donderdag 23 april 2020

Pesticiden / Foodwatch


Stop de grote gifroute!

De grootste bestrijdingsmiddelenbedrijven in Europa - Syngenta, Bayer AG en BASF - doen er alles aan om schadelijk en verboden landbouwgif te blijven verkopen. Pesticiden die in Europa verboden zijn, omdat ze schadelijk zijn voor mens en milieu, komen nog steeds via de achterdeur op de EU-markt (en dus ook op ons bord) terecht. Hoe kan dit?
  • Export: De pesticidengiganten exporteren stoffen die verboden zijn in de EU, naar landen met minder strenge regelgeving - zoals Kenia en Indonesië. De EU verbiedt het gebruik van deze pesticiden in haar lidstaten, maar niet de productie en export. Elk jaar sterven ongeveer 200.000 mensen als gevolg van vergiftiging door pesticiden. Het exporteren van giftige pesticiden is een grove schending van de mensenrechten. 
  • Import: Als boemerang komen resten van deze gevaarlijke bestrijdingsmiddelen op ons bord terecht, via de import van voedselproducten (bijvoorbeeld fruit en groenten) uit landen buiten de EU. Met alle gevolgen van dien. Deze pesticiden zijn verboden omdat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid: ze kunnen kankerverwekkend zijn, hormonen verstoren en/of de vruchtbaarheid verminderen.
Lees meer in ons nieuw rapport!


Grove schending van mensenrechten

Bayer & co organiseren in Kenia grootschalige promotieactiviteiten om hun – in de EU verboden – producten te verkopen. Ze pikken lokale boeren op met de bus en brengen hen naar pesticidenbeurzen. Met dansvoorstellingen creëren de bedrijven een show en verkopen dan hun vergif aan de landbouwers.



De bedrijven proberen hun verkoop van verboden pesticiden goed te praten door succesvolle, snelle en moderne oplossingen voor moderne landbouw te beloven. Volgens een vertegenwoordiger van Bayer Oost-Afrika: “We zorgen ervoor dat het product is geregistreerd en de landbouwer op de hoogte is en het op de juiste manier gebruikt”. Maar zijn de producten wel zo modern en succesvol als de bedrijven beloven? Veel van die pesticiden dateren terug tot de jaren 1970. Hun licenties zijn sterk bekritiseerd of verboden op de Europese markt.



Dubbele standaard

Het is niet verboden voor Europese bedrijven om giftige stoffen te produceren en exporteren, terwijl de EU heeft besloten het gebruik ervan op haar grondgebied te verbieden. Dit staat ook bekend als ‘de dubbele standaard’. Zelfs pesticiden die volgens de risicobeoordelingen van de EU "onmiddellijk gevaar opleveren voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu" kunnen legaal worden verkocht aan niet-EU-landen. VN-rapporteurs stellen expliciet dat dit "ernstige gevolgen heeft voor de mensenrechten".

De EU moet zich schamen voor haar dubbele standaard! Het is schandalig om deze gevaarlijke stoffen in de EU te verbieden en vervolgens de verkoop en export ervan naar derde landen toe te staan.

TEKEN MASSAAL!

Om de export en import van schadelijke pesticiden aan banden te leggen, moet het probleem bij de bron worden aangepakt: de productie moet volledig stopgezet en verboden worden. 
TEKEN NU, samen met consumenten uit de hele EU, en stop de grote gifroute! Roep Syngenta, Bayer en BASF via deze e-mailactie op te stoppen met hun productie en export van verboden pesticiden!



Met vriendelijke groet,

Beste foodwatcher,

Wij starten een nieuwe grote campagne tegen de pesticidengiganten Bayer, Syngenta en BASF. Deze multinationals exporteren pesticiden die in de EU verboden zijn massaal naar ontwikkelingslanden. 
Wat het nog erger maakt, is dat de Europese Unie gewoon toestaat dat verboden pesticiden die schadelijk zijn voor mens en mileu, wel gewoon in Europa mogen worden geproduceerd. Er moet een einde komen aan deze gewetenloze praktijken!
Stuur een protestmail en kom op voor de boeren in ontwikkelingslanden die op alle mogelijke manieren worden verleid om -zonder goede voorlichting- deze pesticiden te gebruiken. 
Dit in strijd met de mensenrechten en moet NU gestopt worden. Alle foodwatchkantoren roepen op tot actie: stuur een protestmail naar de drie pesticidengiganten. 



STOP DIT NU!






Protesteer mee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten