woensdag 17 november 2021

Wij eisen van politiek en supermarkten maatregelen tegen vervuilde voeding! Foodwatch

 


Beste foodwatcher,

Zoals je misschien wel weet doen wij ieder jaar onderzoek naar de testen op voedingsmiddelen die mogelijk vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Zo hebben we een aantal jaar geleden een onderzoek gedaan naar gojibessen. Deze 'superfoods' bleken super vervuild: per meting kwamen er gemiddeld 10 verschillende soorten landbouwgif voor, met een maximum van wel 23 in één monster. Gelukkig is de afgelopen twee jaar de hoeveelheid gif op gojibessen zonder keurmerk (niet-biologisch) flink gedaald.

Dit is helaas niet het geval bij rozijnen. We zijn namelijk zoals ieder jaar in de niet gepubliceerde meetgegevens naar bestrijdingsmiddelen van de NVWA gedoken. Wij dienden daarvoor een uitgebreid WOB verzoek in (Wet Openbaarheid Bestuur). Dit onderzoek heeft een schokkende uitkomst…




'Gezonde snack' rozijnen zijn zwaar vervuild.

Rozijnen worden door veel ouders gezien als gezond tussendoortje voor hun kinderen. Ons onderzoek toont echter aan dat dat rozijnen in toenemende mate zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen — tot wel 30 soorten gif per meting! De huidige regelgeving houdt helaas nog steeds geen rekening met zogenaamde mengseltoxiciteit en omdat de wettelijke normen (MRL) van de afzonderlijke pesticiden niet zijn overschreden hoeft de NVWA de met landbouwgif doordrenkte rozijnen niet uit de handel te halen. Deze giftige voedingsmiddelen komen op ons bord terecht en dat is natuurlijk enorm kwalijk! Daarom roepen wij de politiek op nu voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot de stapeleffecten van meerdere bestrijdingsmiddelen. Ook willen we dat de supermarkten een maximum van vijf pesticiden per product gaan hanteren.


Cocktail van bestrijdingsmiddelen nog steeds toegestaan.

Ondanks decennia van discussie en jaren van onderzoek door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, wordt er nog steeds geen rekening gehouden met mogelijke stapel- en cocktaileffecten. Dit terwijl volgens experts al voldoende bekend is over mengseltoxiciteit van verschillende groepen bestrijdingsmiddelen.

Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf, maar vooral kinderen zijn gevoelig voor de toxicologische effecten van landbouwgif. Aangezien er geen uitsluitsel bestaat over de effecten op onze gezondheid, moet het Europese voorzorgsbeginsel worden gehanteerd: zolang er twijfel is over de risico's, horen pesticidecocktails niet thuis op ons bord — en al helemaal niet op het bord van onze kinderen.


Politiek en supermarkten: kom in actie!


Wij laten het er niet bij zitten en eisen dat de politiek nu eindelijk voorzorgsmaatregelen neemt. Hoe? Door bij de vaststelling van de maximale residu limiet (MRL) rekening te houden met stapeleffecten die al wel bekend zijn. Voor bestrijdingsmiddelen waarvan dit niet bekend is kan uit voorzorg een veiligheidsfactor worden geïntroduceerd. Ook kan een maximum gesteld worden aan het aantal verschillende residuen dat per product mag worden aangetroffen. Zolang de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, horen deze voedingsmiddelen niet thuis op ons bord! Dit verhaal is nog lang niet ten einde...We houden je op de hoogte!



Met strijdbare groet,

Nicole van Gemert
Directeur

Wij eisen van politiek en supermarkten maartregelen tegen vervuilde voeding!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten