dinsdag 18 december 2012

Bio aan Zee, Week 51

Vrijdag aanstaande is het 21 december, de “kortste” dag. Op of rond die datum vind de winterwende plaats. Op dat moment bereikt de zon haar laagste punt op het noordelijk halfrond. De winter begint en de dagen worden weer langer.
De huidige weken worden ook wel de donkere dagen voor Kerst genoemd. Voor veel mensen heeft seizoen invloed op hun stemming. Op allerlei manieren wordt het verlangen naar Licht geuit en besproken.

cid:image007.jpg@01CDDC46.6862CFA0    cid:image011.jpg@01CDDC46.6862CFA0

Zaterdag, hebben we Caro opgehaald. Caro is een jonge brandrode koe, die niet goed mee kon in de melkerij . Ze komt nog een aantal maanden bij ons en wordt daarna geslacht. Ze komt van Michiel Cassuto van de Engelenhove, een van de vier boerderijen op het eeuwenoude Landgoed Kernhem in Ede. De Engelenhove is een Biologische Zuivelboerderij waar kleinschalige productie plaatsvind. We werden welkom geblazen door midwinterhoornblazers. Bij nadere kennismaking bleken de blazers enkele weken geleden in Oude-Tonge op de winterfair 2012 geblazen te hebben. Kleine Wereld.
Ik heb Caro na aankomst natuurlijk nog wel even met de hand gemolken. Zomaar om te proberen.
 
cid:image015.jpg@01CDDC46.6862CFA0    cid:image016.jpg@01CDDC46.6862CFA0   

Michiel Cassuto is een aantal jaren geleden omgeschakeld van het maken van geitenkaas naar het maken van koeienkaas. Tijdens deze omschakeling heeft Michiel gezocht naar geschikte koeien voor de kaas die hij voor ogen had. Dat werden Brandrode Runderen vanwege het hoge eiwitgehalte in de melk, het rustige karakter en hun duurzaamheid. Ook passen de Brandrode Runderen als zeldzaam huisdierras heel goed bij het landgoed. De kaas die gemaakt wordt heet, hoe kan het ook anders, Brandrood Kaas. De bereiding is anders dan die van de bekende “Goudse” kaas. Er wordt een speciaal zuursel gebruikt. De bereiding is vergelijkbaar met die van Franse en Zwitserse harde kazen van de bergboeren, zoals de Gruyère kaas. De eerste kaas wordt gegeten na een rijpingsproces van 6 maanden. Maar de meeste liefhebbers wachten meestal 15 maanden of langer voordat de kaas aangesneden wordt. In die  15 maanden wordt de kaas om de dag gekeerd en gewassen met zout water. Een hele klus. In de kaasopslag kunnen er tot wel 900 liggen. Ze wegen ca. 20 kg. Reken maar uit…  Kaas eten, gaat makkelijker dan kaas maken.
In 2011 is Michiel Cassuto verkozen tot “Held van de Smaak” van Gelderland. Voor wie nieuwsgierig is geworden en deze kaas wil proeven, hebben we een kaas gekocht, en aangesneden voor de verkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten