maandag 4 april 2016

VVD en PVV stimuleren terreur en vluchtelingenstroom / Vk

opiniePolitiek rechts heeft last van cognitieve dissonantie, zegt Thomas von der Dunk. Het verlangen van de VVD en PVV naar goedkope benzine en het ontkennen van de klimaatverandering stimuleren indirect het terrorisme en de vluchtelingenstroom.
Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus. 3 april 2016, 13:00

In ruil voor geld geeft men juist in VVD-kringen moeiteloos tradities op, ook degene die voortvloeien uit diezelfde 'joods-christelijke cultuur'
Wat hebben de voorjaarseitjes van de HEMA en de voorjaarsaanslagen in Brussel met elkaar gemeen? In elk geval, dat zij door rechtse politici gretig als twee aspecten van dezelfde Grote Culturele Oorlog tussen het Westen en 'De Islam' worden verklaard, en daarop dan in grote geestelijke zelfvoldaanheid de generatoren van de eigen hersenen worden stilgelegd. Illustratief is in dat opzicht het interview met Halbe Zijlstra in NRC Handelsblad van twee weken terug.  

Maar misschien vormen beide niet zozeer onderdeel van dezelfde wereldwijde culturele oorlog, als wel van een wereldwijde commerciële oorlog. Om met de paaseieren te beginnen: die omdoping vloeit niet uit culturele capitulatie voort, maar uit commerciële motieven. De HEMA gaat er vanuit dat in de multi-etnische samenleving zo makkelijker nieuwe klantengroepen kunnen worden aangeboord.  

Het zijn precies het soort motieven, waarvan de VVD op alle overige momenten zich graag als kampioen opwerpt. In ruil voor geld geeft men juist in haar kring moeiteloos tradities op, ook degene die voortvloeien uit diezelfde 'joods-christelijke cultuur' die op andere momenten zo gretig tegen de islam in stelling wordt gebracht. Denk aan de koopzondag en andere laatste religieuze relicten, die de VVD nu tegelijk met aan rancune grenzende ijver om zeep wil helpen.  

Ondertussen jammeren de liberalen dat het eventueel (terug!)omdopen van Kerstmis tot winterfeest - Kerstmis is immers ooit begonnen als zonnewendefeest van de oude Germanen - gelijkstaat aan het opgeven van 'onze cultuur'. Een 'cultuur' waar haar eigen beleid onder Rutte I veel meer schade aan heeft toegebracht; gejammer dat getuigt van een vergaande vorm van cognitieve dissonantie.

Geestelijke desoriëntatie

De VVD is dan ook de club, die aangaande vaderlands erfgoed het meest het basissentiment van de inhalige Nederlander belichaamt
Dit onvermogen tot elementaire zelfreflectie is symbolisch voor de geestelijke desoriëntatie van onze politieke kaste, die het überhaupt mogelijk maakt dat zo'n Zijlstra eerst omhoog kon vallen tot staatssecretaris voor cultuur (sic!) en vervolgens tot voorzitter van de grootste Kamerfractie.  

Niet toevallig is het Zijlstra's partijgenoot Frits Huffnagel die, als personificatie van de totale culturele leeghoofdigheid, omwille van de verkoopcijfers het Muiderslot in Amsterdam Castle wil omdopen, en Zandvoort in Amsterdam Beach. De VVD is dan ook de club, die aangaande vaderlands erfgoed het meest het basissentiment van de inhalige Nederlander belichaamt, zoals dat 24 maart zo mooi in een Volkskrant- reportage over de liquidatie-uitverkoop van V&D werd samengevat: 'Een oer-Hollandse winkel mag zijn ziel nooit of te nimmer verkopen, tenzij er 70 procent korting tegenover staat'.  

Wat dat betreft is het ironisch dat nu ook uitgerekend Elsevier zijn naam dreigt te verliezen als gevolg van eenzelfde soort heiligverklaring van eigendomsrechten die het weekblad zelf op andere momenten zo ijverig uit naam van het onbegrensde ondernemerschap promoot. Voor alle duidelijkheid: het plan van de RELX-directie is natuurlijk idioot, maar tegelijkertijd wel een ultiem koekje van eigen deeg.

Aanslagen Brussel

Het gaat mij om onze eigen economische bijdrage aan de voorjaarsaanslagen, waarbij verkoopcijfers voor sommigen even zwaar wegen als voorjaarseitjes voor de HEMA
Rechtse cognitieve dissonantie als gevolg van blindheid voor de eigen geldhonger speelt ook een rol als het om terrorisme, vluchtelingen, IS en derzelver oorzaken gaat. Ik zal het hier niet hebben over het geweld van het Westen in het Midden-Oosten, de bombardementen die ginds als collateral damage afgedane burgerslachtoffers maken, waarvoor 'Parijs' en 'Brussel' ook zeker als een vorm van vergelding moeten worden gezien. Daar is elders al genoeg over gezegd.  

Wat dat betreft fungeert de Pax Americana sterk als de Pax Romana tweeduizend jaar geleden: vrede, veiligheid en voorspoed voor wie zich binnen de muren bevindt, maar daarbuiten voel je vooral regelmatig de knoet in je nek.  

Nee: het gaat mij nu even om onze eigen economische bijdrage aan de voorjaarsaanslagen, waarbij verkoopcijfers voor sommigen even zwaar wegen als in het geval van voorjaarseitjes voor de HEMA. En wat Den Haag betreft, dragen juist de twee inzake terrorisme en vluchtelingen meest geestverwante rechtse partijen - de VVD en de PVV - daaraan bovenproportioneel bij.

Causale ketens

PVV en VVD stimuleren indirect het terrorisme en de vluchtelingenstroom meer dan al die door hen als 'naïef' gehekelde Gutmenschen ooit zouden kunnen
De eerste causale keten is de volgende. Mede omwille van de goedkope benzine - ongelimiteerd sjezen op de snelweg vormt voor VVD en PVV een topprioriteit - wordt olieboer Saoedi-Arabië met wapenleveranties in de watten gelegd. Daar wordt ook door Nederlanders goed aan verdiend. Die wapens worden vervolgens door Riyadh voor haar oorlog in Jemen ingezet, wat daarmee straks een nieuwe vluchtelingenstroom genereert. Tevens wordt met de financiële opbrengst van de olieverkoop door Saoedische particulieren IS gefinancierd. Behalve westerse oliedollars belanden ook westerse wapens zo uiteindelijk in onze Europese binnensteden. En uiteraard Syrische vluchtelingen in onze azc's.  

Al voor 'Brussel' was in Vlaanderen grote ophef ontstaan over Waalse wapenleveranties aan Saoedi-Arabië. Het Europese Parlement heeft al een wapenboycot bepleit, en in Canada wil de nieuwe premier Trudeau van een soortgelijke wapendeal af. Maakt ook Nederland aan haar aandeel in dit soort onfrisse zaakjes een eind? De VVD zwijgt vooralsnog.  

Tot slot de tweede causale keten. De toenemende waterschaarste in het Midden-Oosten heeft ginds de eigen landbouw vernietigd, en veel boeren naar de steden gedreven. De daaraan gekoppelde economische uitzichtloosheid voor jongeren lag mede ten oorsprong aan de opstand tegen Assad, die op het huidige bloedbad, inclusief vluchtelingen en IS-terrorisme, is uitgelopen.  

Hoofdoorzaak van die waterschaarste: de klimaatverandering. Zoals bekend, zitten in Nederland de ontkenners daarvan bij PVV en VVD, die met het oog op hun egocentrische kiezers alle klimaatmaatregelen traineren en daarmee dus zelf indirect zowel het terrorisme als de vluchtelingenstroom meer stimuleren dan al die door hen als 'naïef' gehekelde linkse Gutmenschen ooit zouden kunnen.  

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten