zondag 30 december 2012

De 12 van '12 de twaalf verhalen die u niet (of nauwelijks) gelezen heeft.

Volkskrant / Door: Sacha Kester − 30/12/12, 09:05
Niet iedere gebeurtenis krijgt de aandacht die het verdient. Op de academies voor journalistiek krijgen eerstejaars van oudere cynici te horen, dat je het aantal doden moet delen door het aantal kilometers dat een gebied bij Nederland vandaan ligt, om te bepalen of een verhaal nieuwswaardig is. Economische belangen zouden ook in deze formule moeten worden opgenomen, want ook dat is vaak bepalend voor de mate van aandacht die een gebeurtenis krijgt.
 
Het drugsgeweld in Mexico
Sinds 2006 zijn er naar schatting al 60.000  mensen omgekomen bij het drugsgeweld in Mexico.(...)98 procent van de moorden wordt niet opgelost. (...)De meeste media marginaliseren het verhaal tot geweld tussen drugsbendes, maar het is een 'probleem met immense sociale en politieke implicaties vanwege de devaluatie van een mensenleven', aldus fotograaf en antropoloog Teun Voeten, van wie dit jaar het fotoboek Narco Estado: Drug Violence in Mexico uitkwam.

De orkaan Sandy in de Caraïben
Er was veel aandacht voor Sandy, althans, voor de ellende die deze orkaan in New York en New Jersey veroorzaakte. Maar de gevolgen van diezelfde storm in het Caraïbische gebied zijn in alle media onderbelicht gebleven. Alleen al op Haïti zijn er 52 mensen om het leven gekomen - op Cuba kwamen er elf mensen om, op de Bahama's en de Dominicaanse Republiek twee en op Jamaica en in Puerto Rico een.(...) Met name Haïti, toch al zwaar getroffen door de burgeroorlog en de aardbeving in 2010, kreeg het hevig te verduren.

Vredesovereenkomst op de Filippijnen
Na een decennialange opstand in het zuiden van het land, hebben de regering in Manilla en het Moro Islamic Liberation Front (MILF) in oktober een vredesovereenkomst getekend.

Voortdurende onrust in Irak

Centraal Azië - als geheel 
Kazachstan is (wat betreft oppervlakte) een van de grootste landen ter wereld, maar bijna niemand kan het op de kaart aanwijzen. Dat geldt ook voor Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië: allemaal landen die na de val van de USSR onafhankelijk zijn geworden en waar bar weinig aandacht van de media naar uitgaat. 

Aanhoudend geweld in Soedan

Strijd in Mali
 Een man beklimt de toren van de moskee in Mali, waarvandaan de oproep tot het gebed wordt gedaan.

De vervolging van de Rohingya
Er vallen steeds meer doden in het westen van Birma, waar spanningen tussen boeddhisten en een moslimminderheid al maanden voor onrust zorgen.
 

Hongkong komt in opstand tegen China
 Begin dit jaar gingen de inwoners echter massaal de straat op om te demonstreren tegen de opmerkingen van een Chinese professor die hen 'honden' had genoemd, die er nog steeds koloniaal gedachtegoed op na hielden. Dit najaar werd er door de lokale regering (die door Peking is aangesteld) een 'moreel en nationaal onderwijsplan' voor de scholen in Hongkong aangekondigd, waarin Chinees patriottisme werd aangemoedigd.

Voortdurende crisis in Jemen
 

Handel tussen aartsvijanden  India en Pakistan

De opstand in Bahrein
 Vrouwen demonstreren tegen de regering voor meer vrijheid. 15 % van de bevolking is werkloos  en met name de sjiitische bevolking (die in het land wel de meerderheid vormt, maar wordt geregeerd door een soennitisch koningshuis) arm is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten