maandag 6 april 2020

Laat industrielobby geen misbruik maken van de pandemie! Foodwatch


Beste foodwatcher,

 
Nu haast alle aandacht naar corona gaat, zien we helaas dat de voedingsindustrie van deze crisis profiteert om te lobbyen tegen strengere maatregelen. Voedselveiligheidsautoriteiten gaan hierbij ook nog eens minder contoleren en handhaven. 
De ernstige coronacrisis mag niet leiden tot beperkingen in de bescherming van jouw gezondheid! Het is de taak van ons als voedselwaakhond om waakzaam te zijn en te blijven strijden voor consumentenrechten.



FAQ voeding en corona






Lees meer



Het nieuwe coronavirus krijgt terecht hoge prioriteit. Deze pandemie treft iedereen en vraagt veel van ons. Wat ons echter veel zorgen baart, is dat deze crisis ook politiek wordt misbruikt om allerlei zaken te rechtvaardigen. Zo slaagde de boerenlobbyorganisatie in Duitsland erin de reeds lang verplichte wet tegen giftig nitraat in het grondwater uit te stellen. Nitraat kan via het grondwater ook in ons drinkwater terecht komen, wat schadelijk is voor de gezondheid van jonge en verzwakte mensen.
Onze collega’s van foodwatch Frankrijk vertellen ons dat de voedselautoriteiten de naleving van bepaalde etiketteringsvoorschriften niet meer handhaven - vanwege corona. En ook in Nederland komen er minder controles op dierenwelzijn en gevaarlijke residuen in ons eten, zoals pesticiden en verboden stoffen. Moeten we ons naast corona, nu ook nog extra zorgen maken over ons voedsel?

In Nederland gaat er ook een hoop mis. We horen deze week dat belangrijke maatregelen ter bescherming van het klimaat worden uitgesteld - zogenaamd vanwege corona. Wat ons nog meer zorgen baart, is het besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, die vanwege de coronacrisis stopt met een deel van de keuringen. Dit blijkt uit berichtgeving van de NVWA en antwoorden op Kamervragen door de Minister van Landbouw.
De NVWA schort de keuringen op voor de Mobiele Dodings Unit (MDU). Zo’n MDU moet ervoor zorgen dat veehouders minder snel geneigd zijn om niet-transportwaardige runderen (omdat ze ziek zijn) toch op transport naar het slachthuis te zetten. Via de MDU worden deze dieren al op het bedrijf bedwelmd en gedood. De NVWA zelf detecteerde al serieuze risico’s voor het dierenwelzijn bij MDU’s: de kans op onjuiste bedwelming en ‘verbloeden’ is groter, waardoor de dieren onder het slachten weer bij bewustzijn komen. Ook de gezondheid van de dieren en voedselveiligheid zouden er onder kunnen lijden. Geen keuringen, kan afschuwelijke gevolgen hebben, voor mens en dier.



Dieren de dupe?
Ook zal de verplichte monstername van stoffen en residuen in dieren en dierlijke producten, in het kader van het Nationaal Plan Residuen, worden gehalveerd. Dit nationaal plan moet ervoor zorgen dat er meer risicogericht wordt opgetreden tegen residuen die gevaarlijk zijn voor de voedselveiligheid, zoals steroïden en andere verboden stoffen, milieucontaminanten en pesticiden.
De NVWA zal ook geen fysieke bezoeken en controles meer uitvoeren bij schapenbedrijven in verband met hun ‘scrapie-status’. Scrapie is een besmettelijke aandoening bij het zenuwstelsel van schapen en geiten, die na ziekte met trillingen, schrikgedrag en vermagering eindigt in de dood.

Wij vrezen dat industrielobbyisten erop rekenen dat de regelgeving en controles van de overheid zelfs permanent kunnen worden versoepeld. We hebben vaker gezien dat regels terugdraaien makkelijk gaat. Maar ze weer herstellen is een stuk moeizamer of soms helemaal niet meer mogelijk. Juist in tijden van crisis zijn niet alleen een goed draaiende voedingsindustrie, maar ook effectieve voedselcontroles noodzakelijk!
We moeten voorkomen dat we, naast corona, ook nog te kampen krijgen met door voedsel veroorzaakte gezondheidsrisico's. We willen natuurlijk geen overbodige bureaucratie, maar een actieve bescherming van de consument en de volksgezondheid is absoluut noodzakelijk!



Wij blijven waakzaam
Foodwatch zal keihard vechten om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke beschermingsnormen worden afgezwakt en dat corona niet wordt gebruikt als voorwendsel om de lobbybelangen door te drukken. Want één ding is zeker: industriële lobbyisten zullen hun eigenbelang altijd vooropstellen, nu de wereld zich zorgen maakt over de coronacrisis. Juist nu zullen zij proberen gebruik te maken van het feit dat bijna alle publieke aandacht gericht is op de pandemie. Daarom moeten we waakzaam blijven, maar dat kunnen we niet alleen. Dankjewel dat je onze campagnes steunt!


Met vriendelijke groet en blijf gezond,
Nicole van Gemert,
Directeur


Laat industrielobby geen misbruik maken van de pandemie!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten