zaterdag 25 juli 2020

Hagia Sophia

Hagia Sophia vrijdag voor het eerst in 86 jaar weer gebruikt als moskee

Moslims kunnen vrijdagochtend voor het eerst in 86 jaar weer gaan bidden in de beroemde Hagia Sophia in Istanbul. Het gebedshuis was ooit een kerk, daarna moskee en nu een museum. Ondanks internationale kritiek wordt hij weer als moskee in gebruik genomen.

Poes Gli, vaste bewoner van de Hagia Sophia, in de voormalige kathedraal die vanaf vrijdag weer dienst doet als moskee. Beeld Reuters

Gelovigen krijgen wel te maken met extra maatregelen vanwege het coronavirus. Ze moeten volgens Turkse media verplicht mondkapjes dragen en hun lichaamstemperatuur laten meten.
President Recep Tayyip Erdogan heeft eerder gezegd dat hij vrijdag tussen de 1.000 en 1.500 gelovigen verwacht in de Hagia Sophia. Het gebouw is een van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije en blijft ook open voor toeristen.
De Hagia Sophia werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld.

Rechter

Constantinopel viel in 1453 in handen van de Ottomanen, die de Hagia Sophia als moskee in gebruik namen. Turkije maakte in 1934 een museum van het gebedshuis, maar dat besluit is deze maand teruggedraaid door de rechter. De streng islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende daarop een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden.
Het idee om de Hagia Sophia, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, weer tot moskee te maken, komt van Erdogan. Zijn plan kon al meteen rekenen op felle kritiek uit onder meer de orthodox-christelijke landen Griekenland en Rusland. Ook Europees commissaris Margaritis Schinas, belast met het waarborgen van de ‘Europese manier van leven’, toonde zich tegenstander.
Namens de EU noemde buitenlandchef Josep Borrell de gang van zaken rond de Hagia Sophia eerder ‘betreurenswaardig’. De Griekse minister van cultuur sprak van een ‘openlijke provocatie’ van de geciviliseerde wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten