maandag 13 april 2020

Foodwatch ? Paaseieren


Beste foodwatcher,

Fijne paasdagen! Dit weekend worden er in Nederland rond de 35 miljoen eieren gegeten. Voor onze verse eitjes kiezen we steeds bewuster en vaker voor biologisch, vrije uitloop, of scharrel. Kooi-eieren worden haast niet meer los verkocht. En dat is heel goed vanuit dierenwelzijn.  
Maar van die kooi-eieren, de meest dieronvriendelijke, zitten er alleen heel veel 'verstopt' in bewerkte voedingsmiddelen. Hoe kan het, dat we voor het ei-schap in de supermarkt de keuze hebben uit diverse pluimveesystemen die rekening houden met het welzijn van leghennen, maar op etiketten van voedingsmiddelen waar ei in zit verwerkt er wettelijk niet eens informatie hoeft te worden verstrekt over het type ei? We hebben in de uitzending van BNNVARA Kassa van 11 april uitgelegd hoe dat zit.



Uitzending gemist?






Kijk Kassa terug



We willen geen kooi-eierenook niet uit de verrijkte kooi, maar de keuze om ze helemaal uit te sluiten van onze voeding is vrijwel onmogelijk.
Levensmiddelenfabrikanten gebruiken in verwerkte producten nog steeds verrijkte kooi-eieren, maar vermelden dit meestal niet op de verpakking. Gebrek aan transparantie - door een gat in de Europese wetgeving - ontneemt consumenten al meer dan 10 jaar hun keuzevrijheid op dit vlak. Zo belanden toch onbewust industriële eieren op ons bord, die we omwille van dierenwelzijn nou net willen vermijden. 80% van de consumenten wil dat levensmiddelenfabrikanten helemaal geen kooi-eieren meer gebruiken. Wij willen alle voedselfabrikanten daarom oproepen om transparanter te zijn en helemaal te kappen met kooi-eieren.


Kooi-ei-surimi

Rekensommetje voor bij het paasontbijt... Volgens het RIVM eten Nederlanders gemiddeld 210 eieren per persoon per jaar. Hiervan eten ze er 130 tot 140 als verse eieren, ook wel tafeleieren genoemd. Zo’n 60 tot 70 eieren worden indirect gegeten via bewerkt voedsel. Volgens de Europese Commissie zit in Europa de helft van alle leghennen in een (verrijkt) kooisysteem. Realiserend dat de handel van eieren een internationale markt is en rekening houdend met de import van buitenlandse voedingsmiddelen in de Nederlandse supermarkten, eten Nederlanders naar schatting ongemerkt jaarlijks tussen de 30 tot 35 kooi-eieren per persoon.
Eieren, en dus kooi-eieren, zitten bijvoorbeeld in producten als pasta, sauzen, koekjes, brood, biscuits en ijs. Maar ook in producten waar je wellicht niet snel ei verwacht, zoals vegetarische vleesvervangers, broodbeleg en surimi (imitatiekrab). In deze producten worden vaak kooi-eieren gebruikt. 



Groot verschil tussen de EU-lidstaten

De Europese Unie heeft in 2012 de traditionele legbatterij (met kooi-eieren dus) verboden. In de EU zit 50,4% van alle leghennen in verrijkte kooien (iets groter dan een legbatterij), maar er zijn ook lidstaten zoals Litouwen, Spanje en Portugal waar 90% van de eieren via dit systeem worden geproduceerd. Nederland is aan het omschakelen, maar bij ons komt nog 13% van alle eieren uit verrijkte kooien. Het merendeel in ons land is scharrel-ei (60%), gevolgd door vrije uitloop (20%) en biologisch is goed voor 7% marktaandeel. In 2021 gaat in Nederland een verbod op verrijkte kooien in en wordt het de zogeheten koloniehuisvesting het meest dieronvriendelijke systeem.


Verborgen kooi-eieren

Waar consumenten geen eieren verwachten, kiezen voedselfabrikanten nog vaak voor verrijkte kooi-eieren. En die informatie staat haast nooit op het etiket. Als producenten kooi-eieren gebruiken, dan doen ze dat in totale stilte. Niemand zet op de verpakking: ‘Gemaakt met eieren van leghennen die het amper beter hebben dan in legbatterijen!’
Als het voor de consument duidelijk is dat er ei in het product is verwerkt, kiezen producenten wel vaak voor scharrel, vrije uitloop of biologische eieren. Zoals bij mayonaise en kant-en-klare pannenkoeken. Zo kunnen fabrikanten hun merknaam oppoetsen en de omzet vergroten.
________________________________________________________________________________ 

In 2012 heeft foodwatch ook actie gevoerd tegen kooi-eieren in voedingsmiddelen. Ons onderzoeksrapport van toen is 'helaas' nog altijd zeer actueel.
DOWNLOAD FOODWATCH-RAPPORT VERBORGEN KOOI-EIEREN
________________________________________________________________________________ 


Bewuste keuze?

Voor tafel-eieren is het door de EU verplicht om te vermelden uit welk land, bij welk pluimveebedrijf en zelfs uit welke stal het ei komt. Ook moet verplicht vermeld worden in welke omstandigheden de kip leeft. Dat kan getraceerd worden via een stempel op eieren, via de ei-code. Voor eieren die verwerkt zitten in voedselproducten is dit echter niet het geval. Levensmiddelenfabrikanten zijn volgens EU-verordening 589/2008 niet verplicht om de herkomst van en het soort ei op hun etiketten te vermeldenConsumenten kunnen dus niet bewust kiezen voor een product dat beter voldoet aan kippenwelzijn.



Foodwatch wil dat deze maas in de Europese wet zo snel mogelijk wordt gesloten. Maar wachten totdat Den Haag en Brussel er een ei over leggen duurt ons te lang. De echte macht ligt bij de fabrikanten en voedselverwerkers. We roepen hen daarom op om het initiatief te nemen. Zet de ei-code gewoon op de verpakking of het etiket. Maar nog liever: weiger om geïmporteerde legbatterijeieren, verrijkte kooi-eieren en kolonie-eieren te gebruiken. Scharrel is wat ons betreft het minimum voor een beter welzijn van leghennen.   
#KAPPENMETKOOIEISamen met BNNVARA Kassa roept foodwatch consumenten op om te helpen om een einde te maken aan kooi-eieren in levensmiddelen. Dat doen we met de hashtag #kappenmetkooiei. Fabrikanten die producten met ei maken maar dit nergens op de verpakking zetten, gaan we aanpakken. Kom je een verdachte verpakking tegen, maak duidelijke foto's en post deze op social media. Tag de producent en vermeld de naam van het product in je bericht. Vraag in je bericht/post wat voor ei er is gebruikt en/of waarom er niets over op de verpakking staat. Gebruik #kappenmetkooiei zodat wij jullie acties kunnen waarderen met likes en shares!

Kapmetkooiei-FB-TW.jpg
Vrolijk pasen en veel plezier als je eieren gaat zoeken! Of neem er een van chocola, dan komt er helemaal geen dierenleed aan te pas!
Met vriendelijke groeten van het hele team van foodwatch.
________________________________________________________________________________

Deel de nieuwsbrief ook met anderen via social media of het doorsturen van deze e-mail:


Twitter
Facebook
LinkedIn


P.S. Hoe groter onze achterban, hoe beter we de voedselindustrie en de politiek kunnen dwingen om jouw belang en het belang van diern voorop te stellen. Alleen met jouw hulp kunnen we campagnes voeren voor eerlijke, veilige en gezonde voeding. Voor mens, dier en milieu. Maak onze campagnes mogelijk en word donateur!


Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden

NL43 TRIO 0390 3757 64


Kooi-eieren 'verstopt' in bewerkt voedsel


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten