zaterdag 25 juli 2020

Hoe magere maatregelen ons dikker maken... / Foodwatch



Beste foodwatch-donateur,

Het blijft me verbazen dat de voedingsindustrie keer op keer aan de beleidstafel van de overheid mag zitten. Al jaren zijn hierdoor de maatregelen die ons voedsel veiliger en gezonder moeten maken veel te slap. Eén plus één is twee: voedingsbedrijven hebben het veel te veel voor het zeggen. 


Volg onze campagnes



Lees meer ››



Zelfs de regering geeft toe dat de maatregelen rondom voeding slapper zijn dan bij roken, omdat de voedingsindustrie aan tafel zit en invloed heeft op het beleid. Hoe is het toch mogelijk dat de industrie nog steeds aan tafel wordt uitgenodigd?! Wij willen dat hier een einde aan komt! 
Dat overgewicht een dodelijk probleem van grote omvang is, weten we allang. De vraag om maatregelen vanuit de Nederlandse overheid om de obesitasepidemie te bestrijden is dan ook groot. De overheid heeft in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gepresenteerd met daarin ‘meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken’. In dit akkoord staan dus meerdere ‘afspraken’ om onder meer obesitas tegen te gaan en een gezonde levensstijl vanuit de overheid te stimuleren.

Het preventieakkoord zou een mooie eerste stap kunnen zijn naar een gezondere samenleving, ware het niet dat dit akkoord een compleet lachertje is. En de voedingsindustrie lacht het hardst. Zij zijn namelijk door de politiek uitgenodigd aan de onderhandelingstafel en hebben het klaar weten te spelen dat het preventiebeleid niet via wetgeving, maar via vrijwillige afspraken tot stand is gekomen.



Nieuw onderzoek op basis van interne documenten toont zelfs aan dat een belangrijke en veelbelovende maatregel - de suikertaks - na industrielobby uit het akkoord is verdwenen! Door een suikertaks zouden bedrijven suiker uit hun producten moeten halen en opdraaien voor de (gezondheids)kosten van suikerrijke producten, waar ze natuurlijk geen zin in hebben…
Zelfs staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft toe dat de inmenging van het bedrijfsleven, zoals bij het Nationaal Preventieakkoord, overheidsmaatregelen beïnvloedt. Hij antwoordt letterlijk het onderstaande op een kamervraag hoe te verklaren is dat de maatregelen in het kader van overgewicht en obesitas veel minder vergaand zijn dan bij roken...



Blokhuis: “Bij roken was meer eensgezindheid aan de onderhandelingstafel, daar zat bijvoorbeeld ook geen industrie aan tafel. Alle partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord op het thema overgewicht hebben als vanzelfsprekend invloed gehad op de maatregelen in dit akkoord.”

Ik kan er met mijn verstand niet bij dat nota bene de staatsecretaris zonder blikken of blozen zegt dat industrie invloed heeft gehad op de totstandkoming van de maatregelen. Dit bewijst maar weer eens dat zelfregulering door de voedselindustrie volledig is doorgeslagen. Wij willen dat hier een einde aan komt! Wat heeft een dergelijk akkoord voor zin als de voedingsindustrie het volledig naar haar hand zet? De totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord is in nevelen gehuld: wie er precies bij betrokken zijn vanuit de voedingsindustrie wordt niet openbaar gemaakt.

Helaas zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van een oppermachtige, steenrijke industrie die grote invloed uitoefent op de politiek, ten koste van echt gezond voedselbeleid. Neem bijvoorbeeld het voorstel van de regering om producten te verbeteren. De overheid spoort producenten aan hun producten gezonder te maken. We eten immers teveel suiker, zout en verzadigd vet. Maar ook dit is een wassen neus: pas binnen 10 jaar hoeven strengere grenswaarden voor 'zout & co' in voeding worden bereikt. Ook wil de overheid de industrie voornamelijk via ‘prikkels’ stimuleren om productverbetering door te voeren, zoals het benoemen van koplopers, convenanten en onderzoek. ‘Prikkels’, ‘afspraken’… Weer een halfslachtige aanpak waarmee de industrie op haar wenken wordt bediend. Dit moet een keer afgelopen zijn!

We moeten de politiek en de voedingsindustrie onder druk zetten om een einde te maken aan de vriendjespolitiek tussen het bedrijfsleven en de overheid. We doen dit door het voeren van campagnes, het aan het licht brengen van schaamteloze lobbypraktijken en het bewerkstellingen van Kamervragen over de inmenging van voedselfabrikanten bij het maken van gezond voedselbeleid.
Dit kost tijd en geld. Omdat onze onafhankelijkheid essentieel is voor ons werk, zijn we volledig afhankelijk van donateurs zoals jij die ons financieel steunen. We zijn je hier ontzettend dankbaar voor! Juist in deze moeilijke tijd kunnen we alle extra steuntjes in de rug gebruiken. We vinden het geweldig als jij ons zou willen steunen met een extra gift. Dankzij jouw hulp kunnen wij ons werk blijven doen!
Hoe meer steun van onze donateurs, hoe harder het tegengeluid dat we kunnen laten horen aan deze oppermachtige industrie die geen strobreed in de weg wordt gelegd door de politiek.


Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur

Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten