zaterdag 31 augustus 2024

Gedicht van de oo-go

 zomerdruppels

loodzwaar van water
hangt het groen
tot bijna bij de aarde
liefde legt druk op de vorm

een zucht ontsnapt
in de vrije lucht
vurige kleuren ontvlammen
genegenheid bepaalt de warmte

innerlijke gloed vult
de verlorengewaande ruimte
er ligt een glans op jouw
wang – ik kus hem af

Niels Snoek

Nouvel Obs Colonisations. Notre histoire

 

« Colonisations. Notre histoire » : 250 chercheurs du monde entier racontent l’empire français

Par François Reynaert

Publié le

 

Le journal du Parti démocratique de Guinée appelle à voter non au référendum sur une « communauté française » en Afrique (septembre 1958). KEYSTONE-FRANCE

Critique  Remontant du présent au passé, un ouvrage collectif déploie une approche kaléidoscopique pour cerner cette histoire qui est toujours la nôtre.

Pas moins de 960 pages, 250 spécialistes internationaux pour rédiger à peu près autant d’articles, le tout sous la direction de l’éminent Pierre Singaravélou, un des noms de l’histoire mondiale, professeur au King’s College de Londres et à la Sorbonne. « Colonisations. Notre histoire », qui paraît au Seuil, sera-t-il l’ouvrage définitif sur la question ? Il est déjà évident qu’il pèsera sur elle d’un poids qui ne tient pas qu’à sa taille.

 

Vermijd verspilling van lekker eten - Too Good To Go

Too Good To Go is de grootste marktplaats voor onverkochte voedingsproducten. Download nu en geniet van goed eten voor de helft van de prijs of minder en ...

Women Vintage Retro Cotton Pyjamas Set

 Women Vintage Retro Cotton Pyjamas Set




1 review
Regular price £39.99
🚚
𝐅𝐑𝐄𝐄 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫𝐲
Shipping calculated at checkout.

Buy now with ShopPay
Secure and trusted checkout with

 

Gender: WOMEN

Material Composition: 100% Cotton

size: M,L,XL

 

Villanelle

 


Dichtvo
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9c/Villanelle-...
Villanelle is een dichtvorm uit de zestiende eeuw. Bij deze vorm, ontwikkeld in Frankrijk tijdens de renaissance, heeft een gedicht negentien regels met twee viermaal terugkerende en daardoor obsederende regels

Wendeliteratur

 

Duitse literatuur

 

Bijna vijfendertig jaar na de Duitse hereniging is er een nieuw generatie Oost-Duitse schrijvers van ‘Wendeliteratur’. Jenny Erpenbeck en Julia Schoch schreven indrukwekkende romans over liefde, tegen de achtergrond van de geschiedenis.

Tahar Djaout

 

Algerijnse literatuur

 

De Algerijnse schrijver Tahar Djaout excelleert in zijn roman De wachters in cynisch absurdisme in een wereld vol religieus fanatisme.

Een juridische strijd van de lange adem.. Help de dieren!

 




In heel Europa lijden meer dan 300 miljoen dieren in kooien. Kooikippen die hun vleugels uit willen slaan, moedervarkens die zonder tralies voor hun biggetjes willen zorgen en konijnen die de ruimte verdienen om te kunnen springen. Al deze dieren opsluiten in kleine kooien is wreed en onnodig. Na een succesvol burgerinitiatief moet de Europese Commissie met een voorstel komen om een einde te maken aan het houden van landbouwhuisdieren in kooien. Dit is echter -ondanks toegezegd- niet gebeurd.


Dit is de stand van zaken


Het instrument van het burgerinitiatief (ECI) werd geïntroduceerd met de specifieke bedoeling om Europese burgers meer invloed te geven op de EU-besluitvorming. Het is het eerste en enige democratische instrument waarmee Europese burgers de Commissie kunnen oproepen tot actie.

De Europese Commissie moest reageren en beloofde een wettelijke regeling te presenteren voor het einde van 2023. Een succes voor directe democratie! Dat dachten we tenminste: maar de EU Commissie heeft haar belofte gebroken en heeft geen wet gemaakt. Voorzitter Von der Leyen en haar commissarissen geven voorrang aan de belangen van de landbouwindustrie boven de stemmen van miljoenen mensen en het welzijn van dieren. 

Elke dag dat we niets doen, is een dag waarop miljoenen zeugen niet voor hun biggen kunnen zorgen en kippen, eenden, ganzen, kalfjes en konijnen zich niet vrij kunnen verplaatsen in hun veel te krappe kooien. Europa mag dit verbod nu niet langer gaan uitstellen. Daarom zijn wij een juridische procedure gestart bij het Europese hof om als interveniënt toegelaten te worden tot een rechtszaak die de Europese Commissie moet dwingen het kooiverbod uit te voeren. Deze rechtszaak is aangespannen door Compassion in world Farming en zij hebben ons gevraagd het consumentenrecht op eerlijk voedsel te vertegenwoordigen.


Democratie onder druk

Ik ben erg bezorgd over het lijden van dieren. Ik ben ook bezorgd omdat de stem van miljoenen mensen wordt genegeerd. Ik vind dit onverantwoordelijk en ondemocratisch. Als de rechtszaak tegen de Commissie succesvol is, wordt mevrouw Von der Leyen gedwongen om een concreet tijdschema op te stellen: Voor een einde aan de kooimarteling van miljoenen varkens, kippen, konijnen, eenden, kwartels en ganzen in Europa.

We willen de Commissie dwingen haar verantwoordelijkheid voor de dieren en de wil van de burgers te nemen. We weten echter ook dat een procedure tegen de hoogste EU-autoriteit complex is en daarom veel middelen vergt: duizenden euro's voor advocaten en onderzoek tellen al snel op. Daarom hopen we vandaag op wat extra steun.  Alle beetjes helpen!



We stoppen niet zolang er geen betere leefomstandigheden voor dieren zijn. 

Een juridische strijd van de lange adem.. Help de dieren!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geef NIKS cadeau

 

Beter dan een BBQ-schort

Geef NIKS cadeau

De wereld barst uit zijn voegen. Zo veel spullen produceren en consumeren we met z’n allen. Het mooiste cadeau dat je met Vaderdag kunt geven, is dus eigenlijk niks. Door niks te geven draag je bij aan de bescherming van onze mooie natuur. Een prima presentje, als je het mij vraagt. Beter dan een BBQ- schort of weer een paar sokken.
Geef NIKS cadeau
NIKS is een donatie aan de natuur , in een bedrag naar keuze. Je ontvangt een mooi pasje van groeipapier. Wanneer je die met een laagje aarde bedekt, krijgt je vader (of de vader van je kinderen) er een mix van zomerbloemen voor terug. Vier je geen Vaderdag? NIKS is natuurlijk ook leuk voor allerlei andere gelegenheden.
Koop NIKS

Deel onze petitie voor voedsel zonder druppel minerale olie!

 


Pasta, bouillonblokjes, chocolade, zelfs zuigelingenvoeding: nog altijd bevatten veel voedingsmiddelen gevaarlijke aromatische minerale oliën. Minerale olie kan zich ophopen in je lichaam, het kan je DNA aantasten en in sommige gevallen is het zelfs kankerverwekkend. Deze giftige stof kan in elk stadium van de voedselproductie voorkomen: tijdens de oogst (via olie uit landbouwmachines), de verwerking in de fabriek (olie van een lopende band), of zelfs via de verpakking (resten drukinkt in gerecycled karton).

Twaalf jaar geleden hebben we bij Foodwatch voor het eerst het probleem van minerale olieverontreiniging in voedsel aangekaart. Sindsdien hebben we met onze teams verschillende laboratoriumtests op minerale olie laten uitvoeren en steeds resten gevonden. Gelukkig is er nu eindelijk een Europees wetsontwerp dat veel lagere toegestane limieten voorstelt. Maar dit dreigt te worden afgezwakt door de voedsellobby.


Campagnebeeld petitie eleen minerale olie in ons voedsel


Jij hebt onze petitie al getekend, maar nu vraag ik je om deze te delen met je vrienden, famillie, collega's. Help mee en eis samen: een nultolerantielimiet voor minerale olie in alle voedingsmiddelen!


Hoe meer handtekeningen, hoe beter! Deel de petitie:


Laat de industrie er niet mee wegkomen!

Een gezond ontbijt? Niet met Kellogg's cornflakes. In 2015 vonden we voor het eerst schadelijke minerale olieresten in cornflakes. En nu - negen jaar later - zijn er in Duitsland opnieuw resten gevonden. Dit keer in Kellogg's Special K Classics. Kankerverwekkende verontreiniging met minerale olie is te voorkomen, maar de industrie negeert het probleem. Wij eisen duidelijke wetten die bedrijven dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen!

Minerale olie in ons voedsel: al meer dan tien jaar kaarten wij dit giftige gevaar aan, maar komt de Europese voedingsindustrie ermee weg! Na lange tijd met alle Foodwatch-teams campagne te hebben gevoerd zijn we nu heel dicht bij ons doel. De Europese Commissie heeft lagere grenswaarden voor minerale olie voorgesteld. De kwestie staat op de agenda van de lidstaten. Alleen bestaat het risico dat onder druk van de industrie de Europese ministers meer uitzonderingen of langere overgangsperiodes gaan toestaan.

Juist daarom moeten we onze inspanningen nú nog meer opvoeren! We hebben inmiddels samen met jou al meer dan 110.000 handtekeningen naar de betrokken ministers weten te sturen. Maar het kunnen er nog veel meer zijn, help daarom alsjeblieft mee en deel! We moeten het de EU-ministers duidelijk maken: consumenten accepteren geen compromissen als het gaat om voedselveiligheid!


Geen minerale olie in ons voedsel!

In 2021 hebben we in Nederland nog aanwezigheid van minerale olie in Knorr-bouillonblokjes (Unilever) en Cruesli Kids Chocolate van Quaker (PepsiCo) aangetroffen. We hebben talloze brieven naar nationale en Europese autoriteiten geschreven en dus meer dan 110.000 handtekeningen verzameld. Nu heeft de Europese Commissie eindelijk een wetsvoorstel gepresenteerd over grenswaarden voor minerale olie. Dit ontwerp is een goede stap, maar bevat nog steeds uitzonderingen.


Afbeelding van Quaker Cruesli kids and Knorr groente bouillon die in 2021 waren verontreinigd met minerale olie


Onze eis is duidelijk: een nultolerantielimiet voor minerale olie in alle voedingsmiddelen. Deel de petitie tegen schadelijke minerale oliën in ons voedsel en roep de ministers van de 27 EU-lidstaten op om voor veilig voedsel te stemmen!

Deel onze petitie voor voedsel zonder druppel minerale olie!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Michel Deylius

 


Expositie bij Galerie Stijl    21 juni - 12 augustus



Van 21 juni tot 12 augustus is een ruime selectie van mijn werk te zien bij Galerie Stijl in Eefde.
In de binnenruimte zijn schalen met inscriptie te zien en een selectie stenen penningen en doosjes.
In de buitenruimte en de tuin zijn het gehele jaar enkele grote beelden en schalen te zien.

De opening is op zondag 23 juni om 15.00 uur (ik kan er zelf helaas niet bij aanwezig zijn).

g a l e r i e  s t i j l
galerie -m u s e u m- beeldentuin
Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Entree: € 6,50 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis
Donderdag groepsrondleidingen op afspraak
Entree + rondleiding: € 10,= p.p.
Zutphenseweg 132
NL-7211-EG  Eefde          
0031(0)575 474 280 / 0031(0)6 2180 4190
Meer informatie: galerie stijl


Factchecking te zien in Museum EICAS



Herinnering:

Tot 1 september is mijn recentste beeld ''Factchecking II of Post-Truth?''  te zien in Museum EICAS in Deventer.

Meer over dit beeld en verwante werken

Over Museum EICAS:
Museum EICAS maakt kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk. Als vertrekpunt geldt het baanbrekende gedachtegoed van de Nul-beweging dat nog altijd door echoot in de hedendaagse kunst.
NB. vanaf 1 juli is dit museum te bezoeken met de Museumjaarkaart!

Meer informatie over Museum EICAS

Cursus letterhakken



Deze cursus staat open voor beginners én gevorderde letterhakkers.

Beginners maken kennis met de beginselen van het letterhakken in steen.
In vier cursusdagen wordt onder meer aandacht besteed aan:

– Techniek van het hakken
– Aftekenen
– Verdiepte en verheven letters
– Lettertypes
– Typografische aspecten van een tekst

Gevorderden krijgen individuele begeleiding bij de uitvoering van een eigen project.

– 4 dagen van 10:00 tot 16:00 uur
   donderdag 4, zaterdag 6, zaterdag 13 en donderdag 18 juli
– Kosten € 375,- exclusief steen, inclusief koffie/thee
– Gebruik van gereedschap is bij de prijs inbegrepen
– Locatie: mijn atelier aan de Achterdijk 30 in Bunnik

Er is plaats voor maximaal 6 deelnemers.
 

Agenda


t/m oktober 2024                      Factchecking II, Museum EICAS, Deventer
19 april - 14 oktober                 Abstractie in Beeld - beeldentuin galerie Stijl, Eefde
21 juni - 12 augustus                Nieuwe kunstenaars in de galerie - galerie Stijl, Eefde
29 november - 8 december      DUS (De Utrechtse Steenbeeldhouwers) - De Cultuurhoek,
                                                 Driebergen t/m 5 jan 2020  

Copyright © 2024 Michiel Deylius - Tekst in Steen, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief verschijnt alleen als er nieuws is. Je ontvangt hem omdat we ooit contact hadden over mijn werk.

Our mailing address is:
Michiel Deylius - Tekst in Steen
Het Slot 43
Bunnik, UT 3981 KB
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Nieuwsbrief van Michiel Deylius
View this email in your browser