maandag 11 april 2022

Recht om te weten wat je eet, ook in tijden van crisis

 


Beste foodwatcher,

Koekjes, vleesvervangers, eieren, chips, pesto, frites, kip, gebak, ontbijtgranen... We hebben ontdekt dat de recepten van duizenden voedingsmiddelen zullen veranderen door de bevoorradingsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In plaats van zonnebloemolie kunnen we koolzaadolie of palmolie in onze voeding verwerkt krijgen. Verder zal de invoer van genetisch gemanipuleerde sojakoek uit Amerika stijgen om te dienen als diervoeder.

Het probleem? Dat je niets weet van deze veranderingen in recepten, omdat de informatie niet zichtbaar is op het moment van je aankoop. Daarom starten we een extra petitie!




Hoe is dat mogelijk?

Gezien de vreselijke situatie in Oekraïne en Rusland is het begrijpelijk dat er naar oplossingen en vervangers wordt gezocht. In tijden van crisis snap ik dat er af en toe uitzonderingen kunnen worden gemaakt op ingrediëntenlijsten. Dit mag de fabrikanten niet beletten om deze wijzigingen duidelijk mee te delen: geen afwijkingen van ons recht op informatie!

Daarom eisen wij dat fabrikanten en distributeurs ons verplicht op elk product, op transparante wijze, en duidelijk informeren.


Verandering van ingrediënten? Geen verandering van ons recht op informatie  

Vorig jaar haalde Nederland voor ruim een miljard euro aan zonnebloemolie (plantaardige oliën en vetten) uit Oekraïne; zo'n beetje de helft van onze totale invoer. Fabrikanten vragen nu om uitzonderingen om producten te mogen verkopen zonder de etiketten te hoeven veranderen. Hoewel de uitzonderlijke aard van de situatie begrijpelijk is, waarschuwen we als voedselwaakhond dat de crisis kan worden gebruikt als alibi voor herformuleringen via de achterdeur.

Naast de verruiming van de regels voor etiketten op producten heeft de Nederlandse overheid onder druk van de industrie ook besloten de regels voor import naar Europa te versoepelen. Door graan te vervangen door soja uit Zuid-Amerika kan het nu zijn dat er genetisch gemanipuleerd diervoeder wordt ingevoerd. Zonder dat dit uiteindelijk op het etiket komt te staan. Hetzelfde geldt voor de "zonder palmolie"-etiketten. Veranderingen in de ingrediënten kunnen bovendien leiden tot potentiële allergenen die in nieuwe recepten binnensluipen: consumenten moeten uiteraard daarvoor worden gewaarschuwd.

Fabrikanten zijn overal in Europa al bezig bepaalde recepturen te veranderen. Deze trend zagen we ook bij de aanvang van de covid-pandemie. Ook deze keer oefenen wij druk uit op de fabrikanten om ons rechtstreeks op de producten te informeren. De crisis mag niet worden gebruikt als excuus voor misbruik of het niet informeren van consumenten.

De tijd dringt: volgens verschillende bronnen zullen de zonnebloemvoorraden binnen twee weken uitgeput zijn. Dus de receptveranderingen zijn nu aan de gang en de levensmiddelenindustrie heeft het over duizenden producten waarvoor een uitzondering zou moeten gelden. De NVWA in Nederland heeft afgelopen week aangekondigd de etiketteringsplicht niet te gaan handhaven. 


Uitzending gemist?

Over dit onderwerp is foodwatch te gast geweest op Radio1. Hier heb ik verteld over het vervangen van veel zonnebloemolie in voedingsmiddelen en het probleem dat op de etiketten deze verandering de komende tijd niet terug is te zien... Luister het fragment terug!

 


De petitie wordt gestuurd naar de vertegenwoordigers van de Nederlandse voedingsmiddelenproducenten en supermarktindustrie (FNLI en CBL). We eisen volledige transparantie en informatie over herformuleringen en hun rechtvaardiging: allergenen, herkomst, veranderingen in ingrediënten, hoeveelheden en voedingswaarden. 

Het niet handhaven van de regels omwille van een crisissituatie is een hellend vlak. Als consumenten geen gentech of palmolie willen, moeten zij over de informatie beschikken op het moment van aankoop. Dat lijkt mij helemaal niet ingewikkeld en iets dat zo geregeld kan worden.

Hoe meer we ons mobiliseren, hoe groter de kans dat er naar ons wordt geluisterd.   

Teken de petitie en mobiliseer je vrienden en familie door deze e-mail en/of onze petitie op sociale netwerken te delen.  



Recht om te weten wat je eet, ook in tijden van crisis


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten