag 31 augustus 2024

Een juridische strijd van de lange adem.. Help de dieren!

 




In heel Europa lijden meer dan 300 miljoen dieren in kooien. Kooikippen die hun vleugels uit willen slaan, moedervarkens die zonder tralies voor hun biggetjes willen zorgen en konijnen die de ruimte verdienen om te kunnen springen. Al deze dieren opsluiten in kleine kooien is wreed en onnodig. Na een succesvol burgerinitiatief moet de Europese Commissie met een voorstel komen om een einde te maken aan het houden van landbouwhuisdieren in kooien. Dit is echter -ondanks toegezegd- niet gebeurd.


Dit is de stand van zaken


Het instrument van het burgerinitiatief (ECI) werd geïntroduceerd met de specifieke bedoeling om Europese burgers meer invloed te geven op de EU-besluitvorming. Het is het eerste en enige democratische instrument waarmee Europese burgers de Commissie kunnen oproepen tot actie.

De Europese Commissie moest reageren en beloofde een wettelijke regeling te presenteren voor het einde van 2023. Een succes voor directe democratie! Dat dachten we tenminste: maar de EU Commissie heeft haar belofte gebroken en heeft geen wet gemaakt. Voorzitter Von der Leyen en haar commissarissen geven voorrang aan de belangen van de landbouwindustrie boven de stemmen van miljoenen mensen en het welzijn van dieren. 

Elke dag dat we niets doen, is een dag waarop miljoenen zeugen niet voor hun biggen kunnen zorgen en kippen, eenden, ganzen, kalfjes en konijnen zich niet vrij kunnen verplaatsen in hun veel te krappe kooien. Europa mag dit verbod nu niet langer gaan uitstellen. Daarom zijn wij een juridische procedure gestart bij het Europese hof om als interveniënt toegelaten te worden tot een rechtszaak die de Europese Commissie moet dwingen het kooiverbod uit te voeren. Deze rechtszaak is aangespannen door Compassion in world Farming en zij hebben ons gevraagd het consumentenrecht op eerlijk voedsel te vertegenwoordigen.


Democratie onder druk

Ik ben erg bezorgd over het lijden van dieren. Ik ben ook bezorgd omdat de stem van miljoenen mensen wordt genegeerd. Ik vind dit onverantwoordelijk en ondemocratisch. Als de rechtszaak tegen de Commissie succesvol is, wordt mevrouw Von der Leyen gedwongen om een concreet tijdschema op te stellen: Voor een einde aan de kooimarteling van miljoenen varkens, kippen, konijnen, eenden, kwartels en ganzen in Europa.

We willen de Commissie dwingen haar verantwoordelijkheid voor de dieren en de wil van de burgers te nemen. We weten echter ook dat een procedure tegen de hoogste EU-autoriteit complex is en daarom veel middelen vergt: duizenden euro's voor advocaten en onderzoek tellen al snel op. Daarom hopen we vandaag op wat extra steun.  Alle beetjes helpen!



We stoppen niet zolang er geen betere leefomstandigheden voor dieren zijn. 

Een juridische strijd van de lange adem.. Help de dieren!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten