maandag 11 april 2022

 De grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw
Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk dit bericht online

Beste Brigitte,
In vijf weken tijd zijn ruim vier miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Het is een aantal dat niet te bevatten is en de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw. Inmiddels zochten meer dan 25.000 vluchtelingen uit Oekraine bescherming in Nederland. Voor hen lanceerden wij onlangs het platform Refugeehelp.nl. Voor vluchtelingen uit andere landen luidden wij eind maart de noodklok: door het enorme tekort aan opvangplekken dreigen vluchtelingen op straat te komen staan. Wie wel een plek vindt, komt terecht in sobere noodopvanglocaties. Daar deelden wij op Internationale Vrouwendag honderden verwenpakketjes uit aan alle vrouwen die er wonen. Verder: Als een Syrische asielzoeker ernstig ziek wordt in het azc, slaan alle asielorganisaties direct de handen ineen. ‘Een triest verhaal met een mooi randje.’ Ook Kims kinderen laten een prachtig staaltje empathie zien en bakten tientallen cupcakes voor vluchtelingen zoals Julia. Wil jij je ook inzetten voor (Oekraïense) vluchtelingen? Bekijk wat je allemaal kunt doen op Koningsdag! 
Refugeehelp.nl voor Oekraïners
Onlangs lanceerde koningin Maxima namens VluchtelingenWerk het platform Refugeehelp.nl: hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen. Vluchtelingen kunnen hier, in hun eigen taal, terecht voor informatie over o.a. huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Ook verwijst Refugeehelp door naar relevante organisaties en initiatieven voor Oekraïners. 
Lancering Refugeehelp
Alarmkreet over opvangtekort 
Eind maart slaat VluchtelingenWerk – samen met het Rode Kruis en Unicef – groot alarm over het enorme tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Aanmeldcentrum Ter Apel zit zelfs zo vol dat veiligheidsregio Groningen de hekken wil sluiten en vluchtelingen op straat dreigen te komen staan.
Een dringende, morele oproep
Hereniging voor terminale vader
Kort nadat een Syrische vader aankomt in azc Almelo, wordt hij ernstig ziek. De vernietigende diagnose slaat in als een bom, bij hemzelf én zijn gezin dat op dat moment nog vierduizend kilometer verderop zit. In de dagen erna laten alle asielorganisaties zich van hun meest menselijke kant zien. Vrijwilliger Harry: 'Dit is een intens verdrietig verhaal, maar wel één met een mooi randje.'
‘Wonderen bestaan nog’ 
‘Mijn dochter stond doodsangsten uit’
De tank van haar auto was altijd vol en haar vluchtkoffer stond klaar. Toch had de Oekraïense Julia nog altijd hoop dat haar zorgen ongegrond waren. Tot die gruwelijke nacht aanbrak. ‘Tijdens de vlucht was ik enorm gefocust. Ik dacht alleen maar aan mijn dochtertje Valerie, aan haar veiligheid.’ 
Halsoverkop uit Oekraïne
Verwenpakket voor vrouwen 
Om vluchtelingvrouwen in de noodopvang een hart onder de riem te steken, verraste VluchtelingenWerk hen op Internationale Vrouwendag met een heerlijk verwenpakket. Op alle noodopvanglocaties in Nederland deelden onze vrijwilligers de pakketjes uit.
Een verslag vanuit tentenkamp Schinnen
Cupcakes voor Kiev 
Toen het Jeugdjournaal de oorlog in Oekraïne behandelde, zaten de vier kinderen van Kim stilletjes op de bank. ‘Is er iets dat we kunnen doen?’ vroeg Rosalie (12). Al snel ontstond het idee om cupcakes te bakken. Rosalie en Annelot (6) vormden de bak- en versierbrigade, zonen Jan (10) en Duco (6) namen de bezorging voor hun rekening. Wat een kanjers!
Steun ‘Cupcakes voor Kiev’
P.s: Ook in actie komen voor (Oekraïense) vluchtelingen? Maak een actie aan voor Koningsdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten